Berta Sándor

Iránban sem tűri a kormány az internetes kritikákat

Van néhány olyan ország a világon, ahol az adott kormány nemcsak a valós, de a virtuális tereket is másutt szinte elképzelhetetlen szigorúsággal ellenőrzi. Az iráni kormány rövid időn belül már az ötödik online újságírót vetette börtönbe.

A Riporterek határok nélkül nevű szervezet adatai szerint az egyszerű állampolgárok börtönbe vetése bármilyen - az állam által önkényesen bűncselekménynek minősített - valós és virtuális tettre eddig is megszokott dolog volt a világ számos országában. Azonban újabban divattá vált a politikusok, újságírók, emberi jogi aktivisták rácsok mögé zárása is. Hasonló hírek eddig főleg Kínáról, a kínai kormány emberi jogi szempontokból kifogásolható intézkedéseiről (például internetkávézók bezárása stb.) szóltak. Azonban az arab világban sem mondhat bárki bármit az interneten, Iránban nem árt, ha az ember kétszer is meggondolja, mit ír le egy fórumban vagy egy chatoldalon.

Idén október 18-án vetették börtönbe Iránban az ötödik online újságírót. Két hónapon belül ő volt az ötödik publicista, aki erre a sorsra jutott. A szervezet kénytelen volt felemelni a szavát és az akcióhoz csatlakozott néhány nagy európai internetes híroldal is. A médiumok egy emberként követelik Shahram Rafihzadeh, Hanif Mazori, Rozebeh Mir Ebrahimi, Omid Memarian és Javad Gholam Tamayomi szabadon bocsátását. Az elfogadott közös közlemény szerint, az európai online úságírók és szerkesztőségek teljes mértékben szolidaritást vállalnak az iráni kollégáikkal. A szakma egyértelmű meggyőződése, hogy ezt az öt személyt azért vetették börtönbe, mert gyakorolták a hivatásukat, ráadásul, mivel az internet egy alapvető információs forrás, ezért az online szakmákban dolgozók és az online publikációk védelme egyben a szólásszabadság védelme is.


Javad Gholam Tamayomit, a Mardomsalari (Demokrácia) című napilap munkatársát október 18-án tartóztatták le. Omid Memarian újságíró - aki egy neves weblog alapítója is - október 10-én jutott hasonló sorsra. Shahran Rafihzadeh, az Etemad (Bizalom) újság kulturális szerkesztőjét szeptember 7-én, Hanif Mazroit, több újságok egykori szerkesztőjét pedig egy nappal később, szeptember 8-án vették őrizetbe. Rozbeh Mir Ebrahimit, az Etemad egykori politikai rovatvezetőjét szeptember 2-én, a saját lakásában verték bilincsbe.

Mind az öt újságíró iráni online újságoknál és újságoknak dolgozik. Az iráni kormány azzal vádolja őket, hogy a fennálló hatalom elleni propagandát terjesztettek és veszélyeztették az iráni nemzetbiztonságot. Ezenkívül vádolják őket az iráni kormány megdöntésére való felbujtással és kormánytagok megsértésével is. Ügyükben hamarosan bíróság dönt. A jogi védelmet megtagadták tőlük és a családjukkal sem találkozhatnak vagy tarthatnak kapcsolatot.

Iránban a kormány az elmúlt hónapokban megszigorította az állítólag szabad internet felügyeletét. Az öt újságíró mellett kereken húsz további személyt is letartóztattak, akik túlzottan aktívak voltak a világhálón. Ezen kívül elérhetetlenné vált több tucat iráni internetes újság, politikai és több más szakmai fórum is. Az eseményeknek köze lehet ahhoz, hogy 2005 júniusában elnökválasztásokat tartanak az arab országban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    Javítás opc: mielőtt lenyomod a <mehet> gombot átnézed hogy nyelvtanilag helyes-e a sok baromság amit írni akarsz.. :)
  • HUmanEmber41st #10
    Azért jó lenne valami javítás opció...
    álam=állam
  • HUmanEmber41st #9
    Azért a leányzó hungarista, ami visszalépés lenne a mostani államrendünkhöz képest, háborúra buzdít a szoszédos országok ellen, hogy visszahódítsuk M.o. elvett részeit. Az irániak nem tudom, miről cikkeztek, de biztosan nem támogatták az Iszlám fundamentalistákat, így ők szintén az álamrendszer
    ellen emelték fel szavukat.A vallási diktatúra speciel nekem sem tetszik.. sőt semmilyen diktatúra nem tetszik.... a proletár se tetszett.
    De itt ha cikized a kormányt, azért még nem csuknak börtönbe, de bármilyen diktatúrában ez szinte halálos vétek
  • Tetsuo #8
    Én a Blikk.hu és a RTLK.hu miatt vetném fel a cenzúrát!
  • Piscator #7
    Az eletroniku szólásszabadságot támogatom, az ilyen országokban nem is kérdés...de mi van nálunk, a korlárlan szabadságban?
    Mindent lehet? Semmi sem "szent", tabu? Lehet, kell e valahol cenzurázni, fellépni?
    Ezt a matula . hu miatt vetem fel.
  • [HUN]PAStheLoD #6
    ne aktívkodjá' itten , mer lecsuknak !!!!!!!444444444

    loál :D
  • fapapi #5
    HEHEHEHEHEEEEEE ez a legnagyobb poen a cikkben figyuzd "Az öt újságíró mellett kereken húsz további személyt is letartóztattak, akik túlzottan aktívak voltak a világhálón."
    Tehat NEXUS6 ha iranban elnenk minket mar reg lecsuktak volna TULZOTT AKTIVITAS MIATT

  • NEXUS6 #4
    Teljesen egyet értek a cikk felháborodott hangvételével. Szerintem se csukjanak senkit börtönbe mert leírja a véleményét!

    Csak éppen ez azért a világ "szabad" felén sem feltétlenül így van. Az Iránban fennáló politikai rendet az uralkodó politikai erők ugyan úgy védik mint nálunk. Ők valamiért azt képzelik, hogy annyira különböznek tőlünk, iszlám államot építenek, mi meg, a politikusaink örülnek ennek, végre egy tiszta ellenségkép, pláne hogy még atomot is akar magának az ország; hát hogy néz már az ki, hogy a "szabad" világ országain kívül is valaki atomot akarjon, nem igaz?

    Na de szóval próbáljon csak nálunk is valaki a fennálló amúgy roppant demokratikus rendtől eltérő álláspontot hangoztatni, és a polgárokat ennek megvalósítására felhívni, pillanatokon belül ott találja magát az előzetesben a lívia, vagy elvira mellet, vagy hogy hívják azt a szálasista egyemista leányzót.

    Szoval a világ már csak ilyen, ilyen volt és ilyen is lesz! De nem csak Kínában és Iránban!
  • LizardX #3
    Amúgy egy jó tanács a cikkírónak: lehetőleg ne jelentsd ki egy iráni ember előtt, hogy "Irán arab ország", mert A. nem igaz (elég sok nép lakja, még arabok is, de alapvetően a perzsák leszármazottai) B. meglehetősen morcosak szoktak az ilyenre lenni. Kösz a figyelmet!
  • Darth Sith #1
    nah, mostmár itt is kezdődik...