Hunter

Állat helyett húste­nyésztés?

Egy új kutatás szerint nem elképzelhetetlen, hogy a jövő hamburger húsai már nem az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságokból, hanem egyenesen a laboratóriumokból kerülnek ki.

Ez egy egy új szövettenyésztési technikának lesz köszönhető, ami egészségesebbé teszi a húst a fogyasztók számára, és csökkenti a nagyüzemi gazdálkodás által keletkezett szennyeződéseket. Korábban a NASA mérnökeinek már sikerült halszöveteket növeszteniük laboratóriumi körülmények között, azon azonban még senki sem gondolkozott el komolyabban, mi lenne, ha ugyanezt a hússal is megpróbálnák, méghozzá kereskedelmi méretekben.

Most már elmondhatjuk, hogy ezen is túlestünk, ugyanis tegnap Jason Matheny és kollégái a Maryland Egyetemről két módszerről is beszámoltak a témában. A Tissue Engineering szaklapban megjelent tanulmány szerint a tudósok a szarvasmarha, a sertés, a baromfi vagy a halak izomszöveteiből termelhetnek sejteket hatalmas lapos táblákon vagy vékony hártyákon. A sejttáblákat a folyamat előrehaladtával eltávolítanák a hártyákról, egymásra helyeznék, így növelve vastagságukat és a húsra való hasonlatosságukat.


Tenyésztett izomsejtek mikroszkóp alatt

Ha ez nem hozta volna meg étvágyunkat, van egy másik módszer is. Az izomsejtek kis háromdimenziós gömbökben is termeszthetők, ami a hőmérséklet apró változásaira is tágul. Az így kapott szövetből a kutatók szerint olyan ételek lesznek előállíthatók, mint a csirkefalatkák vagy a hamburger. Matheny szerint a tenyésztett húsnak számos előnye lenne, az egyik ilyen a tápanyagok szabályozhatósága.

A húsban magas az omega-6 zsírsav, amire a szervezetnek szüksége van, azonban nagy mennyiségben már korántsem olyan áldásos a hatása. A tenyésztés során ezeket a zsírsavakat ki lehetne cserélni omega-3 zsírsavakra, mely többek közt a dióban és a halolajban található, ezen felül már a koraszülött csecsemők táplálásánál is alkalmazzák.

Az előnyök közt szerepel még a nagyüzemi gazdálkodás következtében keletkező szennyeződések csökkentése, illetve az állatok tömegnövekedését elősegítő tápokra sem lenne szükség. Az élőállat-tartás ezen felül rengeteg vizet és földterületet igényel, míg a szövetből tenyésztett hús ezt is kiküszöbölné, tette hozzá Matheny. Ugyanakkor azt el kell ismerni, hogy a világ hússzükséglete egyre növekszik. Vegyük rögtön Kínát, ahol ez tízévente megduplázódik, vagy Indiát, ahol a baromfifogyasztás öt év alatt a kétszeresére nőtt.

Szintén ebben a hónapban jelent meg egy tanulmány, mely szerint az emberek által étkezésre tenyésztett állatok az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás 21%-át adják. A tanulmány szerzője Alan Calvert, brit fizikus a vegetáriánus étrend bevezetésére buzdítja az embereket a globális felmelegedés elleni küzdelem fényében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #142
    Főleg, hogy azért szarjuk le, mert barmok vagyunk. (Nem törődünk a hosszabb távú következményekkel, nem érjük fel ésszel a természet összetettségét, és önhittségünkben azt hisszük, majd megoldjuk valahogy.)
  • Tikal #141
    persze ezzekkel a mellékhatásokkal mindenki tisztában van csak leszarjuk, ne fényezzuk már magunkat :)
  • babajaga #140
    Dínó vagy?
  • atyland #139
    en kihalok
  • Dj Faustus #138
    Ajánlanék mindenkinek egy érdekes könyvet a mesterségesen előállított élelmiszerekről - azaz miért érdemes normális kaját (zöldséget, gyümölcsöt, no meg némi kis húst) fogyasztani: Hans - Ulrich Grimm - A leves hazudik, az ételek szép új világa.
  • dez #137
    Igen, az első esetben még fellelhető a tudatos tervezés, a második eset meg szimpla idiotizmus+önzés...
  • BiroAndras #136
    "nem irtjuk, csak elveszuk az élőhelyét, ez ugyanaz!!!"

    Azért nem mindegy, hogy szándékosan kiirtunk egy fajt, vagy egyéb célú tevékenységünk mellékhatásaként hal ki.
  • BiroAndras #135
    "a pénz szerzés magamnak nem öncélu?"

    Itten fogalmi zavar esete forog fenn.
    Az "öncélú erőszak" kifejezés számomra azt jelenti, hogy az erőszaknak nincs más oka, mint hogy jól esik.
    A pénzszerzés már az "erőforrás szerzés" címszó alatt fut, és ez a kategória az állatoknál is az egyik leggyakoribb oka az erőszaknak.
  • Tikal #134
    nem vagy te ügyvéd?
    "Az állatokat nem agresszivitásból írtjuk, hanem gazdasági érdekből, sőt elgtöbbször nem is írtjuk, csak elvesszük az élőhelyét."
    nem irtjuk, csak elveszuk az élőhelyét, ez ugyanaz!!!
  • Tikal #133
    gazdasági érdekből vágjuk le a szarvát mert azt hisszuk jobban áll majd tőle pöcsunk, ugyanezért irtjuk a bálnákat.. és gondolom gazdasági érdek vezérli azokat az embereket is akik fizetnek azért hogy vadállatokat lőhessenek le pusztán szorakozásbol, vagy azért hogy télen hordhassák a bundájukat. Az ember vagy szorakozásbol öl vagy azért mert kell az állat husa, de ezt ugy hivják vágohid.