Gyurkity Péter

Amerikában a Blu-ray a népszerűbb

Egy friss felmérés szerint az amerikai vásárlók a Blu-ray szabványt részesítik előnyben, mégpedig annak nagyobb kapacitása és kompatibilitása miatt, amely a második helyre utasítja a rivális HD DVD-t.

A Penn, Schoen & Berland Associates által készített felmérés eredményét a Blu-ray Szövetség tette elérhetővé weboldalán, kiemelve, hogy saját szabványuk magabiztos fölénnyel vezet riválisa előtt - legalábbis ami az amerikai piacot illeti.

A közlemény szerint az 1200 megkérdezett nagy többsége, egészen pontosan 58 százaléka voksolt a Blu-ray mellett, 26 százalékuk nem tudott dönteni a formátumok között, és mindössze 16 százalék gondolta úgy, hogy a HD DVD több előnyt kínál a vásárlóknak. Azok között, akik már tervezik a következő generációs meghajtók és lemezek megvásárlását, ez az arány még inkább a Blu-ray mellett szól: 66 százalék döntene a szabvány mellett, míg mindössze 15 százalék van ellenkező véleményen. "Jóllehet még egyik szabvány esetében sem beszélhetünk közeli debütálásról, már most a Blu-ray tűnik a befutónak. A vásárlók véleménye szerint ez a szabvány győzedelmeskedik majd a vállalatok és a játékok körében egyaránt" - értékelte a felmérés eredményét Mark Penn, a kutatócég egyik alapítója.


A megkérdezettek nagyrészt a Blu-ray nagyobb kapacitása, illetve a visszafelé való kompatibilitás miatt voksolt a szabványra, ami kissé meglepő, hiszen korábban ez utóbbit - legalábbis ami a gyártási folyamatot illeti - éppen a HD DVD előnyeként emlegették.

A verseny mindenesetre eldőlni látszik, és könnyen lehet, hogy az egyesítési tárgyalások végleges félbeszakadása végül mégis a Blu-ray Szövetségnek kedvez majd. A debütálásig azonban bőven van még idő, és biztosra vehető, hogy a HD DVD mellett voksoló gyártók és stúdiók is megtesznek majd mindent saját szabványuk sikeréért. A verseny tehát még korántsem dőlt el, és - minden kedvezőtlen előjel ellenére - a HD DVD tovább küzd a sikerért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #54
    Nem arról van szó, hogy szeretted vagy nem. Nekem is az egyik gépbe még mindig egy 4x caddy-s Nec SCSI-s cd olvasó csucsul és tök jól megy. De feltételezem nem minden lemezedhez volt egy Caddy? Amikor mennek le az árak a tok árát is meg kell fizetned és ha a konkurensnek nem lesz, jóval olcsóbb lesz a portékája. Ma is egy sima tok már lassan többe kerül mint maga a média. Most ha ez nem csak egyszerüen csak egy tok, fokozzuk még, egyre többe fog kerülni. Addig amig jóval magasabb áron van az újdonsága és egyedisége miatt nem szembeötlő ez az ár többlet, de ahogy mennek le a médiák árai akkor már bizony ez hátráltatóvá válhat.
  • Caro #53
    Más az mindig volt. Csak legfeljebb életképtelen :)
    Majd meglátjuk. Ha elég a védőréteg, akkor nem kell tok.
    De én a tokban jobban bízok, ez már olyan nagy adatsűrüség, nem nagyon tudom elképzelni, hogy az optika ilyen karcok mellett is le tudja olvasni az adatokat. De majd meglátjuk.
    Egyébként nekem volt caddy-s CD meghajtóm. Én szerettem.
  • dez #52
    Nagyon nem örülnék, ha fixen egy mostani normál méretű "CD-tokban" lennének a lemezek. De azt el tudnám viselni, ha egy "slim" tokban lenne így. Legalább nem kell kiveszegetni. Azért még mindíg a legjobb slim-tokban tárolni a lemezeket amúgy is, nem foglal olyan túl sok helyet, és sokkal védettebb, mint pl. egy becsúsztatós táskában. Bár itt lesz az a TDK-féle védőréteg, de kérdéses, minden gyártó alkalmazza-e, mennyire is véd (surlódásos karcolás ellen véd, éles tárgy általi benyomódás ellen nem igazán, stb.).
  • vax #51
    Hát igen ez igaz. Csak két apróság amit nem "szabad" elfelejteni.

    1. nem volt más
    2. a CD drive-nál sem igazán a Caddy-s lett a nyerő.
  • Capra Ibex #50
    Nem azt mondom, hogy nehezebb, csak a régi gyártósorokkal nem lehet megoldani.
    Legalábbis hivatalosan ezt mondják/ták.
    Sajnos nincs se régi se új gyártósorom, hogy ezt megerősíteni vagy cáfolni tudjam.
  • dez #49
    (Ja, és kihagytam a ragasztást az első esetben.)
  • dez #48
    Hát, én nem nagyon hiszem, hogy az írható lemezek ilyen DVD-kompatibilisek lesznek. Ez csak drágít rajta, ami nem nagyon éri meg azért a 4, esetleg 8GB-ért (de az utóbbi főleg drága, mármint jogdíj nélkül is). Inkább a műsorosok lesznek ilyen "két-normásak". De ez is nagy előny BD a szabványnak.

    Egy esetben lehet, hogy gyártanak majd írhatóból is ilyet: ha alapból DVD gyártásra való gépsoron gyártják, és nem akarnak túl sokat változtatni rajta - lényegében gyártanak egy DVD lemezt, majd ráhúznak az aljára még egy "blu-ray réteget".
  • dez #47
    Biztos vagy benne, hogy nehezebb gyártani a BD-t? Ha megnézed, a DVD (és akkor a HD-DVD is) két fél mm vastag lemezből áll, és közöttük (pontosabban az egyik lemez belső felszínén) van az adathordozó réteg. A DB meg egyszerűen 1db teljes vastagságú lemez, rajta az adathordozó réteg, azon egy alap védőréteg, plusz a hard coating.
  • Mice #46
    olyan nincs h vmit ne lehessen telerakni :)
  • Capra Ibex #45
    (Igazad van. El is felejtettem hogyan lehet kompatibilis.
    Persze ez megint nem egy költséghatékony megoldás, de legalább megoldás.)