Hunter

Képernyő a levegőben

A finnországi Tampere egy múzeumában Ismo Rakkolainen ködgépe a Mona Lisa képet varázsolja egy vízrészecskékből álló láthatatlan felületre. Több ezer kilométerrel távolabb, a kaliforniai Hermosa Beach egyetemén egy végzős hallgató nyúl bele szó szerint egy DNS szál képébe, ami látszólag a levegőben lebeg. A két találmány a fejlett számítógépes megjelenítések legújabb arcvonalát jelképezik, teljes egészében kiküszöbölve magát a képernyőt.

Bár nem valószínű, hogy az asztali monitorokat fel fogják váltani, azonban az úgynevezett átjárható megjelenítések otthonra találhatnak a bemutató termekben, a múzeumokban és a katonai kiképző létesítményekben.

"Ez olyasvalami, amiről az emberek már hosszú ideje álmodnak" - mondta Chad Dyner, a Massachusetts Technológiai Intézet (MIT) diplomás hallgatója, az egyik prototípus megjelenítő rendszer, a Heliodisplay feltalálója. "Amióta a Csillagok Háborújának egyik jelenetében megjelent Leia hercegnő R2D2 által generált segélyhívása, az emberek világszerte várnak ezekre a képalkotó rendszerekre."
Dyner elárult néhány részletet a Heliodisplay működéséről. A gép egy videó projektor felett manipulálja a levegőt, létrehozva egy 27 colos képernyőnek megfelelő felületet, ami bármilyen felvételt képes megjeleníteni. A kép kétdimenziós, számos szögből látható és kézzel befolyásolható. Dyner elismeri, az így kapott kép kevésbé éles, mint egy hagyományos számítógép monitorjának képe, azonban reméli a következő prototípusoknál képes lesz a képminőségen is javítani. Emellett, aki túl közel helyezkedik a géphez, annak egy ragyogó fény világít a szemébe, erre a hibára azonban már tudja a megoldást.






Heliodisplay

Dyner két egykori befektetési bankár segítségét kérte, hogy piacot találjanak a Heliodisplay számára, és meg is érkeztek az első felkérések egy nagy japán monitor gyártótól és az Egyesült Államok hadseregétől, nem is szólva arról a több mint 250.000 látogatóról, akik felkeresték weboldalát.

Szólnunk kell azonban az írás elején beharangozott finn találmányról is. A FogScreen nagy érdeklődést keltett és rengeteg látogatót vonzott az idei Siggraph ipari konferenciára, ahol működés közben is megtekinthető volt. A finn szerkezet egy levegőbe permetezett vízpára felhőn jeleníti a képet. A Tamperei Műszaki Egyetem két virtuális valóság kutatója által előállított FogScreen-t azoknak a cégeknek ajánlják, akik kiállításokat, bemutatókat és egyéb nyilvános promóciókat tartanak.

"Jó ideje kutatom már ezt a területet, így számos remek ötlettel találkoztam, azonban nagyon kevésből lett kézzel fogható produktum" - mondta Rakkolainen, aki Karri Palovuorival közösen alkotta meg a FogScreen-t. "Úgy vélem a mi technikánk elég előrehaladott, így elmondhatom, hogy egy valós termékkel rendelkezünk."




FogScreen

Mika Herpio, a FogScreen Inc. igazgatója elmondása szerint a gép ára elérheti a 100.000 dollárt is, azonban ha tömeggyártásba kerül ez az ár csökkenni fog. A gépből több prototípus is elkészült, kereskedelmi forgalomba az év vége felé kerülhet.

Nem egy hasonló technika ejtette már ámulatba a közönséget, ám mégsem tudta képességeit kamatoztatni. Az átjárható képernyő a hatalmas érdeklődés ellenére szintén kudarcba fulladhat, mondta Chris Chinnock, az Insight Media vezető elemzője, aki videó kivetítő berendezések számára végez piackutatást. "Érdekes lehetőségek rejlenek ezen a téren, az biztos" - mondta. "Azonban ez az iparág tele van halott projektekkel, de akadnak sikertörténetek is."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bandia #34
    Állat:) Teccik a cuccos!:)
  • Alien_AM #33
    Köszönöm, valóban, tehát már az is elvault.
  • Bonewerkz #30
    nem ujkeletu az otlet, valahol allitolag a felhokre akartak vetiteni cuccost...
  • vice #28
    MI VAN???
  • Gladiator #22
    csak akkor egy olyan félkö félének kellene lennie a gépnek, és qa félkör közepére tudná veetíteni a cuccost. bár lehet én vagyok hüje ehez, és sokkal egyszerűbben meg tudjákl majd oldani.
  • Gladiator #21
    szentem a 3D-s dolog az méár nem nagy szám. pl. kivetít egy fegyvert, aztán elé az ellenfelet, amit viszont enem 2mre, hanem 1.5 m-re vetít ki, aztán ugyanígy, hogy a fegyver is térebli legyen.
  • mikike #20
    tévézel és zuhanyzol 1xre

    a star warsban meg direkt fekete fehér, hogy lássák, hogy üzenet és így gyorsabban átér a hipertéren, nem kell tömöríteni
  • Csacsis #19
    Na. Még egy kis fejleszgetés és holoszoba RUlez!
    (csak kár hogy Qrva-va soká lesz belőle valami 3D-s dolog)
  • Herds #17
    királyok ezek a cuccok csak az arabol legalabb 1 nullat kitörölhetnenek :)
  • [HUN]PAStheLoD #15
    hohho szép is meg új is csak még nem az igazi..