JohnnyCage

JVC: Másolhatatlan CD lemez

A japán JVC bejelentése szerint a társaság egy olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel valóban másolhatatlan CD lemezeket lehet készíteni.

A JVC a játékfejlesztő Hudson Softtal együttesen egy olyan, "Root", azaz gyökér elnevezésű másolásvédelmi technológiát fejlesztett ki, amely a társaság szerint ténylegesen feltörhetetlen, illetve megkerülhetetlen. A megoldás újabb lépést jelent a számítástechnikai- és szórakoztatóipar azon erőfeszítésében, amelynek célja az illegális másolás visszaszorítása.

A Root technológia, amely a "gyökerektől" akadályozza meg az illegális másolást, a JVC szerint titkosító kulcsokra épül, amely a CD-n található adat védelmét szolgálja. A titkosító kulcsok segítésével elkódolt információt megfelelő kulcs nélkül nem lehet visszafejteni, így az önmagában hasznavehetetlen. Maga a kulcs a lemez egy olyan területén található, amelyet a CD-ROM meghajtók el tudnak olvasni, a CD-R/RW eszközök viszont nem tudnak írni. Ennek következtében a másolt lemez tartalmazni fogja a titkosított információt, a szükséges kulcs viszont hiányozni fog.

A kulcs minden lemezen más, és ráadásul mindig máshol található a lemezen.

A Root technológia a JVC szerint a CD-írók elterjedésére, illetve a CD lemezek illegális másolására adott válasz, amely a jövőben különösen fontos szerepet kap majd. A megoldás a kifejlesztő cégek szerint ráadásul a DVD lemezeken is alkalmazható lesz a jövőben. Nem használható viszont a technológia az audió CD lemezeken.

A JVC saját CD-ROM gyártó üzletágán keresztül kínálja a megoldást, amely Japánban már jelenleg is elérhető, az Egyesült Államokba pedig októberben jut el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #52
    A jövő minden bizonnyal arról fog szólni, hogy -ha keveset is ugyan, de- mindenért fizetni kell.:-( Nézd meg az internetet vagy a tv csatornákat, de akár egyes bankkártyás vásárlást is. Viszont lehet, hogy ezt már csak a gyerekeink fogják igazán "élvezni"...
  • AtisH #50
    The Zsenyke! Nem kéne ilyen hülye ötletekkel előrukkolnod, mert hátha valaki felfigyel rá. Ráadásul ha jogtisztán szeretnék egy progit megvenni, akkor plussz kiadást jelen majd a hardverkulcs vásárlása.:-(
    Máskülönben a töréseknél pont az ellnőrzést szedik ki (vagy helyettesítik) és ezzel a szisztémával minden ilyen jellegű védelem feltörhető. SZVSZ az online regisztráció jelenthet megoldást. Pl. folyamatos online kontrol lenne és nem működne ua. a reg másik ip-ről, csak ha a korábbit törölnék. Azt pedig csak az tudja, aki korábban regisztrált. Na persze ehhez alapfeltétel, hogy mindenkinek rendelkeznie kell net eléréssel...
  • TheZsenyka #49
    Különben is! Menjenek csődbe a játékgyártók! Megérdemlik! Ne csináljanak több játékot!
  • Zedas #46
    Multisync mondja jól, dekódolni kell és úgy átmásolni. Egyébként nekem egy kissé érthetetlen az egész dolog mivel:

    1. Ha a játékprogik másolhatatlansága a cél, akkor a dolog jól müxik, mert mondjuk az EXE tudja ellenőrizni a kulcsot a CD-n. Ez ellen csak tört EXE-vel lehet védekezni, ami némi peccselési kalamajkát okoz. Viszont akkor mi a fenének kell kódolni a lemezt???
    2. Ha csak adat CD, vagy video, akkor az anyag dekódolható és ahogy Multisync írta, egyszerűen fel kell írni egy másik CDre. Itt sincs semmi értelme a kódolásnak.

    A másolhatatlan adatrész is egészen addig másolhatatlan, amíg kijönnek az újabb generációs CD írók.

    Addig a másolásgátlás megoldása esélytelen amíg a felhasználó bármilyan módon hozzájuthat a védelem nélküli adatokhoz.
  • killahdog #45
    vicces.... :) majd vlaami uj clonecd átmásolja eztis :) amugy flashy vel eggyetértek :)
  • Flashy #44
    az az igazsag, hogy mi ezeket a masolasvedelmeket mar nem is fogjuk latni, nem is nekunk kell veszodni vele, mert amikor letoltod az ISO-t akkor az mar le van masolva, benne van a crack meg minden ;) szoval izgulnunk nem kell, mert annyira csorok vagyunk, hogy nem a haver jatekat masoljuk le hazilag hanem valami amerikai csakoet adjuk tovabb ;))
  • Vízipók #43
    Szerintem ha a kulcsot lehet olvasni, akkor annak fizikailag írhatónak is kell lennie.(gondolom nem építenek arra, hogy az olvasók tojnak az Orange Bookra, az írók meg nem, mer ez nincsen így.) Innentől egy jó Plextorral, és CloneCDvel nem lehet gond. Legalábbis szerintem. Na mindegy, minden esetre erre kíváncsi leszek.Ha kijönnek az ilyen CD-k, majd akkor fogunk valamit tudni. Addig nem sok értelme van az okoskodásnak. Viszont szórakoztató.:-)
  • Long_Gun #38
    "A kulcs minden lemezen más, és ráadásul mindig máshol található a lemezen."
    Namost ez nagyüzemi nyomással elég érdekesen lessz megoldható.

  • Devla #37
    Nemcsak hogy maceras, de a felhasznalok 95%anak lehetetlen feladat. Raadasul draga is.
  • FreeHome #36
    USB HW kulcs