Gyurkity Péter

Továbbra is bejegyzik az európai szoftver­­­szabadalmakat

Dacára annak, hogy az Európai Parlament nagy többséggel elutasította a sok vitát kiváltó javaslatot, az egyes szabadalmi hivatalok továbbra is bejegyzik a számítógéppel megvalósított találmányokat. Az egyértelmű elutasítás ugyanis nem jelenti a szoftverszabadalmak végét, mivel a hivatalok jelenleg is bejegyzik a benyújtott találmányokat - figyelmeztetett a héten az Európai Bizottság.

Véleményük szerint a direktíva mindössze a jogharmonizációra törekedett, és egyáltalán nem jelentett volna olyan katasztrófát, amelyet ellenzői hangoztattak. "A bizottság továbbra is fenntartja azon álláspontját, miszerint az egységes direktíva hiányában a különböző nemzeti hivatalok és az Európai Szabadalmi Hivatal továbbra is bejegyzik a benyújtott szoftverszabadalmakat" - áll a közleményben.


Hiába tüntettek a szoftverszabadalmak ellen?

Az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office, EPO) ugyanis kijelentette, hogy folytatja a szabadalmak bejegyzését, bár igyekezett kihangsúlyozni azokat a különbségeket, amelyek elkülönítik a szervezet módszerét az amerikai eljárástól. "Mint minden találmány esetében, a számítógéppel megvalósított találmányok is csak abban az esetben jegyezhetők be, ha megfelelő technikai karakterrel bírnak, és valóban új módszert alkalmaznak" - jegyzi meg a bizottság közleménye. Szabadalom tehát nem jár abban az esetben, ha nincs valós technikai hozzájárulás.

Egyesek szerint azonban az EPO hiába folytatja ez eddigi gyakorlatot, előfordulhat ugyanis, hogy maga a bejegyzés nem is érvényes. Hartmut Pilch, a Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) elnöke a ZDNet híroldalnak adott interjújában kijelentette, hogy a szabdadalmak bejegyzése ebben a pillanatban igencsak bizonytalan jogi alapon történik. A szervezet - amely a direktíva egyik leghangosabb ellenzője - éppen ezért nem fog tétlenül ülni, és a tekintélyes költségek ellenére várhatóan megtámad majd bizonyos szabadalmakat.

Nyilvánvaló, hogy ez nem a legjobb megoldás, de a jelenlegi helyzetben nem látnak más módot a tiltakozásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #6
    Hát ez tényleg undorító. Ha már bejegyzik a :-) karaktereket is szoftverszabadalomként, akkor ez tényleg az armageddon. Persze a microsoftnak mindent lehet.
    Szerintem ezek után akinek bejegyzik köteles legyen így használni: :-(C)) ja és felső indexben. És meg kell büntetni, ha nem teszik ki a copyright jelet a saját szabadalmára.
  • Luminas #5
    Most sírjak vagy nevessek?... :'(
  • joebacsi #4
    az a sok majom azért küzd, hogy ilyen idiótaságot ne lehessen véghezvinni, de azért nektek is kell osztani az észt...
  • dshk #3
    a ti fejetekről viszont garantáltan nem a világosság jut az ember eszébe
  • jefferson83 #2
    Inkább sok majom :)
  • Omega #1
    Hehh, ezt a képet nevezem. A parlamentbe is csupa ilyen lámpafejű ember ül.