Gyurkity Péter

A Paramount a Blu-ray mellé állt

A Paramount meglepő lépése átállási hullámot indíthat el azon filmstúdiók körében akik korábban a HD DVD szabványt támogatták, ám időközben mégis a konkurens szabványt találták meggyőzőbbnek.

A Paramount - a Universal Pictures, New Line Cinema és Warner Bros stúdióval együtt - még tavaly novemberben jelentette be, hogy csatlakozik a Toshiba táborához, és HD DVD-lemezeken adja ki legújabb, high-definition filmjeit. Akkor úgy tűnt, hogy a szabvány ezzel jelentős előnyre tett szert, és népszerűbbnek bizonyul a gyártók és a filmstúdiók körében, akik különösen az alacsonyabb átállási költségeknek örülnek. Igaz, Hollywood megosztottnak mutatkozott ebben a kérdésben, és idén januárban több rivális stúdió is a Blu-ray mellé állt.

A vasárnapi bejelentésben a Paramount elkötelezte magát a Blu-ray mellett, ám nem említette a HD DVD-kiadványok további sorsát, így valószínű, hogy a stúdió mindkét formátumot támogatja. "A várható költségekkel, a gyártással és a másolásvédelmi technológiákkal kapcsolatos új információk szemügyre vétele után arra a döntésre jutottunk, hogy a Blu-ray mellett kötelezzük el magunkat" - jelentette ki Thomas Lesinski, a Paramount Pictures elnöke. Nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni, mindössze annyit árult el, hogy a PlayStation 3 kulcsfontosságú szerepet játszott a döntésben.


A Philips Blu-Ray lejátszója

A Toshiba közleményben reagált a stúdió bejelentésére, amelyben leszögezik, hogy a Paramount továbbra sem hagy fel a HD DVD-kiadványokkal kapcsolatos terveivel, és ezzel hitet tesz annak életképessége mellett. Megértik a döntést, hiszen a filmstúdiók minden lehetséges piacon helyt kívánnak állni, és még korántsem dőlt el a következő generációs formátumok versenye. Állításuk szerint ugyanakkor a HD DVD piacra dobását követően rövid idő alatt kifejezésre jut majd a szabvány több előnye.

A japán gyártó magabiztosságának némileg ellentmond a tény, hogy a Paramount éppen a HD DVD látványos előretörésének időszakában gondolta meg magát, és több forrás úgy véli, hogy újabb stúdiók fontogatják az átállást. Közéjük tartozik a Warner, amely annak idején szintén a Toshiba táborához csatlakozott, és mindeddig szilárd támogatónak bizonyult. Nem kétséges, hogy ezúttal a Blu-ray által kínált fejlett másolásvédelmi megoldás van a háttérben, amely némi biztosítékot nyújt a kiadóknak a filmkalózok ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #51
    Én 2x faragtam be Samsung winyókkal még sem utálom a Samsung-ot. Sőt van amiben ők csinálnak nagyon jókat. Más lehet, hogy nem faragott rá. Egyébként DV kamerákban tényleg a Sony nagyon jó. Bár a Panasonic ujabb kamerái is nagyon jók. Főleg a 3CCD-ek. A Cannon nem ismerem csak mint fénymásolót. Abban nagyon jók.
  • Hegyikecske #50
    Bizztosíthatlak.. videokamerát se tudnak csinálni... Az ára ma már messze megelőzte a minőségét, és csak az ár a márka, nem a minőség...a monitorát még nem tapasztaltam, de hidd el amit utálok termékei (kezdve az audiókazettától) minddel befaragtam... a videokamerában, pedig messze megelőzi a Canon, sőtt még a Panasonic is... De a sonynak csak a neve ami megmaradt teljesítményben nem nyújtja azt mint az első2
  • GABOR16 #49
    A PC-s játékok mostantol 2 rétegű HD-DVD-n fognak megjelenni, 30GB al feltöltve (a felesleges helyeket teletöltik adattöredékmorzsákkal, hogy fotosak legyenek), ez ám a másolálvédelem, nesze warezoló tötsé' le a netrő' 30GB ot, ha van kedved, és jáccá'.
    Kemény idők leszenek .
  • Aspirin #48
    Az útálkozás a hülyeség alkalmazása.
    Minden márkának vannak jó és rossz termékei. A Sonynál jobb CRT monitort nem készített senki.
    Videokameráik messze a konkurencia fölött állnak.
    A többi termékük között akad csapnivaló is, igen. CD-romot, DVD-romot nem tudnak csinálni.
    Mint kiderül majd Blu Rait sem fognak egy ideig.
    Nyugi, mielőtt balhé tör ki, úgyis a júzer azt hiszi, há-há milyen jó, mert olcsul mad a DL DVD.
    Pedig júzer az aki mindent megfizet, mégha másolt szoftot is használ.
  • Hegyikecske #47
    és az új xboxal mi a helyzet? abbó lis jön ki valami új ha jól to... Már csak azért is a hd-dvd nyerjen mer márkailag is utálom a sonyt... Ez max a kiadóknak akar jót...
  • Hegyikecske #46
    Cöhh fujj másolásvédelem... itt is csak erről szól minden... Nah most okoskodjanak azok akik annyira a blu-rayt részesítették előnyben.. én mondtam h jobb lenne a hd-dvd.. ( de minnyá olvasom a fórum hozzászolásokat is :D)
  • Aspirin #45
    Az ő nyelvükön fejlesztési támogatást, kutatási supportot, meg efféléket.
    És nem csak az intel a ms-nek, de az nVidia, az ATI, de még az AMD is. Az ám!
  • dez #44
    És szerintetek az Intel titokban kompenzációt fizet a MS-nak a warez Windows után?
  • dez #43
    Jaja, bennem is ezek a kérdések fogalmazódtak meg.
  • AquirLord #42
    A HDDVD annyira emlegeti hogy ő az olcsóbb, meg ő már csinál 2 rétegű lemezt 30GB kapacitással és büszkélkednek hogy ez 5GB-al több mint amit a BR le tud jelenleg gyártani 1 rétegű lemezt, de én arra lennék kíváncsi, hogy a 2 rétegű lemezük is jóval olcsóbb lesz az 1 rétegű BR-hez képest? Mert itt a DVD-s példa, hiába a 2 réteg, mikor marha sokáig drága a duallayer.Ha közel 1 árban lesz mondjuk a BR 1 réteg és a HD 2 réteg akkor én inkább a BR-re szavazok, abban legalább még van több tartalék...jó tudom a HD is ki tud magából erőszakolni majd 3 réteget, de az mennyi lesz?!