Berta Sándor

Spenót-akkumulátor notebookokba és mobiltelefonokba?

Az új spenótból készült chip működése hasonlít arra a természetben megtalálható módszerre, amelynek segítségével a növények a működésükhöz szükséges energiát kinyerik a napból és a napsugarakból.

A Massachussetts Instute of Technology (MIT) kutatói spenótrészecskékből készítettek chipet. A "spenótszendvics" névre keresztelt eszköz a szakemberek reményei szerint egy napon mobiltelefonok és notebookok akkumulátoroként lesz majd használható. A chip szívében egy proteinekből álló, Photosystem I-nek nevezett (PSI) rendszer dolgozik. A körülbelül 10-20 nanométer széles PSI - Marc A. Baldo professzor, a MIT mérnöke elmondása szerint - a működéséhez szükséges energiát a spenótrészecskékből nyeri ki és a világ jelenlegi legkisebb áramköreiből épül fel.


Shuguang Zhang kezében a chippel, mellette Patrick Kiley és Marc Baldo profeszor

A "spenóterőmű" nagy hatékonysággal dolgozik. A kutatók számára a legnagyobb problémát az jelenti, hogyan bírják együttes működésre a biológiai és a nem biológiai összetevőket, hiszen az egyik csoportba tartozó alkatrészek számára a víz és a só az életben maradáshoz szükséges anyagok, míg a másik csoportba tartozók számára ezek az elemek halálosak.


A MIT spenót chipje

A szakemberek a spenótproteineket először egy centrifugába helyezték, hogy a centrifugálás közben kicsapódó sötétzöld golyócskákat feldolgozhassák. A MIT egy másik professzorának, Shuguang Zhang módszerének a segítségével egy kombinált peptidekre épülő bázis létrehozásával a kutatóknak végül sikerült elérniük, hogy a spenótproteinek működése immár víz nélkül is három héten át stabil maradjon. Zhang szerint mindez úgy volt lehetséges, hogy a "tisztító-peptideknek" nevezett anyagok vizet tartalmaznak.

A "spenótszendvics" végül egy áramvezető réteggel bevont üveglemezből és egy vékony aranyrétegből áll, utóbbi a PSI kémiai reakcióinak beindulásáért felelős. Majd ehhez a két alkotóelemhez hozzáadták a spenótproteinekből létrehozott anyagot, amelyet előtte - a rövidzárlatok kiküszöbölésére - egy puha, organikus félvezető réteggel is bevontak. Amikor a kísérletek végén az így kapott szendvicset, vagyis magát a chipet lézerfénnyel sugározták be, alacsony elektromos töltés volt mérhető. A szakemberek most azon fáradoznak, hogy több PSI-rendszert egymásra helyezzenek és így növeljék a spenótchip teljesítményét. Az új eszköz néhány hónapon vagy éven belül már be is mutatkozhat, mint a mobiltelefonok, a PDA-k és a laptopok új akkumulátora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sityi #8
    Az igazi majd a szegedi erőspaprikából készült 138-as oktánszámú Erős Pista-akku lesz majd! Duracell??? Höhöhö... ugyanmár...
  • muerte2 #7
    Kicsit fejlődünk, aztán lesz még tökfőzelék aksi is, talán mi magyarok kidolgozzuk a jóval ersebb pörkölt lapkát, v hurkatöltőt, ami az ilyesféle aksik töltésére szolgál. (Habár hurkatöltőnk már van)
  • RoD #6
    Sziasztok! Akkor ezentúl a virágok mellett az aksit is locsolni kell majd? Üdv.: RoD
  • dez #5
    "Az új spenótból készült chip működése hasonlít arra a természetben megtalálható módszerre, amelynek segítségével a növények a működésükhöz szükséges energiát kinyerik a napból és a napsugarakból."

    Ez ugyebár a fotoszintézis akar lenni, nem? Tehát, kell hozzá fény.

    "a chipet lézerfénnyel sugározták be, alacsony elektromos töltés volt mérhető."

    Meg is van a fény. Akkor megkérdezném, hogy egy laptop esetén ki fogja lézerrel világítgatni?
  • Wilddog #4
    Képzeljétek el, amikor lapátoljátok majd a spenótot a laptop aksi nyílásába. :D
  • [HUN]PAStheLoD #3
    loál
  • rolika #2
    popeye erre már rég rájött
  • Alfa Of NS #1
    "Kisfiam, ha nem eszed meg az akkumulatort, akkor nem mehetsz le focizni!"