Franczy

Botrány Michael Jackson legújabb CD-je körül

A digitális világ jogi aktivistái a napokban felemelték hangjukat az ellen, hogy az ismert popsztár, Michael Jackson legújabb "Rock Your World" címet viselő CD-je nem játszható le a személyi számítógépek CD-ROM meghajtójában.

Az angliai Digital Rights cég szakértői szerint a Sony minden határt átlépett akkor, amikor az általa kiadott Michael Jackson CD PC-ken történő lejátszását megakadályozta, ami egyébként sokak szerint egy nagyon kétségbeesett és alattomos lépés volt a Sony hanglemezipari részlegétől. Szakértők véleménye szerint az egész dologban az a legaljasabb, hogy a kiadó a CD borítóján egyáltalán nem tüntette fel, hogy a lemez kizárólagosan hifi CD-lejátszókban játszható le, vagyis ezzel megtéveszti a vásárlókat.

"Ebben az ügyben az a legaljasabb, hogy a Sony teljes titokban dobta piacra ezeket a módosított formátumú CD-ket, melyeket a számítógépekbe szerelt CD-ROM-ok képtelenek lejátszani. Az emberek nem is tudják, hogy milyen CD-t vásárolnak" - nyilatkozta Jim Peters, a Digital Rights szakértője.

A kiadó azzal magyarázza a bizonyítványát, hogy kizárólag az ilyen és hasonló lépések segítségével lehet garantálni, hogy a felhasználók a számítógépek segítségével ne rippeljék le a zeneszámokat, és ne másolják le őket a filléres áron kapható írható CD-kre. Feltételezések szerint egyébként a Sony a Macrovision által kifejlesztett SafeAudio védelmi rendszer egyik variánsát alkalmazta a Michael Jackson CD-ken, mely technológia lényege, hogy szándékosan hibás adatokat helyez el az audio-CD-ken. Ezek a hibás adatok a legtöbb esetben azt eredményezik, hogy a CD-ROM meghajtók képtelenek a CD-ken található zenei felvételek lejátszására, bizonyos esetekben pedig csak a hangminőség jelentős mértékű csökkenése mellett képesek lejátszani azokat. Zenei szakértők szerint azonban az ily módon kódolt lemezek annyira meg vannak "fertőzve" szándékosan hibás adatokkal, hogy még a hifi CD-lejátszókban történő lejátszás mellett is csökkenhet a hangminőség.

"Rendkívül szomorúnak tartom, hogy a kiadók számára manapság már nem a kiváló hangminőség, hanem a CD-k másolhatatlansága és a minél nagyobb bevétel az elsődleges szempont, és ennek a hifi-őrültek minden bizonnyal nem fognak majd örülni. A kiadók a CD-k hangminőségén kívül még a lemezek tartósságát is feláldozzák a védelmi rendszerek érdekében, és ez szerintem megengedhetetlen" - nyilatkozta Peters.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szucsati #34
    Szerintem Sony azért adja ki az ilyen cd-ket, mert hogy arről a médiapiac meg van győződve, hogy másolhatatlan, aztán kiderül, hogy mégsem. Na mi a következtetés? CD nem levédhető, váltani kell, hogy védeni lehessen. És itt jön akkor a két versenyző: DVD-audio és SACD. Aamint tudjuk, az SACD a Sony találmánya (CD meg Philips).
    És úgy tudom, hogy az új formátumokon már lenne másolásvédelem, alapól.
    Tehát valószínűnek tartom, hogy Sony be szertné vezettetni a SACD-t, hogy azán nagyot szakíthasson.
  • leslie #25
    Jallgassatok inkabb Moby Dicket, vagy Tankcsapdat. Na, ezek a jo zenek! :)
  • Lion #23
    hmmmm clonecd és láss csodát, lamerek...
  • CSOCSO #21
    arrol hogy cd másolás van benne az gáz... bár akármenyire vagyok Mj rajongo ( kis pisis korom ota ö volt a best!!)
    nem fogok MJ lemezt venni..max ha jo számok vabnak rajta de minimum 4-5......
  • CSOCSO #20
    a u rock my worl már fent van pár hete a neten. a többi száma is talán amugy rohadt jo lett az uj száma és a klippje is nagyon jo lett!! M.J a best mindörökké!! ö a godfather a pop ban a king!! 2 ember volt és van a világon aki miatt száz ember ájult el a koncerteken: elvis és MJ!
    ő csinálta a legjob klippeket annak idején a legjobb pirotechnika meg minden és hülyeég azt mondani hogy Mj visszatért.. ö sosem ment el!! Nagyon cool vagy Mj! csak igy tovább!
  • Laalee #12
    pont ugyanugy feltorik mint a makrovision fele dvd kodolast... azt majd elötte le kell menteni egy feltoro prgival azt utana irhatod :)

    a masik fele az hogy ugye gyarilag hibas a cd tehat ez hangromlashoz vezet hiszen a cd nek kell kitalalni hogy milyen adatnak kene ott lennie és mivel en cd minoseget akarok hallgatni szerintem kötelezö lenne feltuntetni hogy ez nem az.
  • dewdew #8
    Igy van! Szerintem az osszes kinai gyarto jovo heten megjeleno CD-ROMja tudja majd olvasni a lemezt.
  • MZ/X #5
    Mas is. De nem errol van szo. Ma Dzsekszon, holnap mar mindenki...
  • Efreet #2
    egy audiokábellel így se gond leripelni... felesleges ilyesmivel görcsölni, ráadásul figyelmeztetés nélkül