Dojcsák Dániel

Bahrein 3G történelmet csinált

Bahrein a világon elsőként hozott létre egy egész országot lefedő 3G hálózatot, ami - ahogy azt az arab világban megszokhattuk - természetesen a legfejlettebb technológiát kínálja a mobil videó kommunikációra.

Az MTC-Vodafone jelenleg az előfizetők 16%-nak bizalmát élvezi a bahreini mobil piacon, és arra számít, hogy az új szolgáltatással az előfizetők száma az év végére 200 000-re nőhet. A bejelentést az MTC-Vodafone egy éves születésnapi sajtókonferenciáján tette meg a cég a Gulf Hotelben. A cég ugyanezen a helyen rendezett előző este egy nagyszabású gálát, mely előkészítette a nagy bejelentést.

Az MTC-Vodafone első körben három negyedben szolgáltatott 3G-t, mégpedig a Seef körzetben, a diplomata negyedben és a Bahreini Egyetem kampuszában, most pedig a bejelentésnek megfelelően az ország teljes területén elérhető. Ehhez azért tegyük hozzá, hogy Bahrein teljes területe 692 négyzetkilométer, amihez közel félmilliós lakosság társul. Amint fent említettük, a Vodafone célja ebből az 500 000-ből 200 000 előfizető megszerzése.

A 3G szolgáltatás segítségével a felhasználók jó minőségű hang és videó kommunikációra számíthatnak, valamint a nagy sebességű adatkommunikáció is elérhető. A cég egy 120 millió dolláros befektetéssel építette ki az új rendszert, ami többek közt 300 új munkahelyet is teremtett. A 3G szolgáltatáson túl a cég bemutatta az első közel keleti élő mobil televíziós csatornát. Ezeknek a szolgáltatásoknak az igénybevételéhez természetesen csak egy 3G készülékre van szüksége arab barátainknak.

Az MTC-Vodafone öt arab államban van jelen, és előző évben elérte az 1,1 milliárd dolláros bevételt. Emellett a 600 000 előfizetőről 2002 óta fel tudtak ugrani a meglepően magas 3,2 milliós előfizetői táborig. A tervek szerint 2005 végére az MTC csoportnak már több mint 5 millió ügyfele lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pip #15
    Ez a 3G nem letezik mar evek ota a japanoknal (esetleg mas neven valami hasonlo)? Egy dan krapekkel beszeltem a multkor, o mondta, hogy ugy jo 5 evvel ezelott mar lazan bonyolitottak a videotelefonalast szines oriaskepernyoju telefonokon a japanok. Hong Kong-ban detto. Hogy o mennyire meglepodott, hisz Daniat azert meglehetosen fejlettnek kepzelte (EU szinten valoban az is).
  • DOT #14
    Kérhetném esetleg annak a 7%-nak a 7%-át? :)
  • pemga #13
    Jah már ott van a Forma-1 is :). Kis sziget, total sivatag az egész, de 3G és autóverseny már van :).
  • Tetsuo #12
    Az amerikai és kisebb részben EU vállalatokba (filmgyártástól építkezésen át, autókig). Biztos Kínában is vannak, de Japánban tuti nem..
    Hozzátéve: az olaj alapozott meg mindent (ők nem kúrták L mint pl Szaddam).
  • vax #11
    Talán egy nulla lemaradt a végéről. :)
  • The Termentor #10
    befektetes?? mibe?? tudsz errol tobbet is osztani?
  • kidintwo3 #9
    Amúgy pölö Dubai-nak az állami bevétele csak 7%-a származik olajból a többi befektetés.
  • Garfield #8
    Neeem, abból gazdagodtak meg, hogy telente az északi államokba homokot exportálnak, legyen mivel felszórni az utakat.
  • mikike #7
    nem az a kis turbános parolázott bushhal a fahrenheit 9/11ben?
  • kicsizoz #6
    A "közel félmillió" lakosból 200.000 előfizetőt szerezni az nem kispályás....

    Milyen poén már, amikor lefátyolozott asszonyok videotelefonbeszélgetést tartanak :)