JohnnyCage

Egyelőre terv marad a QDR-SDRAM?

Szakértők szerint a DDR-SDRAM lehetséges utódjának tartott QDR-SDRAM memóriák olyan akadályok elé állítják a gyártókat, amelyeket egyelőre lehetetlen lenne legyőzni.

A memóriákhoz kapcsolódó technológiákban jártas szakemberek döntő többsége úgy véli, a QDR-SDRAM (Quad Data Rate - Négyszeres adatátviteli sebességű) memóriák, amelyeket a Kentron, valamint egyes értesülések szerint a tajvani chipsetgyártó VIA Technologies is fejleszt, egyelőre szinte bizonyosan bukásra vannak ítélve.

Egyesek szerint jelenleg még a DDR memóriák is meglehetősen kritikus, érzékeny megoldásoknak számítanak. Egy DRAM memóriákkal foglalkozó vezető fejlesztő szerint a kezdetleges QDR-SDRAM megoldásokban alkalmazott FET kapcsolók jelentősen bonyolítják a technológiát, és zajforrásként szolgálnak a DDR chipeknek. - Azzal is csak kevés tervező van tisztában, hogy a FET kapcsolók képezik a legnagyobb áthallási forrást a rendszerben - mondta a fejlesztőmérnök.

A legnagyobb megoldásra váró probléma a vezérlőelektronika és a memória tokozása lehet, amelyről a jelenlegi QDR dokumentációkban nem is esik szó. - A VIA általában meglehetősen rosszul áll a problémához saját chipkészleteiben. Éppen ezért általában egy-két revízióba telik, mire a belső felépítés és a tokozás elnyeri megfelelő formáját. A QDR esetében ráadásul rendkívül gyors működés szükséges, így jóval nehezebb megfelelő megoldást találni rá. Erre a legjobb példának a Rambus DRAM-alapú megoldásokkal felmerülő problémák hozhatók fel - tette hozzá a mérnök.

A szakemberek szerint a Kentron megoldása túlzottan le lett egyszerűsítve, és nem fog megfelelni a rendkívül szigorú követelményeknek. - Minden bizonnyal nem vették figyelembe a FET-ek, valamint a tokozás okozta áthallást, amikor a szimulációkat végezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #3
    jaja
    sokkal jobban kenné a TMát 1 128bites memóbusz, vagy sima 64bites, csak 2csatornás(a 2 u.a.)
  • saldi #1
    miert nem novelik inkabb a busz bitszelesseget ? azzal is tudjak novelni az atvitelt... :)