Berta Sándor

Az Intel és a Paramount elkerülné a formátumharcot

Noha a világ legnagyobb processzorgyártója korábban a HD-DVD-t választotta, a két DVD utódformátum egyesítéséért szállt síkra. Hasonlóképpen nyilatkozott az eddig szintén a HD-DVD tábort erősítő Paramount Pictures hollywoodi filmstúdió elnöke is.

A két vállalat döntése ugyan nem volt összhangban, ám szakértők szerint így is egy új korszakot jelenthet a Blu-ray kontra HD-DVD csatában. Egyre több ugyanis az olyan cég, amelyik mind a két formátumot támogatja. "A célunk az, hogy egyetlen egységes szabványt alkossunk a nagyfelbontású videók számára. Mindenképpen meg kell akadályoznunk, hogy kezdetét vegye egy, a formátumok közötti háború, mert ezzel nemcsak a számítástechnikai és a szórakoztató elektronikai ipar, de a felhasználók is nagyon rosszul járnának" - nyilatkozta a Makuhari városában megrendezett Ceatec Japan 2005 nevű rendezvényen Donald MacDonald, az Intel Digital Home Group alelnöke.


Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

MacDonald állásfoglalása azért is érdekes, mert az Intel néhány nappal ezelőtt jelentette csak be - a Microsofttal közösen, hogy a jövőben a DVD Forum szakmai szervezet által patronált HD-DVD formátumot támogatja. "Ez azonban közel sem zárja ki, hogy ne legyünk nyitottak a Blu-ray felé is" - érvelt az ugyanen kérdést feszegető újságíróknak a szakember.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Eközben a Paramount Pictures bejelentette, hogy bár hivatalosan a HD-DVD tábor tagja, a jövőben mind HD-DVD, mind pedig a Blu-ray lemezeken elérhetővé teszi a filmjeit. Thomas Lesinski, a filmstúdió elnöke azzal indokolta a bejelentést, hogy felülvizsgálták korábbi álláspontjukat és úgy döntöttek, nem hagyják veszni a Blu-ray piacban rejlő lehetőségeket. "Filmjeink így eljuthatnak például azokhoz a felhasználókhoz, akiknek Sony PlayStation 3 konzoluk van. Miért kellene őket megfosztanunk az általunk kiadott művek megtekintésétől?" - tette fel a kérdést a Paramount Pictures első embere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IoIa #17
    Hehehe... A mikorfos gőzerővel fejleszti a védelmet...
  • dez #16
    "h egyáltalán ne legyen rajta semmilyen védelem :DD Szal ezen a téren a HD-dvd áll nyerésre"

    Gondolod, hogy semmilyen védelem sem lesz a HD-DVD-n? Nagyon is lesz, csak olyan, ami megpróbálja kontrollálni, hova másolhatod át, hova streamelheted, stb. (Kb. mint a védett wmv, aminél a [zárt kódú] lejátszó lejátszásonként kér le a netről certificate-et.)
  • IoIa #15
    Katt ide
    Ezek szerint a BR tudni fogja a DVD és CD formátumot is kezelni... Eddig ez csak a másik platform jellemzőjeként volt ismeretes :)))
  • Hegyikecske #14
    A felhasználóknak meg az az érdeke h egyáltalán ne legyen rajta semmilyen védelem :DD Szal ezen a téren a HD-dvd áll nyerésre, viszont ha nem történik valami sűrgősen akkor egyszerre 2formátum fog befutni ami azért mégse lenne olyan jó, vagy ha csak a blu-ray maradna az meg még rosszabb lenne
  • Cat #13
    hát ha a microsoft és az intel a hddvdt választotta, az eléggé eldöntötte a dolgot
    ha a microsoft az uj szoftvereit dvd után hd dvdn is kiadja, akkor a vállalatok be fognak szerezni egy ilyen olvasót, illetve az intel meg támogatást nyujt abban, hogy ezek a lejátszók olcsók is legyenek
    mindkettőhoz sok ezer cég kötödik több kevesebb szállal, és őket is ennek használatára kényszeríthetik (pl. alternatív anyagbeadásként ezt jelölik meg, nem a blu rayt)
  • Laslow #12
    Sztm meg kezdett előnyre szert tenni mostanában a BR, legalábbis több cikk is mintha ezt sugallta volna, így a HD-DVD-sek meg próbálják menteni a menthetőt, azaz kombinálni a 2 formátumot.
  • Aspirin #11
    Egy doboz - két fiók?
  • IoIa #10
    Nem biztos, hogy az lesz a vége, bár szerintem is lesz majd combo.
    Szerintem az egyik formátum nyerni fog, a másik pedig fokozatosan a háttérbe szorul. Valami azt súgja, hogy a BR sikeresebb lesz.
  • bundee #9
    Mik azok a nagy böszme dobozok?????????????????? Nagyobbak mint a vhs magnom :-)
  • Andris #8
    Viszont a combo drive-ok előállítása drágább, és nehezebb belőle jót csinálni, de mégis ez lesz a vége. Szóval megszívtuk...