Franczy

IBM-Intel: együttműködés a pengeszerver piacon

Az IBM és az Intel egy a napokban bejelentett többéves közös fejlesztési projekt keretein belül egyesíti erejét annak érdekében, hogy a közeljövőben minden korábbinál kiválóbb blade, azaz pengeszerverek láthassanak napvilágot. Tim Dougherty, az IBM pengeszerverek fejlesztésével foglalkozó részlegének az igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az IBM és az Intel fejlesztőmérnökei az elkövetkező években folyamatosan konzultálnak majd egymással, hogy milyen típusú pengeszervereket lenne érdemes kifejleszteni, és hogy ezen újdonságok kifejlesztését milyen mértékben vállalja fel az IBM, illetve az Intel. A két mamutcég között létrejött együttműködési szerződés egyébként nem köti meg a szerződő felek kezét, ugyanis az IBM és az Intel a közeljövőben is fejleszthet pengeszervereket - úgymond a saját szakállára. Dougherty elmondása szerint az IBM és az Intel együttműködésének első közös gyümölcsei azok az IBM márkajelzéssel forgalomba kerülő BladeCenter rendszerek lesznek, melyek várhatóan még ebben a hónapban megjelennek majd a világpiacon.

A pengeszerverek a szerverpiac újoncai, mely újoncokra azonban szinte napról napra egyre nagyobb figyelem összpontosul. A pengeszerverek divatját lényegében az RLX Technologies nevezetű cég indította el, mely cég kis helyfoglalású, nagy teljesítményű és kiváló ár/teljesítmény mutatójú pengeszerverei rövid idő alatt nagy népszerűségre tettek szert. A nagyobb számítógépgyártó cégek közül a Hewlett-Packard nemrégiben mutatta be első pengeszervereit, az elkövetkező hetekben-hónapokban pedig az IBM-en kívül többek közt a Dell Computer is be fog szállni ebbe a rendkívül dinamikusan fejlődő piaci szegmensbe.

Miközben a jelenleg forgalomban lévő pengeszerverek döntö többségében a manapság már low-end kategóriába sorolt Intel Pentium III-as processzorok kapnak helyet, addig a számítógépgyártó cégek következő generációs pengeszervereikbe már egy, illetve két darab Intel Xeon processzort kívánnak belehelyezni. Phil Brace, az Intel Enterprise Products Group marketing igazgatója elmondta, hogy az IBM és az Intel között létrejött együttműködési szerződés is leginkább az olyan újgenerációs pengeszerverek kifejlesztésére fókuszál, mely szerverekben egy vagy több Intel Xeon, illetve Intel Xeon MP típusú processzor kap majd helyet, sőt Brace szerint a jövőben az Itanium 2 chipek pengeszerverekben történő alkalmazása sem elképzelhetetlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zer0 #5
    Tudatlan:

    En igy tudom:

    Van egy nagy rack szekreny amibe bele lehet dugdosni a 'pengeket'.
    Ezek a pengek tartalmaznak (majdnem) mindent ami egy komplett szamitogephez kell. Processzor (tobb is), memoria, stb...

    Igy egy redundans rendszert kapunk. Sok penge: sok processzor, sok memoria, stb...

    Ennek az architekturanak koszonhetoen nagyon jo a rendelkezesre allas (ha elromlik egy vagy tobb komponens egy 'pengen' akkor leallas nelkul cserelheto) , a skalazhatosag (ha negyobb teljesitmeny kell akkor tobb penget lehet hasznalni), stb...

    Roviden ennyi....