Dojcsák Dániel

Összefogás az üzemanyagcellák fejlesztéséért

A Millenium Cell és a The Dow Chemical összefogott annak érdekében, hogy mihamarabb képesek legyenek piacképes üzemanyagcellákat kifejleszteni laptopok, mobiltelefonok és katonai eszközök számára.

Az igény a pehelykönnyű, hosszantartó és költséghatékony hordozható energiára rohamosan nőtt az elmúlt években. A hidrogén alapú cellák potenciálisan több üzemidőt biztosítanának a mobil készülékeknek, illetve a remények szerint a katonai eszközöknél is drámai súlycsökkenést tudnának elérni az új technológiával.

A közösen fejlesztett rendszer a Millenium Cell hydrogen on demand, azaz mindig az éppen szükséges hidrogénmennyiséget adagoló technológián alapszik és ezt kapcsolták össze egy protoncserélő membrános üzemanyagcellával. A tervezők szerint a sokkal hosszabb üzemidő kulcsa az új anyagok, a kémia és a mérnöki munka fejlődésében rejlik. Ezt kihasználva a két cég összefogásának eredményeképp az igéretek szerint már ebben az évben kereskedelmi forgalomba kerülhetnek az új termékek.

A cégek úgy látják, hogy a hordozható energia piacban akkora a potenciál, hogy már az indulás utáni években évi 6 milliárd dollárosra duzzadhat. A Dow szerint a hordozható készülékekbe szánt energiaforrások elengedhetetlenek a következő generációs fogyasztói elektronikai termékekhez. Közlésük szerint a hydrogen-on-demand technológián alapuló energiarendszerek nátrium-borohidrát felhasználásával biztonságosan hoznak létre hidrogént. Előbbi kemikália nem gyúlékony, nagy energiasűrűségű, könnyen előállítható és tömeggyártásra is alkalmas.

Mituán mindkét fontos szegmens - a katonaság és a fogyasztói piac - számára is alkalmasak a prototípusok, azonnal felgyorsultak az események. Az összefogást rögzítő szerződés az elkövetkezendő három évre kötelezi el a szereplőket, miközben a Dow évente szerezhet egyre nagyobb részt a technológiákat biztosító Milennium Cellben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #7
    Ja. Melóhelyen, Suliban, meg ahol van konyektor? :D
  • valaé valaé ná #6
    Miért, az áramot lopod, hogy nem fizetsz érte ?
  • benli #5
    Ne a ggódj az üzemanyegcellás autóból egy csepp hidrogén a telcsibe és mehet a duma 1 hónapig.Egyébként mire megvalósul addigra lesz egy újabb ami még annyi energiát sem vesz igénybe. Elég lesz neki ha 15 percet a belső zsebedben tartod és feltöltődik a tested melegétől.Északi sakon kb 25 perc is kell neki.
  • nickname #4
    Csak most látom h kétszer küldtem el... boci

    Jelenleg a telefon aksik visszafele fejlödnek élettartam terén... vagyis inkább lassabban fejlödnek mint a fogyasztása a telefonnak. Jó példa erre a Motorola E1000... állati jó a telcsi, csak az aksi jo esteben 3 napig bírja :-(
  • Kis-Bob #3
    Tényleg nem ártana valami jobbat kitalálni. Li-ionosak enyhén szólva gyengék.
  • Robin Hood #2
    Nekem is ez az első gondolatom. Ha nem lehet tölteni, mindig csak fizessek érte, akkor bekaphatják.
  • nickname #1
    Tök jó ez az egész üzemanyag cell dolog...csak nem szeretnék minden alkalommal lemenni a boltba ha lemerül a telefonom...