Hunter

Valósággá válik a virtuális TV stúdió

A BBC egy olyan virtuális stúdiót fejlesztett ki, ami lehetővé teszi a színészeknek, hogy valós idejű kapcsolatot létesítsenek számítógép által generált személyekkel és lényekkel. Mindez televíziós műsorok és filmek új generációját eredményezheti, melyekben a különleges effektusok viszonylag alacsony költségekkel állíthatók elő.

Az Origami névre keresztelt rendszert az elmúlt két év során fejlesztették ki német és olasz kutatók közreműködésével. A virtuális stúdiót a BBC Kingswood Warrenben található főhadiszállásán rendezték be. A hagyományos módszer szerint a színész egy üres háttér előtt áll, amit apró tükröződő gyöngyök borítanak. A kamera lencséjét kék LED-ek veszik körbe, fényük a háttérről visszaverődve körvonalazzák a színészt. Ez a kék háttér váltható fel az előre felvett helyszínnel.

Ez a technika azonban komoly korlátokkal rendelkezik. Elsőként a színész nem lát semmit a vetített helyszínből ahol szerepel, ami megnehezíti az előre felvett vagy animált karakterekkel történő kontaktust. Ezen felül a rendező sem látja azonnal a végeredményt, és a kamerának mozdulatlannak kell maradnia, hogy a szögek megegyezzenek az előre felvett helyszínek szögeivel.

Az Origami rendszer teljesen újraírja a szabályokat. Minden akció egy virtuális tájon belül történik, egy számítógép belsejében. A színész elhelyezéséhez a "színpadot" 12 kamera veszi, ami háromdimenziós virtuális modellt készít a színészről. Ez teszi lehetővé a számítógépnek, hogy nyomon kövesse a színészeket, és később az általa generált tájba illessze. A virtuális tájat és bármelyik extra karaktert ezután kivetíthetik a stúdió falára, így a színész láthatja a jelenetet, míg a visszatükröződő gyöngyök biztosítják, hogy a kamera továbbra is csak a kék hátteret lássa.


A műsorvezetők valósidőben beszélgethetnek hollywoodi speciális effektekkel létrehozott karakterekkel, még látványosabbá téve az adást

A technika segítségével a színészek valósághű szemkontaktust létesíthetnek a számítógép által megalkotott lényekkel, valamint egy "ütközésérzékelő" szoftver lehetővé teszi, hogy a színészek valósághűen mozogjanak a virtuális tárgyak között.

A helyszínt egy fő kamera veszi, ami mozgatható a felvétel közben. Ehhez csatlakozik egy kisebb, különálló kamera, ami a mennyezet felé irányul és a főkamera helyzetét és szögét figyeli egy sor rögzített, visszatükröződő koronghoz viszonyítva. Az így kapott információból a számítógép képes megváltoztatni a virtuális táj nézetét, amit elektronikusan átültet a kamera által látott kék háttér helyére. A rendező azonnal láthatja az eredményt.

Két stúdió ilyen módon való felszerelésével a világ két különböző felén tartózkodó színész képes lesz kapcsolatot teremteni ugyanabban a virtuális világban. A kész rendszert a tervek szerint 2004 márciusában mutatják be a Londonban megtartandó első Vizuális Médiatermékek Európai Konferenciáján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KeFe #14
    "engem már a tv2 időjárásjelentése is kiborit, amikor egy miniszoknyás csaj dumál a háttérben lévő domborzat előtt, dumál, majd belelép a térképbe, leul a szélén, mutogat (közben a lábára közelit a kamera), legugol, háttérben a domborzat ide oda mozog, majd kilép, és jo éjszakát kiván
    pff"

    No igen az uberLOL
    Nem kicsit tetszett ugyanez a Galvolgyi parodiaban eloadva :)
  • Darth Sith #13
    nekem tetszik. :)
  • Cat #9
    gondolom az nem jutott eszedbe, hogy itt nem egy előre megcsinált mozifilmről van szó, hanem egy tévéstudiórol, ahol ÉLŐ egyenes adásban tudnak ezentul berakni akármit (pl. dinoszauruszokat) nem pedig hosszas utómunkálatokkal tennék oda a dolgokat
  • Anteris #6
    Most már csak az érdekelne, hogy ki a shit ez az adracco nick, mert érdekes módon az előbbi beírásank is az én nevem kellett volna megjelennie!!
  • adracco #5
    Ja de yó, hurrá!!!

    amúgy egy szót sem értettem az egészből! :)) Megmondom öszintém különösebben nem is érdekel. Azt hiszem csömöröm van a hiperszuper technológiáktól.
  • Cat #4
    engem már a tv2 időjárásjelentése is kiborit, amikor egy miniszoknyás csaj dumál a háttérben lévő domborzat előtt, dumál, majd belelép a térképbe, leul a szélén, mutogat (közben a lábára közelit a kamera), legugol, háttérben a domborzat ide oda mozog, majd kilép, és jo éjszakát kiván
    pff
  • Kandurex #2
    cool!
  • Lazarus #1
    Hát ez fantasztikus