Spencer

2,5 colos, SAS interfészes Seagate merevlemez

A világ egyik legnagyobb merevlemez gyártó cége, a Seagate Technology egy kis fizikai méretekkel és új interfésszel rendelkező új winchestert mutatott be. A 2,5 colos újdonság a szárnyait bontogató SAS (Serial Attached SCSI), vagyis soros csatolású SCSI szabványra épül, és a világon elsőként a napokban Atlantában zajló Hewlett-Packard World Conference and Expo keretein belül tekinthető meg.

A Seagate munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az elsősorban szerver számítógépekbe, illetve adattároló rendszerekbe szánt újdonság jelentősen kevesebb helyet foglal, mint elődei, ezzel párhuzamosan pedig sokkal nagyobb teljesítményre képes azoknál. A Scotts Valley-i (Kalifornia) székhelyű vállalat legelső SAS interfészes merevlemeze jelen pillanatban még csak prototípusként létezik, azonban a cég vezetői ígéretet tettek arra, hogy a végleges változat már a jövő évben meg fog jelenni a kereskedelmi forgalomban.

A Seagate első SAS kompatibilis merevlemezének bemutatójára nem sokkal azt követően került sor, hogy a vállalat nemrégiben számos új, elsősorban hordozható számítógépekben történő felhasználásra szánt winchestert dobott piacra, valamint bejelentette, hogy jövő év júniusig legalább tíz százalékos részesedéshez szeretne jutni ebben a komoly bevételi forrásokkal kecsegtető szegmensben. A Gartner Dataquest piackutató cég adatai szerint a mobil eszközökbe szánt merevlemezek piacát jelen pillanatban a Hitachi Global Storage Technologies uralja, a második, illetve harmadik helyen pedig a Toshiba, illetve a Fujitsu tanyázik. Ezzel szemben az asztali számítógépekbe szánt winchesterek piacán a Seagate van vezető szerepben, még pedig nem kevesebb mint 32,5 százalékos piacrészével. A Seagate ezenkívül a szerver számítógépekbe szánt merevlemezek szegmensét is uralja, mely szegmensben mintegy 58,3 százalékos a cég részesedése.

A cikk elején említett SAS technológia előnyei közé sorolható egyébként a korábbiaknál jelentősen vékonyabb kábelezés, valamint az, hogy egy-egy számítógépes rendszerben mintegy kétszer annyi SAS merevlemez használható, mint hagyományos SCSI winchester.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!