JohnnyCage

Az Intel bevezeti az 533 MHz-es rendszerbuszt

[EBNews] Ipari hírforrások szerint a chipóriás Intel csúcskategóriás Pentium 4 processzorainak új változataival hamarosan bevezeti az 533 MHz-es rendszerbuszt.

A korábbi 400 MHz-esnél jóval gyorsabb rendszerbusz (FSB) a Pentium III CPU-khoz kifejlesztett 133 MHz-es változat továbbfejlesztett, négyszeres adatátviteli sebességű (QDR - Quad Data Rate, vagy Quad-Pumped) változata. A chipgyártóhoz közeli hírforrás bejelentését az Intel egyelőre nem kívánta kommentálni. A társaság szóvivője mindössze annyit mondott az ügyben, hogy a társaság "ezidáig semmilyen 533 MHz-es rendszerbuszról nem tett említést".

Az új, 533 MHz-es FSB a 33 százalékos sebességnövekedés mellett egyező, 133 MHz-es valós órajelével a PC2100-as, 266 MHz-es DDR-SDRAM memóriákhoz is jobban illeszkedni fog, mint a jelenlegi 400 MHz-es (4*100 MHz) változat. A DDR-SDRAM memóriákat támogató Intel Pentium 4 chipkészlet, a Brookdale-D egyébként a jövő év első negyedében fog megjelenni.

A DDR-SDRAM rivális Rambus DRAM memóriát kifejlesztő Rambus Inc. október 22-ére halasztott fejlesztői konferenciáján a hírek szerint bemutatja az új, 1066 MHz-es Rambus DRAM memóriákat. Az új RDRAM-típus órajele szintén illeszkedni fog a Pentium 4 új rendszerbuszához.

Az alaplapi chipkészletek kifejlesztését illetően az egyező órajeleknek számos előnye lesz a jövőben. Bár a jelenlegi chipkészletek döntő többsége támogatja a rendszerbusztól független, állítható memóriabusz sebességet, az optimális teljesítmény általában azonos órajelen érhető el a legkönnyebben. Az új memóriák, valamint a továbbfejlesztett Pentium 4 busz egyaránt 133 MHz-es órajele emellett azonban az alaplapok és chipkészletek kifejlesztési munkálatait is jelentősen megkönnyít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #5
    es ehhez megint uj alaplap fog kelleni...
  • Dikkma #2
    Jaja... ddr-el még jobb lesz