Berta Sándor

Megkezdi a Blu-Ray termékek sorozatgyártását a Panasonic

A Blu-Ray Disc Szövetséghez tartozó Matsushita/Panasonic úgy döntött, előzetes együttműködés ide, lassan lezáruló formátumháború oda, ők bizony tartják magukat az eredeti tervekhez.

Lassan teljesen áttekinthetelenné válik a helyzet a DVD-utódlási harcban. A felhasználóknak eddig sem volt könnyű dolguk, ha arról volt szó, hogy legfeljebb egy-másfél esztendőn belül meg kell nevezniük, hogy a DVD-írójuk vagy olvasójuk helyett milyen készüléket szeretnének a számítógépükben látni. A HD-DVD és a Blu-Ray szabványok közötti harc immár sokadik esztendeje tart, és már eleve megosztotta a világ informatika iránt érdeklödő közvéleményét, hogy mi szükség van két egymással konkuráló formátumra, ám ezt a helyzetet lassan mindenki megszokta.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Néhány héttel ezelőtt azonban robbant a képzeletbeli bomba és kiderült a két szabvány mögött álló konzorciumok nem is olyan ádáz ellenségei egymásnak és egy ideje már a két formátum egyesítésén fáradoznak. Ezt a fejleményt már jóval kevesebben emésztették meg - hiába az emberek nem szeretik, ha hülyének nézik őket. Most azonban újabb fejezettel gyarapodott "a DVD-utód saga", mivel a Matsushita/Panasonic köti az ebet a karóhoz, és május közepén megkezdik a Blu-Ray termékek (lemezek és meghajtók) sorozatgyártását a kaliforniai Universal City városában lévő üzemben.

A konszernnél úgy vélik, hogy a Sony és partnerei által támogatott Blu-ray lesz a DVD utódja és nem a HD-DVD. A kaliforniai gyár ugyanakkor csak kis gyártási kapacitással rendelkezik és Panasonic célja nem más, mint, hogy meggyőzzék a kérdésben korábban még nem döntő hollywoodi filmstúdiókat, hogy támogassák a Blu-Ray formátumot.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kazuhiro Tsuga, a Matsushita első embere elmondta, hogy a Panasonic korábban azért hozta létre ezt a fejlesztőközpontját és gyártóüzemét, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átállás a Blu-Ray termékek sorozatgyártására. A japán konszern viselkedése olyan szempontból ugyanakkor nem számít újdonságnak, hogy a két formátum egyesítésének ügyében a leginkább kompromisszumképtelen vállalatról van szó.

Mindenesetre ugyan a Panasonic "magánakcióját" eddig nem követte több cég és a formátumegyesítési tárgyalások is tovább folytatódnak, egyre inkább úgy tűnik, a kérdés nyitott marad: Blu-Ray vagy HD-DVD? Bár a szakemberek szerint műszakilag kétségkívül a Blu-Ray a jobb, tárolókapacitása is nagyobb riválisánál, de utóbbi előállítása kevesebbe kerül. A felhasználóknak tehát marad a várakozás, illetve a választás a Blu-Ray, a HD-DVD, az egyesített formátum vagy a Panasonic-féle Blu-ray között...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IMYke2.0.0.0 #19
    Ha van 3 milliód egy ilyen készülékre, akkor csajod is lesz - hasonló. Igaz, azok már elég igénytelen szajhák, akik csak a pénzre hajtanak, de van belőlük dögivel...
    Ülj be egy bérelt Mercedes 600-asba, szóljon a dübörgő zene, legyél tetkós és kigyúrt kopasz, hidd el: lehetsz a világ legszemetebb gengsztere - nem maradsz száraz némelyik szórakozóhely környékén... úgy le***pnak az ilyen nyanyák...

    Tudod, a "Nyócker"-ben volt egy dialógus, amit Orsós László Jakab nagyszerűen megírt, a lényege röviden: ha pénz van p**a is van.

    -----------------------------------------
    Első számú honlapom -|- [b]Második számú honlapom
    Ez a gépem: Abit KR7-A 133 .:|:. AMD 1700+ (1466 MHz, Palomino) .:|:. 2*256 MB DDR (266 MHz) Samsung .:|:. ATI [BBA] Radeon 9500 Pro (128 MB, 275/270) .:|:. Catalyst 5.4 .:|:. Maxtor 20 GB (7200 RPM, ATA 133) .:|:. Seagate 80 GB (7200 RPM, ATA 100) .:|:. SoundBlaster LIVE! 5.1 Player .:|:. LG 1915S (19" LCD, 12ms, 1280*1024/75 Hz)
    Fordításhoz:
    UltraEdit;Restorator;Notepad++
    Videóeditáláshoz:
    Sony VEGAS 6.0;VirtualDub
    Grafikához: Adobe Photoshop 8.0 CS;IrfanView

    -----------------------------------------
  • smv #18
    Ha máshogy nem megy, akkor a csajjal együtt :)
  • Lacika 79 #17
    valahogy el kell adni a terméket :P
  • ttbela #16
    érdekes a helyzet...
  • Felfedező #15
    Nem a kinézet a fontos hanem, hogy 50GB-os kapacitása van... ami ugyebár több mint 10 normál DVD.. és kb 70 CD
  • [HUN]PAStheLoD #14
    http://www.sg.hu/kep/2005_05/0504panasonic18.jpg

    jár hozzá ? mert akkor veszek ^^
  • Killgore #13
    így van. Sztem se legyen 2 szabvány.
  • hornbali #12
    Lényeg hogy csak egy szabvány legyen, tehát vagy HD-DVD vagy Blu-Ray vagy az összeolvadt szabvány.
  • Inquisitor #11
    Szvsz fél év múlva kapsz DVD írót 6-7.000-ért, talán lassan nem is lehet "sima" CD írót kapni már.
    Amúgy meg jelenleg a következő lemezek vannak ugye:
    DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM!!! by Pana, aztán van DVD+R DL, DVD-R DL, és ugye Fuji kavart valamit és lesz DVD-RW DL?
  • Lacika 79 #10
    De viszont bal oldalt alulról a második képen szép a leányzó :P