Alex

Számítógéphasználat a magyar intézményekben

Szinte minden magyarországi intézmény használ asztali PC-t, az eszközpark nagyságában azonban jelentősek a különbségek. Hordozható számítógéppel a szervezetek egyharmada rendelkezik.

A BellResearch teljes piacra kiterjedő elemzésében az üzleti és lakossági szegmens mellett éves rendszerességgel felméri a költségvetési forrásokból gazdálkodó intézményi szféra fejlettségét is. A magyarországi költségvetési szférában a személyi számítógép-penetráció teljesnek tekinthető, néhány kivétellel gyakorlatilag minden intézmény rendelkezik legalább egy darab asztali PC-vel. A szervezetek legnagyobb hányadának, azaz 28%-ának van 5-9 darab, illetve 18%-uknak 10-19 darab desktop eszköze, míg 23%-uk ennél kevesebb géppel rendelkezik.

A szegmenseket külön-külön vizsgálva jelentősen eltérnek az adatok: a központi költségvetésből finanszírozott szervezetek kétharmada több mint 50 darab, 47 százalékuk pedig 100 feletti számítógép-park felett diszponál - ami mögött az alapvetően kedvezőbb infrastrukturális ellátottságon túl ezen intézmények magas alkalmazotti létszáma húzódik meg.


Az egy intézményre vetített átlagok az előbbiekhez hasonlóan vegyes képet mutatnak. A központi finanszírozású szervezetek 200 darabot megközelítő PC-számmal magasan az elsők, átlagosnak tekinthető 38-40 számítógéppel az egészségügy és az oktatás alkotja a középmezőnyt. Az önkormányzati forrásokból gazdálkodó intézményi körben egy szervezetre 19 darab asztali PC jut.

A tavalyi év folyamán új személyi számítógépet a hazai intézmények kevesebb mint kétharmada szerzett be, ide számítva a leselejtezett eszközök pótlását is. E tekintetben a legutolsó helyen az egészségügyi közintézmények állnak, ezen belül is a járóbeteg-ellátó és a szociális ellátást végzők körében volt alacsony a beszerzési ráta.

A hordozható személyi számítógépek elterjedtsége az intézményi szférában a tavalyi adatokhoz képest jelentősen, közel másfélszeresére nőtt, ám még mindig csak a szervezetek harmada rendelkezik legalább egy darab laptoppal, notebookkal - mutatnak rá a BellResearch elemzői. Az ellátottság szempontjából a legkedvezőbb helyzetben a központi költségvetés intézményei vannak, körükben - a tavalyi arányhoz hasonlóan - a szervezetek több mint 90 százaléka rendelkezik hordozható eszközzel. Jelentős penetrációnövekedés az elmúlt 12 hónapban az oktatási és az egészségügyi szegmensben volt megfigyelhető, itt 15-17 százalékról 29-30 százalékra nőtt az ellátottság, míg az önkormányzati szervezetek körében csak kisebb mértékben, 4 százalékponttal emelkedett a használati arány.

Az idei kutatás személyes kérdőíves adatfelvétele szeptemberben zajlott, az alapsokaságot alkotó mintegy 16 ezer hazai szervezetet a rétegzett mintában közel 1000 intézmény reprezentálta foglalkoztatotti létszám, regionális elhelyezkedés és tevékenységi kör szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!