Berta Sándor

Megdőlt a vezeték nélküli internet adatátviteli rekordja

A sikeres rekordkísérletre a nevadai sivatagban került sor. A vezeték nélküli internet (WLAN) új adatátviteli rekordját a programozók a DEFCON nevű számítógépes biztonsági konferencia keretében állították fel.

A Ohióból származó négy szakember saját korábbi rekordját döntötte meg. A kísérlet célja az volt, hogy bebizonyítsák: nagy távolságra is használható a WLAN-technika. A négy programozó korábban sikeresen továbbított adatokat 55,1 mérföldre (88 kilométerre) a vezeték nélküli internetkapcsolat segítségével. A mostani kísérlet során a csoportnak sikerült adatokat továbbítania több, mint 125 mérföldre, vagyis 201 kilométerre. A WiFi-Toys nevű internetes szakoldal arról számolt be, hogy a kapcsolat három órán keresztül volt stabil és 11 Mbps-os adatátviteli sebességgel volt használható.

A kísérlet egy trükk révén sikerült: hogy az adási teljesítményt fel tudják erősíteni, a négy fiatal egy parabolatükröt használt fel - egyébként ilyen kiegészítő eszközt alkalmaznak a WLAN-hackerek is. Egy parabolatükör segítségével a továbbítandó jelet annyira fel lehet erősíteni, hogy az nagy távolságra is képes információt továbbítani. Egy ilyen trükk megengedett a DEFCON-on, ám más segédeszközöket, például ballonokat már nem lehetett igénybe venni. Korlátozva volt a vevő és az adóantennák maximális magassága is, egyik sem lehetett több 30 méternél.

A P.A.D. nevű csapat tagjai korábban úgy vélték, hogy az adatokat akár 192 mérföld (kb. 309 kilométer) távolságra is el tudják majd juttatni, ám ez nem sikerült. Pedig az előzetes teszteken már elérték a több mint 300 mérföldes (483 kilométeres) adatátviteli távolságot is. A nevadai sivatagban a körülmények szintén nem a legideálisabbak, lévén az időjárás teljesen kiszámíthatatlan, hiszen tűző napsütés éppúgy lehet, mint szakadó eső. Ráadásul a legközelebbi vízvételi hely 30 kilométerre van, a bázisállomások hiánya miatt pedig gyakran csődöt mondanak a mobiltelefonok és természetesen nincs elektromos hálózati csatlakozási lehetőség sem. Ám pont ezek a nehézségek növelik a siker értékét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #16
    Kár, hogy kell a rálátás is ...
  • MrTressy #15
    vágd ki
  • Inquisitor #14
    Érdekes nálam akkor 192Kbps, ha minden rossz összejön, átlagban 256-700Kbps, éjjel meg néha 2Mbps. Azért 64Kbps-ért 10 rugó az rablás!
  • lck #13
    Tavaly még én is wlant használtam csak picit lassabban ment: 64 kbps. Az is akadozott néha. S mindezt havi 10e-ért . Hálistennek már adsl-em van.
  • állat #12
  • shabba #11
    Korábban is voltak hírek olyan termékekről amik 200-300mW-on is üzemeltek, távolkeleti országokban engedékenyebbek az ottani NHH-k, talán amcsiban is de ezt nem tudom. Ezt pl egy 300mW-os kártyával érték el.

    Itt van pár további info, egy tegnapi hírben találtam ezt a linket.

    http://www.wifiworldrecord.com/2005writeup.html

    Egyébként a 11Mbps a jelsebesség, adat szinten ez ~4mbps-et hoz. És a 802.11b úgy tudom half duplex, szóval ez föl-le együtt értendő.
  • Caro #10
    Nem lehetett több. A WiFi ennyit használ maximum.
    De érdekes, mert az én CB-rádiómra az van írva, hogy 0.5 W :)
    Persze kissé elavult szegényke a frekvenciaosztásos analóg átvitelével.
    Digitálissal messze jobb lenne. Pl.: nem szólnának be mások a mi beszélgetésünkbe.
  • kicsizoz #9
    Én úgy hallottam, hogy Dunaharasztiban már elindult a T-com-os tesztüzem... Nem tutok róla valamit? milyen?
  • Inquisitor #8
    Bár nem biztos, hogy befér a M.O.-n engedélyezett max. 100mW teljesítménybe ...
  • Inquisitor #7
    Kéne egy ilyen antenna, hátha kicselezné a szemét diófát, ami benőt közém, meg a router közé :))