Franczy

Még mindig veszteséges a DDR memóriák gyártása

Az egyik legnagyobb tajvani memóriagyártó cég, a Nanya Technology Corporation képviselői a napokban örömmel adtak hírt arról, hogy a cég mostanában minden eddiginél nagyobb mennyiségű DDR SDRAM memóriachipet gyárt és ad el.

A közeljövőre vonatkozó előrejelzések azt mutatják, hogy a cég DDR ágazata a közeljövőben is rendkívül sikeres lehet, melyben óriási szerepet játszik majd, hogy a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel végre valahára piacára dobja első DDR memóriatámogatással rendelkező Pentium 4-es chipsetét. Az Intel ezen új alaplapi chipkészlete az eredeti tervek szerint csak a jövő év elején látott volna napvilágot, ám az Intel vezetősége végül is úgy döntött, hogy még idén december közepén forgalomba hozza az i845-ös chipset második változatát. Azt pedig gondolom senkinek sem kell magyaráznom, hogy amennyiben az Intel kiad egy ilyen DDR-es chipsetet, az milyen hatással lesz a DDR piacra, vagyis summa summarum a memóriagyártó cégek kétségtelenül örülnek az újabb i845-ös chipkészlet közeljövőbeli piaci debütálásának.


Visszatérve a Nanya Technologies-re, a cég képviselői a napokban közétették a Nanya eladási adatait, melyekből többek között kiderül, hogy a tajvani cég október folyamán mintegy 5 millió darab 128 Mbit-es DDR memóriachipet gyártott le, a novemberi előrejelzések szerint pedig a cég DDR SDRAM gyártókapacitása eléri a 10 milliós darabszámot. Charles Kau, a Nanya Technologies alelnöke szerint a cég decemberben még a novemberi gyártási és eladási adatokat is túlszárnyalja majd, ugyanis az év utolsó hónapjára 16 millió darab 128 Mbit-es DDR memóriachip gyártása van beütemezve a cégnél, vagyis a Nanya fejlődése töretlen.

Érdekesség, hogy Kau elmondása szerint bármilyen nagy is az érdeklődés világszerte a DDR memóriák iránt, az ilyen memóriamodulokban használatos memóriachipek gyártása még mindig nem nyereséges a Nanya Technologies számára. Kau szerint ezen az sem sokat változtatott, hogy az elmúlt 1-2 hétben a memóriamodulok ára emelkedett a világpiacon, és némileg a memória raktárkészletek is megcsappantak, magyarul a Nanya Technologies saját bevallása szerint a mai napig minden egyes 128 Mbites DDR memóriachip esetében bizonyos mértékű veszteséget könyvel el. A Nanya becslései szerint a DDR memóriachipek gyártása akkor válhat nyereségessé, ha a DDR memóriák piaci részesedése a jelenlegi 10 százalékról legalább 40 százalékra emelkedik, és erre a jövő évben minden esély meg van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!