Rónai György

Microsoft Windows Mobile 2003 Second Edition

A Microsoft bemutatta az új PocketPC operációs rendszerét, amelyben a legtöbb újítás az újfajta képernyőtípusok támogatását illeti, ezenkívül frissített startmenüt, Internet Explorert és Wi-Fi támogatást is kapott.

A Microsoft több más bejelentésén kívül az új operációs rendszeréről is lerántotta a leplet a DevCon-on. Az újdonság először a Motorola MPx készülékében jelenik meg 2004 júliusában, amelyet a CeBIT-en mutattak be. Az új operációs rendszer főként a kijelzők támogatásának bővítésére koncentrál. Ennek megfelelően már támogatja a négyzet alakú, és a standard VGA felbontású képernyőket is. Ezeket operációs rendszer szintű támogatással is kiegészítették, amely lehetővé teszi, hogy fekvő és álló üzemmódok között automatikusan váltogathasson.


Bill Gates kezében a Motorola MPx

A többi újítás közé tartozik például a javított Startmenü, amelyben már megtalálható a PC-kről megszokott legutóbb használt programok listája, valamint kalibrálható a betűméret is. Az Internet Explorer újfajta képernyőfelosztási, tördelési funkciókat kapott, valamint a rendszer Wi-Fi támogatását is bővítették. A jelentések szerint az új rendszer a PocketPC-kben, és az okostelefonokban is helyet kap majd. A PocketPC-ken ezentúl lehet majd tárcsázni a Today Screen-ről, az okostelefonok pedig QVGA felbontás támogatást, natív MMS klienst és személyre szabható HomeScreen gyorsbillentyűket is kapnak. Ezenkívül több apróbb javítást is tartalmaz, ami a hanghívásokat, gyorshívást és a csengőhang-támogatást érinti, ráadásul a szolgáltatók is jobban személyre szabhatják majd az általuk forgalmazott készülékeket.

A jelenlegi Windows Mobile operációs rendszert futtató eszközök közül egyelőre nem tisztázott, hogy melyekhez lesz elérhető frissítés, azonban több mint valószínű, hogy elsőként a Toshiba E800 kapja meg, hiszen a VGA képernyője miatt ez húzná a legnagyobb hasznot belőle.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Motorola MPx - klikk a képre a nagyításhoz

Az első új készülék amely már ezzel jelenik meg tehát a Motorola MPx lesz, amely egy Wi-Fi és Bluetooth támogatással rendelkező GSM/GPRS eszköz. A készüléken infravörös port és 2,8 inches, 16 bit színmélységű QVGA érintőképernyő lesz, és mind Java, mind Windows Mobile szoftverek futtatására képes. A memóriáját 1 GB-ig lehet majd bővíteni, és integrált 1,2MP-es, vakuval ellátott kamerával is rendelkezni fog. A kétféle nyitási módnak köszönhetően az MPx-et fekvő, és állóképernyősként is lehet majd használni, és teljes QWERTY billentyűzetet találunk majd rajta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kev #9
    Gates szándékosan nem hord öltönyt.
    Az öltöny viselet a nagy ellenség az IBM szokása volt.

    Se Gates, se Steve Jobs nem hord öltönyt.
  • Zoldalma #8
    Megszokhatok a kis gombok, nem ott a gond, csak mekkora az akksi, ill. relativ atlagos hasznalat mellett meddig birja?
  • Cactus #7
    Billinek nincs pénze egy öltönyre? Elég gáz ez a hacuka rajta... :]
  • Darth Sith #3
    ez kirr cucc! náluk mikortól lehet ilyesmit beszerválni, és mennyiért? :)
  • Sliders #1
    nekem tetszik!!