Gyurkity Péter

Látványosan növekszik India szoftverexportja

A legfrissebb előrejelzések szerint az indiai vállalatok által fejlesztett szoftverek exportja - az amerikai munkahelyek jobb védelme ellenére - 30 százalékkal növekedhet a 2004-2005-ös pénzügyi évben.

Az indiai IT szektor 12,5 milliárd dolláros bevételre tett szert a márciusban lezárult legutolsó pénzügyi évben, és a jelek szerint a stabil növekedés idén is folytatódik. A nagyvállalatok fontosságát jelzi, hogy a közel 800 ezer dolgozó 25 százaléka a három legnagyobb indiai cég - a Tata Consultancy Services, az Infosys Technologies, valamint a Wipro Technologies - alkalmazásában áll. "Az erőforrás kihelyezést beleszámítva az IT szektor növekedésének üteme meghaladja majd a 30 százalékot, ami bíztató eredménynek számít" - jelentette ki Kiran Karnik, a Szoftvergyártók és Szolgáltatók Országos Szövetségének elnöke az újságíróknak adott nyilatkozatában.


Indiai gyerekek a számítógép előtt - olcsó a humán erőforrás

Az erőforrás kihelyezés - Business Process Outsourcing, BPO - rendkívül fontos szerepet tölt be India gazdaságában, de az Egyesült Államokban egyre többen hívják fel a figyelmet a folyamat hátrányaira, és arra, hogy a kihelyezések miatt számos amerikai munkahelyet szűntetnek meg. A téma az elnökjelöltek kampánya során is többször felmerült, és egyes csoportosulások egyre hangosabban követelik a protekcionista politika bevezetését, és az amerikai munkahelyek hatékonyabb védelmét.

Karnik, aki egy szoftver konferencián foglalta össze az ágazat helyzetét, megjegyezte, hogy a közelmúltban 120 törvény született az Egyesült Államokban, amelyek valamilyen formában az erőforrás kihelyezés ellenőrzését szolgálják. Hangsúlyozta azonban, hogy jelenleg egyetlen jogszabály sem tiltja a tevékenységek, illetve az erőforrások kihelyezését, de a robbanás előtt álló indiai IT szektor nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja a folyamat negatív hatásait, amelyek érzékenyen érintik a nyugati országok gazdaságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • exHumano #2
    Egyes országoknak mennyire nehéz elviselni, hogy a kapitalizmus oda-vissza működik.
  • Aspyrin #1
    Ez van, a távoli jövőben Kína és India fogja a piacot diktálni, és nemcsak a szoftverpiac terén