CW Számítástechnika

Egyesülhet a Blu-ray és a HD-DVD?

Miután több mint egy éve a Blu-ray-t közvetíti a legalkalmasabb technológiai megoldásként, amely leváltaná a DVD-t a digitális videó-hordozó piacon, a szabvány egyik fő támogatójának számító Sony leendő elnöke, Ryoji Chubachi is utalást tett arra, hogy esetleg egyesíteni a lehetne a Blu-ray technológiát a legfőbb vetélytársával, a HD-DVD szabvánnyal. A kijelentés mindkét tábor támogatóit meglepetésként érheti.

"A fogyasztók visszajelzéseire hallgatva - amelyekből kiderül, hogy csalódottak a két különböző formátum harca miatt - nem zárjuk ki teljesen annak a lehetőségét, hogy integrációs kompromisszumra jussunk a technológiákat illetően" - mondta el Ryoji Chubachi, a Sony elnökjelöltje egy csütörtöki sajtótájékoztatón, melynek témája a cég jövője és teljesítményi stratégiája volt.

Ez a kijelentés meglepően hathat a két tábor támogatói számára, akik a különböző nagy elektronikai gyártók, lemezgyártók és hollywoodi stúdiókat maguk mögé állítva konzorciumokat hoztak létre a saját szabványuk erősítésének érdekében egy, a leginkább a negyed évszázada a Betamax és a VHS között vívott háborúhoz hasonló harcban. A HD-DVD támogatói - az NEC és a Toshiba - azzal érvelnek, hogy a HD-DVD-ket körülbelül a DVD-kel megegyező áron lehetne előállítani, és a technológia visszafelé kompatibilis a DVD-kel és a CD-kel, miáltal ez a szabvány sokkal praktikusabb lenne a fogyasztóknak és az iparnak egyaránt. A HD-DVD mozifilmek, PC-meghajtók és lejátszók megjelenése még az év vége előtt várható.


A Sony makacs módon ragaszkodott ahhoz, hogy a Blu-ray technológia valamivel nagyobb kapacitása jobban megfelel a célnak, mivel több tartalom helyezhető el a lemezeken. A technológiát emellett az ipar nagyobb részének támogatását is élvezi, bár még egyetlen mozifilm megjelenésének időpontját sem jelentették be.

Nem Chubachi volt az első Sony vezető, aki jelezte, hogy esetleg kompromisszumot köthet a két hadban álló formátum: januárban Ken Kutaragi, a Sony elnökhelyettese nyilatkozott úgy, hogy a szabványháború nem szolgálja a fogyasztók javait, ezért a Sony nem zárja ki a két szabvány egyesítésének lehetőségét. Azonban az, hogy ezeket a vállalat hamarosan megválasztandó következő elnöke mondja ki, már többet nyom a latban. Chubachi jelenleg a Sony elektronikai komponens- és összeszerelő üzletágának vezetője. Június 22-én fogja átvenni Kunitake Andótól az elnöki széket, aki az igazgatótanácsból kilépve a Sony videojáték üzletágának irányítását veszi át.


Kutaragi beismerte, hogy a döntés miatt, mely szerint a Sony a saját audió-rendszerét részesítette előnyben a széles körben elterjedt mp3 szabvány helyett, a vállalat teret vesztett az olyan vetélytársak előnyére, mint például az Apple Computer a hordozható zenelejátszók piacán, amelyet egykor a Sony uralt a Walkmanjével. "Annak ellenére, hogy a Sony technológiai és mérnöki bázisa a hangtechnikára van kiélezve, a gyártónak meg kell bizonyosodnia arról, hogy termékei találkoznak-e az fogyasztók igényeivel" - jelentette ki Chubachi kedden. "A Sony mérnökeit a cégen belül hagyományosan hősökként és új piacok teremtőiként tisztelik, azonban az utóbbi időben az ötleteik nem mindig vezettek a fogyasztók igényeinek megfelelő termékek kialakításához."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pontius #11
    Jól látják sasszemeim, hogy a meghajtóból kilógó lemezre az van írva, hogy 50GB?
    Az azért már FINOM
    Tudtam, hogy nagy kapacíitású lessz a Blu-Ray de korábban 35-40-esről halottam...
  • Tetsuo #10
    Sztán jöttek a műsoros DATok, a SVHS meg a LD (Távol-keleten), sztán a műsoros VCD, SVCDk.. nosztalgia rulez!
    Azért nem jó ha ennyi cucc van, mert az ember nem tudja mit gyűjtsön, na jó mágneses az szar, optikai is.. maradnak a drága informatikai MO-Diskek, meg a többi spéci cucc, v az örök bakelit.
    /Erről jut eszembe, régi Polimer magnószalagomat BASF-re elcserélném! (Asszem 5"-os cséveátmérő)/
  • vax #9
    Még jöjjön pár formátum és ezekenek az ára is gyorsan esni fog. Versenyezzenek a fiúk. Bár sajnálom őket mert a sápot a jogvédő írodák "ingyen élői" szedik le.
  • TeszteloPontHu #8
    Igen, viszont régen volt egy harc a két formátum között, és a VHS nyert, bár minőségileg rosszabb.
  • kicsizoz #7
    Én még a 80-as években láttam lakásban betamax lejatszók, mert aki a minőségre ment ilyet használt, csak aztán a vhs tarolt mindent, mert otthonra az is elég volt a népnek...
  • pemga #6
    Ajajj, túl öreg vagyok már? :). Ez valamikor a 70s-80s években volt harc, akkor még közel sem volt lefutott kör, hogy ki nyer. A stúdiók azért használnak betamax-ot, mert sokkal jobb a minősége, mint a VHS-nek, ott pedig alapvetően az számított (kisebb méret, nagyobb sávszél)

    Egyébként ez a "fogyasztók érdekei" bla-bla mögött erőteljesen húzódik egy olyan vonal is, hogy "ha ketten vagyunk, és egymással versenyzünk, akkor előbb-utóbb árban is fogunk versenyezni, tehát egyesítsük erőinket". Ld. a dvd- és dvd+ között azért nem véletlenül estek le az árak padlóra alig pár év alatt. Ennek akarnak kicsit elébe menni.
  • Mice #5
    "míg a vhs az egy otthoni videóakármi" gondolom nem mindig volt "otthoni videóakármi" :) lehet volt egy harc az "otthoni videóakármi" amit megnyert, a betamax meg maradt a studióknál.

    persze erről fogalmam sincs mert az ilyen dolgok sose érdekeltek, de a cikkből nekem így tűnik logikusnak
    :)
  • noss #4
    "a negyed évszázada a Betamax és a VHS között vívott háborúhoz hasonló harcban"
    Ez nem igazán világos számomra: a Betamax SP vagy manapság a "digitbeta" tudtommal a stúdiók formátuma, míg a vhs az egy otthoni videóakármi (amit már rég/korábban le kellett volna váltani); hol itt a harc?

    "az utóbbi időben az ötleteik nem mindig vezettek a fogyasztók igényeinek megfelelő termékek kialakításához"
    Ez jó! :)) 1000-ből hány embernek van minidisk lejátszója (felvevője)???

    Blu-ray vagy HD-DVD vagy mindkettő egyszerre??
    Gondoljuk $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
    $$$$$$$$$$$$$$$$ csak $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ át! :)
  • Punkerwork #3
    majd meglátjuk
  • concrete #2
    áhhh, ugyse ...