Berta Sándor

Hétmillió dolláros támogatás kiberbiztonsági kutatásokra

Az Egyesült Államokban kiemelt témaként kezelik a kiberbiztonságot. Talán nem véletlen, hogy leginkább az amerikai fegyveres erők viselik a szívükön az internetes biztonság sorsát és jövőjét.

Az internet kicsit olyan, mint egy autó, amire mindig költeni kell és mindig egyre többet. Jó példa erre például a legtöbb szoftver, melyekhez időről-időre újabb és újabb javításokat adnak ki a fejlesztők. Elég csak a Windows operációs rendszer különböző változataira vagy a Microsoft egyik alkalmazására, az Internet Explorer internetes böngészőre gondolnunk. A virtuális biztonság szintén egy olyan terület, amire fokozottan igaz: "a mindig többet költünk, de soha sem eleget" megállapítás. Naponta jelennek meg az újabbnál újabb vírusok vagy a korábbi kártevők új változatai, hogy a különböző biztonsági hibákról, résekről ne is beszéljünk.

Mindezek után érthető, hogy az Egyesült Államokban kiemelt témaként kezelik a dolgot, és már a második éve működik a Fejlett Biztonsági Rendszereket Kutató Nemzeti Központ (NCASSR). Az intézmény működési feltételeit az amerikai tengerészet Tengerészeti Kutató Hivatala biztosítja. Eleinte kérdéses volt, hogy a központ megkapja az idei évi költségvetését, sokan ugyanis kétségbe vonták az intézmény szükségességét és fontosságát. Az erre az esztendőre kapott 7 millió dollárból a szakemberek többek között a számítógépes rendszerek és a hálózatok biztonságával kapcsolatos kutatásokat végzik el.

Rob Pennington, a Szuperszámítógépes Alkalmazások Nemzeti Központja (NACS) nevű szervezet vezetője szerint az alárendeltségükben működő intézményre azért van szükség, mert "az amerikai nemzet biztonsága és gazdasága az információtól és a kommunikációtól függ." Pennington, aki egyúttal a NCASSR igazgatója is, elmondta, hogy az elért eredményeket átültetik a gyakorlatba is, tehát egyáltalán nem kizárt, hogy egy, a kutatóközpontban megalkotott rendszert később alkalmaznak majd az amerikai gazdaságban, a tudományos életben vagy az oktatásban is.

Az NCASSR munkáját egyébként meglehetősen homály fedi, csak azt lehet tudni, hogy az intézmény "olyan eljárások kidolgozásával foglalkozik, amelyek lehetővé teszik gyanús elemek vagy adatcsomagok felismerését adatfolyamokban". Szintén a központ feladata különböző biztonsági megoldások, illetve a biztonságos grid-hálózatok és az új ellenőrző-programok kifejlesztése is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Odaát már kib"ott sok figyelő szervezet meg központ van, nem is lehet követni..
  • Cleawer #3
    7 millió dollár az nem 1,8 milliárd forint körül van? (nem tomm a pontos árfolyamot,csak sacc volt)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    1 377 110 000 000 forint .. script kiddiek ellen , kicsit sok , nem ? :ö
  • comet #1
    "a mindig többet költünk, mégsem sosem elég"

    szép magyar fogalmazás :DDDD

    Inkább a CERT-et támogatnák és kötelezhetnék az microsoftot biztonságosabb szoftverek fejlesztésére...