Hunter

Újabb életre utaló jelek a Marson?

Az ESA Mars Express adatainak legfrissebb elemzései jelentős átfedéseket mutattak ki a Mars légköri vízpára és metán koncentrációi esetében. Az eredmény további lökést adhat a bolygó geológiai és légköri folyamatainak megismerésében és fontos új útmutatássokkal szolgálhat a vörös bolygó jelenlegi életéről alkotott elméletek továbbfejlesztésében.

Az űrszonda PFS (Planetary Fourier Spectrometer) műszere megfigyelte, hogy a felszín felett 10-15 kilométerrel a vízpára egységes a légkörben. Mitöbb azt is sikerült megállapítania, hogy a felszínhez közel a vízpára három jól kivehető egyenlítői régióban, az Arabia Terrán, az Elysium Plánumon és az Arcadia-Memnonián jóval koncentráltabb, két-háromszorosa a többi vizsgált területének. A fenti területek megegyeznek a NASA Odyssey űrszondája által felfedezett, a felszín alatt néhány tíz centiméternyire fekvő vízjég rétegek helyével, jelentette be a PFS műszer főfelügyelője, Vittorio Formisano.


Az Arabia Terra felett az ESA szondája vízpárát figyelt meg

A PFS adatok új, mélyebb elemzése megerősíti, hogy a metán nem egységes a légkörben, hanem egyes területeken koncentrálódik. A PFS csapat megfigyelése szerint a magas metán koncentrációjú területek átfedik azokat a területeket, ahol jelentős felszín alatti vízjég rétegek és vízpára található. A vízpára és a metán ezen térbeli összefüggése földalatti forrásra utal. Kezdeti spekulációikban a tudósok fontos szerepet tulajdonítanak a felszín alatti jégrétegnek, ami megmagyarázható lenne a "jégtábla" elvvel, mely szerint a felszín alól származó geotermális hő a vizet és más anyagokat a felszín irányába nyomja, ami az alacsony felszíni hőmérsékletnek köszönhetően megfagy, még mielőtt elérné a talajszintet.

A jégtábla, a vízpára és a metán összefüggésének megismeréséhez további vizsgálatok szükségesek. A kérdés az, hogy képesek-e a jégtáblát "tápláló" geotermális folyamatok a vízpára és egyéb gázok, mint a metán felszínre juttatására is? Elképzelhető, hogy a jégtábla alatt folyékony víz lenne? Ha igen, elképzelhető hogy a jégtábla alatti vízben baktériumok élnek, melyek metánt és más gázokat hoznak létre, ami eljut a felszínig majd onnan a légkörbe?

A PFS más gázok nyomait is kimutatta a Mars atmoszférájában. Az ezekről készülő jelentés pillanatnyilag még ellenőrzés alatt áll, így nem közöltek részletes információkat. A későbbi tanulmányok arra összpontosulnak, hogy ezek a gázok köthetők-e a vízhez és a metánhoz, és segítséget nyújtanak-e a kérdések megválaszolásában. A jövő leszállóegységeinek helyszíni vizsgálatai jóval kimerítőbb válaszokat adhatnak, erre azonban még várnunk kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #24
    azért gondolom az alvást, mert akkor nem kell inni. ugyanis a vizet teljes terjedelmében kell szállítani /gyorsítás-lassítás hatalmas +energia../
    Úgy tudom, két orosz a MIR en majdnem 1 évig volt fenn
  • dez #23
    Egy darabig még nem az átlagnépesség fog oda utazgatni, a kiképzett űrhajósok meg nem azok a fajták, akik hülyeségeken nekiállnak ölni egymást... Nem tudom, mennyi most az űrűllomáson töltött idő rekordja, de szerintem az is több hónap. Ha nem is alvás, de ehhez is kell egyfajta nyugalmi állapot, hogy ép ésszel kibírja.
  • HUmanEmber41st #22
    Az emberi test transzban sok furcsa, sőt hihetetlen dologra képes...Volt 1 film, ahol a Yogi levágta a nyelve hegyét, majd visszarakta.. 100X kikockázták a filmet,és még 1 sebész is nyilatkozott, hogy igen, pont így lógnak a rostok, meg az izmok, és igen a nyelv közepe ívesen visszaugrik,/ha valaki mondjuk leharapja a nyelve hegyét../ szóval csalás kizárva..
    Az élve napokig eltemetést is már sokszor bemutatták..
    Ebből gondolom, hogy simán át lehet aludni azt a kis időt..
    Amíg nincs gyorsabb módszer, addig ez nagyon jó lenne..
  • dez #21
    Hát nagyon beparáznának ott, az tuti.
  • FtranX #20
    hát kíváncsi lennék, hogy milyen állapotban "kelnének fel", amikor a Marsra érnek. :)
  • Tetsuo #19
    Állítólag van olyan gomba amitől simán belassulnak fél-1 évre, de a nagy adag ganja is cool. :)
  • FtranX #18
    és fél évig aludnának?
  • SniperWolf #17
    Igen,ez mind igaz,de mért nem ezzel kezdik a kutatást,mint azzal,hogy mi lehet ott...
  • HUmanEmber41st #16
    A hosszútávú emberi űrutazással töb probléma is van
    élelem, víz, és az összezártság (csak hogy a legfőbbeket említsem)
    Viszont,ha valami Yoga módszerrel elaltatnák magukat az űrhajósok az utazás közben, akkor rentgeteg problémát megoldanának...
  • SniperWolf #15
    Szerintem,előbb azt kéne megoldaniuk,hogy embereket vigyenek a Marsra... Ha már ott vannak,sokkal könyebben válaszokhoz jutnának...
    Vagy nincs igazam?