Rónai György

Seagate: több száz terabyte egyetlen merevlemezen

Míg a jelenlegi 70 gigabit/négyzethüvelykes technológiával a legnagyobb HDD 400 GB kapacitású, addig a Seagate új 50 terabites megoldása akár fél petabájtos, azaz 500 terabájtos merevlemezeket is eredményezhet.

A Seagate Technology az American Physical Society (APS) konferencián fogja bemutatni az új merevlemez technológiáját. A Seagate fejlesztői jelenleg is dolgoznak rajta, és a keresztségben a HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording) nevet kapta, vagyis hővezérlésű mágneses rögzítési elvről van szó. Az 50 terabites (Tb) négyzetinchenkénti technológia segítségével elméletileg egyetlen 30 mm-es átmérőjű korong egyik oldalán 3,5 millió nagyfelbontású fotót, 2800 audió CD-t, 1600 óra televíziós minőségű videót, vagy akár az Amerikai Kongresszusi Könyvtár teljes nyomtatott gyűjteményét lehetne tárolni.

Ez a technológia négyzethüvelykenként, vagyis 6,45 négyzetcentiméterenként 6,25 TB (terabájt) adat tárolását teszi lehetővé, így egy hagyományos, 3,5 colos tányér akár oldalanként 49 TB kapacitású lehet. Tovább folytatva a gondolatmenetet, egyetlen tányér tehát 98 TB, és ilyen tányérból jelenleg akár öt darab is van egy merevlemezben, ami tehát majd 500 TB, vagyis fél petabájt tárolókapacitást jelent. Lehetséges, hogy a Seagate technológiája "csupán" 200 TB-ra korlátozódik, ugyanis a Seagate nem szeret két tányérnál többet alkalmazni a mai merevlemezeiben sem.

A HAMR technológia tehát mérföldkövet jelent a modern mágneses elven alapuló merevlemezes meghajtók fejlődésében. A HAMR egy lézersugár, vagy más energiaforrás segítségével felmelegíti a médium azon a részét, amelyen az adott bitet éppen be akarja állítani. A technológia ezt az adatsűrűséget nem utolsósorban közel azonos költséggel éri el mint a mai merevlemezek, így tehát tovább fogja csökkenteni a nagy kapacitású tárolóeszközök árát is, amelyek így a belépőszintű piacokra is betörhetnek.

A Seagate kutatórészlege - néhány más ígéretes fejlesztés mellett - hat éve dolgozik a HAMR technológián. A cég előrejelzései szerint a megoldás kezdetben 1 Tb (terabit) per négyzetinches, vagyis öt koronggal számolva akár 1,25 TB kapacitású merevlemezeket fog jelenteni, amelyek 2010 környékén kerülhetnek a piacra. A mostani APS konferencián tartott bemutató címe egyébként "Ultimate Limits to Thermally Assisted Magnetic Recording" lesz, és az "Ultimate Limits to Data Storage" előadássorozat részeként zajlik le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #37
    Ha mégis windózos file-rendszert, de nem NTFS-t, hanem FAT32-t használsz, akkor a Norton Systemworks Speeddiskjét tudom ajánlani. 30 gigát kábé 40 perc alatt rakott rendbe, ráadásul a swap file-t is tudja mozgatni (ezért tartom egy partíción a temp könyvtárat, a temp internet file-okat, no meg a swap file-t. Ott aztán szemetelhet, töredezgethet kedvére, ne piszkítson a rendszerpartícióra).
  • gz8 #33
    Gondolom te a vindóz saját defragját használod, és a 80 gigás vinyódon 1 partíció van

    Ha meg tele van minden sz.rral, az már a te bajod
  • Mike at home #31
    40?
    meg egy hulye
    persze eleg, de eszebe ne jusson jatszani (pl)
  • Mike at home #30
    maj megnezem ahogy fel terakat mentegetsz dvd-re
  • Mike at home #29
    neked nem, masnak igen
  • Mike at home #28
    szep

    mit mondtam?

    10-ben mar terabajtban merjuk a vinyokat

    a dvd, blue-ray vegleg elavul
    (a blue-ray meg el sem terjed, mar elavult lesz)
  • BlackRose #27
    1200 GB (hol irtak ezt :) akkor valoszinuleg 50 darab BrueRay disken fogjak forgalmazni? Akarmennyire is folnyomjak kotve hiszem, hogy egy DVD-nel tobbre rugja. Legyen telepitve 10 GB max, de az is tul soknak tunik. Na de mindegy, az 1200 GB (1.2 TB) az elkepesztonek tunik, akkor 100 GB RAM-ra lesz majd szukseg ??? ez 2006-ig meg a poweruser-eknek sem lesz.
  • BlackRose #26
    Jelenleg igen pl. 80x (kb 12 MB/s)de mehet, 16 MB/s is, de ha jol beledolgoznak akkor ez joval tulszarnyalhatna a HDD-t rovid idon belul, mert itt nincs mechanika. Ja az mas, hogy a PC card readerek meg 1 MB/s alatt jarnak.
  • Csatti #24
    Szerintem a flash jelenleg jóval lassabb még mint a hagyományos hdd-k.
  • BlackRose #23
    Szerintem inkabb a flash es hasonlo memoriakra kellene osszpontositani (holographic memory stb.) mert a vinyok tul lassuak a rendszer tobbi reszehez kepest, es minnel nagyobbak lesznek annal jobban lesz erezheto ez a problema. Egy pici akarattal, mar 100 GB-os flasheknel tartanank, vagy mas meg jobb megoldasoknal, es akkor kit erdekelne egy mechanikus dolog amit az IBM 50 evvel ezelott talalt ki, mosogepmeretu dobozban elhelyezve :)
    Normalfelhasznaloknak a 40 GB untig eleg, videora mindeg keves, szervereknek meg van SAN meg Storage Server meg stb. Azoknak akik meg unalombol toltik a gepuket a 100 TB-is hamar megtelik. 40 GB elektronikus tarolohely, es az lenne revolucio. de sajnos a 8 GB-os flash 100x annyiba kerul, pedig ma semmi egy stancologyarat epiteni, csak akarni kell, na de ezt a "piacgazdasag" nem akarja, mert akkor nem lesz akkora a haszon!