Spencer

Boltokban az első GeForce FX kártyák

Szenzációs hír: az Nvidia által hivatalosan immár négy hónapja bejelentett GeForce FX 5800 a napokban végre valahára megjelent a kereskedelmi forgalomban.

A sokat szidott grafikus megoldást azonban az európai és amerikai számítástechnikai kereskedések polcain még mindig nem érdemes keresni, ugyanis a GeForce FX 5800 alapú első grafikuskártyák egyelőre csak Japánban kaphatók. Elmondások szerint a tokiói kereskedésekben megjelent első GeForce FX kártyák az ASUSTeK Computer gyártósorairól kerültek le, típusjelzésük pedig a következő: V9900 Ultra. Szót kell ejtenünk arról, hogy a BFG Technologies ugyan néhány nappal ezelőtt az Egyesült Államokban már leszállított pár darab GeForce FX videokártyát, azonban a számítástechnikai boltokban Japánon kívül mind a mai napig nem kaphatók ilyen kártyák.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz!

Az 500 MHz-es frekvencián ketyegő GeForce FX grafikus processzorral, valamint 128 MB, 1000 MHz-es frekvencián működő DDR-II memóriával szerelt Asus V9900 Ultra ára a korábbi várakozásoknak megfelelően roppant magas, ugyanis kereskedéstől függően nem kevesebb mint 498-542 dollárt kell leszurkolni egy-egy ilyen csúcskategóriás Nvidia kártyáért. Szakértők szerint több mint kérdéses, hogy jelen pillanatban, illetve az elkövetkező időszakban hány felhasználó lesz hajlandó 115-125 ezer forintnak megfelelő összeget kiadni egy olyan videokártyáért, mely a legtöbb esetben csak elhanyagolható mértékben gyorsabb a nála jóval olcsóbb, halkabb működésű és immár hosszú hónapok óta kapható ATI Radeon 9700 Prónál. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ATI nemrégiben már a Radeon 9700 utódját, a Radeon 9800-at is bejelentette.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz!

Különböző források szerint az elkövetkezendő hetekben Európában és az Egyesült Államokban is fel fognak tűnni az első GeForce FX alapú grafikuskártyák, mely újdonságok életciklusa várhatóan nagyon rövid lesz. Amennyiben hinni lehet a pletykáknak, az Nvidia már tavasz végén, várhatóan májusban bemutatja a GeForce FX (NV30) utódját, a jelenleg NV35 fejlesztési kódnevet viselő újdonságot. Az NV35-ről jelen pillanatban annyit lehet tudni, hogy nem egy vadonatúj grafikuschip lesz, hanem sokkal inkább az NV30 logikus továbbfejlesztése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Poki #97
    Nem arra értettem az alacsony felbontást, hogy 1024x768 vagy 1600x1200, hanem hogy az FX néhány tetsztben a maximumpc alapján low quality-ben volt a jobb. Azt meg nem tom hogy egy passzív hűtő hogy tudja lehűteni azt a procit, a 120 W-os hűtésére is kiváncsi leszek.
  • Power #94
    Egész sokat írtak. :)

    Hangosnak találod?
    Akkor ehhez mit fogsz szólni, ha igaz?
    "NVIDIA on Next Generation nForce and 120W+ GPUs "
    (http://www.aceshardware.com/)

    "Very interesting indeed. For comparison, the current GeForce FX 5800 Ultra dissipates a maximum of 75W, while the Radeon 9700 Pro dissipates 54W (maximum)."

    Ez jóval hangosabb lesz(75W -> 120W), mint az FX 5800 Ultra.
    Lehet, hogy adnak hozzá fülvédőt. :)
  • Poki #93
    Ba***a meg végig olvastam ezt az egész fórumot, de mostmár érdekelne ki a fa**om volt az a _joco + sexmachnine. Vagy ez egy és ugyanaz csak unatkozott?

    A témáról: Az tuttti, hogy az FX hangosabb, már elég ha ránézek arra a böhöm nagy hűtőjére, meg olvastam több oldalról is, hogy szép kis hangja van. Letöltöttem a hangját is mp3-ban és azon is ojan mint egy porszívó. Hát az biztos, hogy tesztek alapján sem valami nyerő, mivel nem azért veszek ijen kártyát, hogy alacsony felbontásban nyomassam a gamet. Igaz, most akarok venni kártyát, de egyelőre maradok az alacsonyabb árú Nvidia GeForce4 Ti4200-nál, mert az is bőven elég nekem és nem is sz*r a teljesítménye (nemigen fog szaggatni mint egy Geforce2 MX400 Unreal2 közben).
  • RpPRO #77
    Azert eleg jol birtatok a gyurodest, sracok. :))) Elkepzelem, ahogy este 10-tol reggel 1/2 4-ig kb 500x megnyomtatok a refresh-t. Ehhh.. Amugy _joco olvass mas hardveroldalakat is, plz, mert televannak korrekt tesztekkel. Mindenesetre az en 9700pro-m kb 30db-t ad le, az alaplapi ventillator hangosabb.
  • gz8 #60
    Jaj, az istenért! Ne írj neki ilyen kifejezéseket, mert ettől csak rosszabb lesz a helyzet... Ha egy kevésbé szignifikáns propoczícóval előállhatnék kvázi in medias res, akkor tisztelettel javasolnám szegény háborodott ingore-listára tételét :))

    Az ilyenekre a nagy Lebrac-ot idézném: "Eh, le van sz*rva!"
  • Mixyboy #38
    Hat nemaze, de en enm neveznem izze porrazuzasnak azt, amikor 24 tesztbol 8szor vegzett elobb FX! Meg ha egyszer akar 38%-kal is! Azert ha csak a tesztet vennem figyelembe, akkor is ATi-t vennek!
  • Borg #33
    Olyant majd én is csinálok neked, szép kis excel diagramot, oszt az FXnek jó hosszú csikot huzok, másikaknak meg semmilyent.

    Te mindent elhiszel?
  • Zsoltee_a_bator #30
    en megvarom a dual-chipes fx-et es azt veszem meg :)
  • Sub #29
    ja meg az se semmi hogy alapból két helyet foglal! Meg jó hogy nem traktorventillátort pakoltak rá!!
  • Sub #28
    Tekintetbe véve hogy az Nvidiánál dolgoznak a néhai 3Dfx mérnökei, nekem az a kártya egy Voodoo7000-esnek tűnik! -->Bukás, azaz sz@rban vannak Nvidiáék!