JohnnyCage

A Sanyo megakadályozza a CD-ROM-ok másolását

A Sanyo Electric Co. Ltd. bejelentette, hogy a társaság kifejlesztett egy olyan új technológiát, amely a CD-ROM lemezek illegális másolását hivatott megakadályozni.

Tamotsu Itoi, a Sanyo Electric egyik szóvivője elmondta, hogy amikor a felhasználók megpróbálnak lemásolni egy másolásvédett CD-ROM lemezt, egy, a lemezen található rejtett fájl, amely szándékosan adathibákat tartalmaz, olvasási hibát fog okozni, amely lehetetlenné teszi a másolat elkészítését. A másolást megakadályozó, mesterségesen generált hibát tartalmazó fájl a többi másolásvédelmi eljáráshoz hasonlóan a CD-ROM lemezek nyomásakor kerül rögzítésre a gyárban. A hibát tartalmazó fájl mérete és pozíciója minden egyes legyártott lemez esetében más és más lesz, amely lépés megnehezíti a technológiát kijátsszó szoftverek megírását, illetve az esetleges, ilyen szoftverek dolgát, mondta Itoi.

A japán Sanyo új technológiája már a sokadik olyan CD másolásvédelem, amely a közelmúltban látott napvilágot. A legtöbb technológia az audiólemezek másolásának megakadályozására készült, de több, CD-ROM lemezeket védő megoldás is piacra került. Az illegális másolást megnehezítő, illetve lehetetlenné tévő eljárások közül azonban sok hatástalannak bizonyult, mivel rendkívül gyorsan megjelentek az interneten azok a programok, amelyekkel a technológiák könyedén kijátszhatóak, illetve megkerülhetőek.

A Sanyo szakemberei a cég tervei szerint a jövőben úgy fogják biztosítani a védelmet alkalmazó CD-ROM lemezek lemásolhatatlanságát, hogy bizonyos, rövid időközönként változtatnak a védelem rendszerén. Mindez lehetetlenné teszi a védelmet kijátszó szoftverek kifejlesztését, mivel a másolási hibát okozó fájlok állandóan változó kialakítása mellett maga a másolásvédelmi eljárás is rendszeresen módosulni fog. Mindez könnyen azt jelentheti, hogy a megjelenő új lemezek feltöréséhez és lemásolásához akár hetente új szoftverek kellenének.

A közelmúltban több új CD másolásvédelmi eljárás is bevezetésre került Európában, illetve az Egyesült Államokban. Ezek közül amerikában a MacroVision-féle SafeAudio, Európában pedig a MidBar által kifejlesztett Cactus Data Shield audió lemezeket védő technológiák a legismertebbek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frank99 #10
    már régen jogdíjas az üres CD!
    Jó ha tudjátok...
  • Anti_IQ #9
    Már ezer éve azok ...
  • dewdew #8
    Nem kell beszarni. Az ures CD-k szerintem soha nem lesznek jogdijasok, mert azzal rejtettem elismernek a kiadok, hogy lehet masolni, hiszen a jiogdijat mar megfizettem az ures CD araban.
  • Szepi #6
    Van itt 1 teljesen tökjó megoldás, amit SEHOGY sem lehet kivédeni : A legújabb HiFik már rendelkeznek digitális kimenettel. Ha ezt a hangkártyára kötöm, onnantól azt csinálok vele, amit csak akarok... :))))
  • dewdew #5
    ...amely lépés megnehezíti a technológiát kijátsszó szoftverek megírását...
    szerintem nincs mit hozzafuznom
  • yas #3
    Ezt nem igazán értem.
    Ha én lementem vaw-ba és felírom track-ént, akkor mi van?
    Szerintem 1 teljesen jó másolatot fogok kapni.
  • Null Pointer #2
    A CloneCD szarik a védelmekre. So mit akarnak itt ezek?