JohnnyCage

PowerPC CPU integrált DRAM vezérlővel?

Az adatátviteli sávszélesség maximalizálása, és a memória késleltetés minimálisra csökkentése érdekében a Motorola nagy valószínűség szerint a jövőben integrálni fogja egyes PowerPC processzoraiba a DRAM vezérlőegységet.

A Motorola elmondása szerint több, mint valószínű, hogy a jövőbeli, PowerPC CPU-csúcsmodellek már a DRAM vezérlőt is tartalmazni fogják. Mivel a DRAM memóriák teljesítménye nem növekedik a processzorokéval egyező ütemben, a processzorgyártók az egyre nagyobb méretű cache memóriákkal próbálták meg részben eltörölni a lassú DRAM-ok teljesítménycsökkentő hatását.

A processzorok azonban lassan elérik azt a határt, amikortól az egyébként is drága integrált cache méretének további növelése sem anyagi, sem teljesítménybeli szempontból immár nem járható út. A Motorola ezért a jövőben már nem akar nagyobb méretű cache-t integrálni PowerPC processzoraiba. "Túl nagy árat kellene érte fizetni a lapka méretében" - mondta Raj Handa, a Motorola PowerPC Products Platform Division menedzsere.

A Motorola ehelyett inkább a DRAM vezérlőt fogja integrálni a CPU-ba, amely megoldással el lehetne kerülni a külső memóriabuszt, és a CPU közvetlen kapcsolatban lenne a memóriával. "Sokkal több értelme van nagysebességű DRAM vezérlőt integrálni a processzorokba" - mondta Handa. "A buszon keresztül érkező adatokra mindig várni kell. Az integrált DRAM vezérlővel lehetővé válik, hogy a processzor egyből megkapja az adatot, ahogy a memória kiadja."

Handa megemlítette a 266 és 333 MHz-es DDR-SDRAM memóriákat, mint lehetséges DRAM típusokat, de konkrétan nem közölte, a Motorola pontosan milyen memóriák alkalmazását vette fontolóra. Elmondása szerint a Rambus DRAM "nincs jelen azon a piacon, ahová mi gyártjuk az eszközeinket, legalább is jelenleg még nincs."

A Motorola bizonyos, speciális processzoraiba már eddig is integrálta a DRAM vezérlőt. A mostani azonban az első olyan próbálkozás lesz, amelynek célja a csúcskategóriás PowerPC processzorok integrált DRAM vezérlővel való ellátása. Az ilyen, integrált memóriavezérlővel ellátott proceszorok elsősorban a hálózati alkalmazásokban lennének előnyösek, ahol a DRAM elérés sebessége igen kritikus tényező.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!