Franczy

Új Nokia mobiltelefonok

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártói közé sorolt finn Nokia cég a kapuit a napokban megnyitó hannoveri CeBIT 2002 számítástechnikai szakkiállítás keretein belül mutatta be legújabb mobiltelefonjait, melyek többek közt színes kijelzővel, MIDI zene lejátszási képességgel, multimédiás üzenetküldési és fogadási képességekkel, valamint RealNetworks-féle médialejátszó támogatással rendelkeznek. A németországi CeBIT-en a cég képviselői elmondták, hogy egy a Nokia és a RealNetworks között nemrégiben létrejött megállapodás értelmében a RealAudio, Real Video és 3GPP média formátum támogatással rendelkező RealOne Player szoftver szerves részét képezi a Nokia úgynevezett Series 60 technológiájának, valamint a cég Symbian operációs rendszerrel ellátott újgenerációs mobiltelefonjainak. A Nokia-féle Series 60 technológia ezenkívül egyébként natív MMS (Multimedia Messaging), WAP (Wireless Application Protocoll) és Java támogatással is rendelkezik.


Most pedig tekintsük át röviden a finn gyártó vadonatúj mobiltelefonjait, melyek közül a Nokia 7210 elsősorban színes kijelzőjéről, multimédiás üzenetküldési képességéről, Java támogatásáról és integrált sztereó FM rádiójáról ismerszik meg, valamint arról, hogy a világ öt kontinensén szinte bármely mobiltelefonos hálózatban használható. A Nokia ugyancsak a mostani CeBIT-en rántotta le a leplet a "féltégla" Communicator kategóriába tartozó újdonságáról, a Nokia 9210i-ről, mely Java és Flash támogatással rendelkező Opera webböngésző szoftverrel, valamint a már említett RealOne médialejátszó programmal van ellátva.


A Nokia ezenkívül két, úgynevezett "expression", azaz önkifejező kategóriába sorolt mobiltelefon újdonságot is bemutatott, melyek közül a Nokia 3510 az európai, afrikai és ázsiai piacokon lesz kapható, a Nokia 3410 pedig várhatóan az európai és észak-amerikai mobiltelefon piac sztárjává válik. A Nokia 3510 a tulajdonosának lehetővé teszi, hogy a multimédiás üzenetküldési és fogadási szolgáltatáson keresztül képernyővédőket, illetve csengőhangokat küldjön, illetve fogadjon, a Nokia 3410 pedig Java 2 Micro Edition támogatása révén lehetővé teszi Java alkalmazások mobiltelefonra történő letöltését és futtatását. A Nokia 3410 ezenkívül 3D grafikus motorral és képszerkesztő funkcióval is rendelkezik, vagyis a Nokia már az olcsóbb kategóriás telefonjait is teletömi mindenféle extra szolgáltatással.

A Nokia újdonságai közé tartozik még az SMS (Short Messaging Services) chat szolgáltatással, valamint továbbfejlesztett kínai nyelvtámogatással rendelkező Nokia 3315, valamint a GPRS (General Packet Radio Service), HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) és Bluetooth támogatással rendelkező high-end kategóriás mobiltelefon, a háromsávos Nokia 6310i.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #12
    Szerintem elég szar lesz az új gomb elrendezés...
  • hun-ter #11
    Nem tud valaki egy 7210 árat mondani? Mert én még sehol sem találom, de beszélnek már 200e körülről, de szerintem az csak hasraütéses...nekem annyim nincs pedig marhára teccik ez a futurstyle:)
  • braindance #9
    Azért jó lenne ha az a rohadt magyar T-9 nemcsak a 3330-8310-ben működne...

    Nem igaz, hogy nem férne be a 3310-be is, ha kidobhatnám a Török és a Francia szótárat...
  • Pheel #6
    7210 nagyon ütős lesz :))))
  • Borg #3
    hmm eddig nem a dizájnról volt hires a nokia, de ez a 7210es k... jól néz ki