Franczy

Jönnek a duálprocesszoros mobiltelefonok

Különböző szakértői vélemények szerint a harmadik generációs mobiltelefonos rendszerek és egyéb vezeték nélküli szolgáltatások terjedésével párhuzamosan a közeljövőben napvilágot látó vadonatúj mobiltelefonok nem csak működésüket, hanem felépítésüket tekintve is egyre inkább hasonlatosak lesznek a személyi számítógépekhez. A mobiltelefongyártók, a chipgyártó cégek és a szoftverfejlesztő vállalatok gőzerővel azon vannak, hogy olyan megoldásokat fejlesszenek ki, melyek révén az újgenerációs mobiltelefonok segítségével minden eddiginél könnyebben lehet majd levelezni, tőzsdézni, vagy akár fogadni, és nem titok, hogy a fejlesztőmérnökök nagyon sok ötletet vesznek a PC-s szegmensből.

Különböző források szerint a személyi számítógépek esetében használatos, teljesen szabványos DRAM memóriák számos következő generációs telefonban nagyon fontos szerephez jutnak majd, már ami a gyors adatelérést igénylő feladatokat illeti, ugyanis természetesen a jelenleg széles körben használatos, ám a DRAM memóriáknál jelentősen lassabb flash memóriák sem halnak ki, azonban ilyen típusú memóriákat leginkább csak hosszabbtávú adattárolásra használnak majd az újfajta mobiltelefonok.

Úgy vélem, minden jel arra mutat, hogy a következő generációs mobiltelefonokban minden olyan fontosabb alkatrész megtalálható lesz, mely a mai személyi számítógépek esetében használatos - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Peter Glaskowsky, a Microprocessor Report szakértője. Glaskowsky utalt arra, hogy az Intel a közelmúltban bejelentett XScale processzorai révén villámgyorsan rendkívül jó pozícióba kerülhet ezen újfajta mobiltelefonok piacán, ugyanis a 400 MHz-es működési frekvenciával rendelkező XScale chipek jelentősen nagyobb teljesítményre képesek, mint a mobiltelefonokban manapság használatos 33-66 MHz-es frekvenciájú standard mobil chipek.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a mobiltelefongyártók közeljövőben debütáló modelljeik esetében a számítógépek esetében használatos duálprocesszoros megoldásokat is alkalmazni kívánják, vagyis egyes high-end kategóriás mobiltelefonokban a maximális teljesítmény elérése érdekében akár két darab processzort is alkalmazni fognak a gyártók. A fejlesztők szerint az sem elhanyagolható szempont, hogy két darab 300 MHz-es frekvenciájú chip kevesebbet fogyaszt, mint egy darab 600 MHz-es frekvenciájú processzor, vagyis a duálprocesszoros mobiltelefonok előtt nagy jövő áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Troll #12
    Anyám, ezt a baromságot...
    Amíg azzal a rohadt telefonnal lehet hívást kezdeményezni, hívást fogadni, SMS-t küldeni és fogadni, addig qrvára mindegy, mijen proci van benne.

    Eszembe jut a régi vicc a ruszki csodaóráról a két böröndnyi akksikkal :-)))))
  • Laalee #11
    nekem aztan tök mindegy hogy 400mhz es processzorral telefonalok vagy 40 el...
  • mad mind #10
    Amikor elkezd esni az eső. :)
  • MuERTe #3
    Hamarosan a telómon is nyomathassam a hirózt :)))