Hunter

Dimi, a családi segítőtárs

Új asztali robotot fejlesztett ki a főként elektronikai és hangtechnikai eszközeiről ismert Philips. A Dimi névre keresztelt, szokatlan alakú szerkezet hamarosan segíthet gazdáinak otthoni elektronikai berendezéseik távvezérlésében.

Az úgynevezett okos társ beszédfelismeréssel, beszédszintézissel, számítógépes látással és arcfelismeréssel van ellátva, így felhasználója természetes úton, szavakkal adhatják ki utasításait a robotnak. A hozzátartozó szoftver valamint egy vezeték nélküli vagy vezetékes kapcsolat segítségével Dimi rácsatlakoztatható a család személyi számítógépére is. A felhasználó például megkérdezheti robotot az aktuális időjárásról, a szerkezet pedig az adatokat az internetről begyűjtve pillanatok alatt válaszol. A hangvezérlés segítségével a számítógépen tárolt zenéket vagy videofelvételeket is lejátszhatjuk.


Bár Dimi képes a természetes emberi párbeszédre, alakját tekintve egyáltalán nem mondható humanoidnak. Nincs se lába, se karja, se feje, egyszerűen csak egy sor egymásra pakolt négyzet alakú panelről van szó, mégis rendelkezik némi emberszerű tulajdonságokkal. Képes beszélni és megérti a hangutasításokat és miután memóriájában rögzítette felismeri az arcokat, így személyes megszólításokat is tud alkalmazni. A két legfelső panelje dönthető és forgatható, ezáltal végig tudja pásztázni a szobát, és a beszélő, illetve az ő mondanivalójának címzettje felé tud fordulni, ami egyfajta érzelmi megnyilvánulást és személyiséget kölcsönöz neki. Mindenki szereti, ha mondandója során figyelnek rá.

Julie Carpenter, a Washingtoni Egyetem hallgatója, aki az emberek a társadalmilag intelligens gépekkel kapcsolatos reakcióit tanulmányozza, úgy véli, több előnye is van annak, hogy Dimi alakja semmiféle emberi karaktere nincs. Több ember-számítógép kommunikáció elmélet szerint az emberek szívesebben válaszolnak olyan robotoknak, melyek csak halványan emlékeztetnek egy emberi lényre.

A humanoid megjelenésű robotok még túl darabosak ahhoz, hogy emberként tekintsünk rájuk, ami visszautasítást vált ki az emberekből, tette hozzá Carpenter. Ez a kialakítás véleménye szerint teljesen ideális kezdő lépés egy otthoni robot számára, mivel az emberek még nincsenek felkészülve arra, hogy egy android üldögéljen a nappalijukban.

A Philips jelenleg Dimi licencét igyekszik értékesíteni több gyártónak, reményeik szerint jövőre jelenhet meg a szerkezet a boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robbb #30
    Én odaadnám a will smithnek, ezt nem kéne kergetni.
  • dh #29
    Helló, még hogy robot. Ugyan, ezzel az erővel az othoni számítógépemet is nevezhetném annak, hisz a mefelelő szoftverekkel ugyan ezt el tudom érni, sőtt még sokkal többet, inkább egy modern távirányítónak nevezném. AMúgy én félnék, hogy bejön valami krakk, és a gépemet elrontja, letöröl pár dolgot, persze jó dolog hogy szóval irányítom, meg minden, de valyon majd minden szobába kell egy ilyen ? valszinű minden szxobába lesz érzékelő vagy ilyesm, na mindeggy bye
  • Munch #28
    Hát én ettől beparáznék mint az A.I. filmben a csaj.
    Nekem egy bádog ne köszöngessen.
  • siposbence #27
    Cool. De magyarul nem fog tudni "beszélgetni"
    A következő verziót várom. Mondom a szöveget, ő küldi a gépnek, és megúszom a gépelést.
    Sőt, ha megkérem, talán még pizzát is rendel.
  • tmpx #26
    Na itten van a lapja... :)
  • raingun #25
    Gondolom csak azért nem adják ezt szoftver-be mert akkor mindenki agyba-főbe másolná.
    (lemondog arról hogy felém fordítsa a csápjait)

    Így lényegében csak egy bazi nagy harverkulcsról van csak szó...
  • babajaga #24
    Azért nem értelek. Egy tárgy árát nemcsak a benne levő anyag értéke, hanem a belefektetett munka is meghatározza.Az is munka ha a gyártól hozzád eljut, (kereskedelem).
  • haxoror #23
    Azt a kort viszont már megérted hogy a rabszolgák is elkezdtek gondolkodni mégsincs vége a világnak :)
  • atlagember #22
    Itt asszem félreértés van. Ez ugyanis nem egy robot. Ehhez hasonló cuccokat lehet már kapni, szóban elmondod, hogy mit akarsz csinálni, és bekapcsolja a tévét, lekapcsolja a villanyt stb. Amit nekem volt szerencsém kipróbálni az 64 szóbeli parancsot volt képes megtanulni és nagyon nem voltam elragadtatva tőle. Egy két parancs mindíg működött elsőre, de voltak olyanok, amelyeket az istennek sem volt képes megtanulni megérteni. Általában második harmadik próbálkozásra a többség azért sikerült. A szar az volt, hogy a csak közvetlenül a készülék mellett lehetett ülni, ha a másik fotelban ültem, vagy mászkáltam már nem hallotta meg. Azon kívül bekapcsolta a tévét a porszívóra, meg csinált fura dolgokat is, mert néha félrehallott. Egyébként csak azokat tudta értelemszerűen vezérelni, ami vezérelhető volt, tehát tv, épületautomatizálási rendszer, stb., de bármennyire is modern legyen egy külyü a CD-t nem fogja kivenni a szekrésnyből és betenni a lejátszóba. Szóval a tapasztalatok alapján én nem bízom ebben a jószágban sem, függetlenül attól, hogy a leírásban itt többet ígérnek, bár mintha a cikkből azt venném ki, hogy számítógépet vezérel. Sajnos (vagy szerencsénkre) az AI kutatás még nem áll azon a szinten, hogy megértse az emberi beszédet, csupán arra képesek, hogy beprogramozott mondatokhoz hasonló kiejtésmintákat értelmezzen és ezekre parancsokat hajtson végre. Ha megtanítom arra, hogy kapcsold le a nappali világítást, és azt mondom helyette neki, hogy kapcsolt már le azt a k..a villanyt a nappaliban, nem fogja megérteni, tehát szart sem ér. Az unalmas válaszaitól meg már előre félek, mert lehet, hogy fel fog tudni olvasni szöveget, de hogy egy bizonyos hibaüzenet szerű szöveget többször fogunk tőle hallani mint értelmes dolgot, az tótziher. Szóval inkább csak felvágásra lesz jó, valódi haszna még a nagyon-nagyon lusta és sznob emberek számára sem igazán lesz. Egyelőre. És nagyon remélem, hogy nem érem meg azt a kort, amikor a robotok gondolkodni fognak, mert akkor sokmindenre rá fognak jönni...
  • M2 #21
    De milyen kis aranyos, úgy megsimizném azt a buksi kocka fejét!