Hunter

Veszélyben a hangfalak

CD kalózok figyelem! A zenei ipar újabb fegyverrel lép fel, melynek neve Cactus Data Shield. A dolog lényege, hogy minden másolt CD-re zajos hulladék kerül a hőn áhított zene helyett. Az új védelmi rendszer hátulütője, hogy megrongálhatja a lejátszót és a hangfalakat, melyen a kalóz CD-t lejátszásra szeretné bírni az ember. A rendszert a Tel Aviv központú Midbar Tech fejlesztette ki, melyet a Sony zenei ágazata már titokban tesztelt is Kelet-Európában. Bár a Midbar Tech nem adott információt a működési elvről, a New Scientist magazinnak sikerült előásnia az amerikai szabványt (US 6208598) - amely erre utal.

A Midbar másolásvédelmi technológiája a kaliforniai Macrovision hasonló törekvéseinek nyomdokaiban jár. Ez utóbbi cég nemrégiben indította útjára a SafeAudio rendszert. Ez olyan kijavíthatatlan hibákat ad a digitális zenéhez, amit a PC-s CD írók egyszerűen át sem tudnak másolni, hibaüzenettel leállnak. Azt azonban elismerték, hogy a kereskedelmi disc-to-disc másolókon a SafeAudio nem tud kifogni. "Ezzel szemben a mi rendszerünk mindenféle másolást meg tud gátolni, még a házi CD írókat is" - fejtette ki Eyal Shavit a Midbar Tech részéről.

A Midbar szabvány rámutat, hogy minden zenei CD zenei kódot és irányítási információkat tárol. A zenei adatot "flagek" jelölik, melyek utasítják a CD lejátszót a dekódolásra, majd az tovább küldi az erősítőre és onnan a hangfalakra. Az irányítási információkat viszont nem dekódolja.

A Midbar azt találta ki, hogy az eredeti CD írásakor a zene egy részét hamis adatokkal helyettesíti, melyet irányítási információként jelöl meg, mivel a CD lejátszók ezt nem dekódolják, ezért nem zavarja a lejátszást, legalábbis az eredetiknél. "Egészen kis különbség van csupán a hangminőségben" olvasható a szabványban, ennek ellenére a cég nem hajlandó kiadni a vájt fülű tesztelők névsorát.

Másoláskor a CD író (ez vonatkozik a disc-to-disc másolókra is) a hamis adatokat zeneként fogják látni, a hatás akkor teljesedik ki, amikor a másolatot lejátszzuk kedvenc hi-fi berendezésünkben és a zene helyett torz hangok tömkelege áramlik ki a hangfalakon. Megfelelő alakú hangok beállítása esetén akár a berendezésünket is lecserélhetjük.

Visszatérve a Sonyhoz, Csehországban és Szlovákiában több ezer Cactus technológiával védett CD-t adtak el, ők azonban nem raktak be olyan hangokat, amely az audio berendezést is veszélyeztetné. "Nem akadtak gondok a hangfalakkal," - mondta Shavit, míg arra a pontra, hogy ezzel a módszerrel akár tönkre is tehetik a fogyasztók felszereléseit, így reagált: "Valahogy védekezni kell az újabb és újabb támadások ellen".

A Midbar nem hozza nyilvánosságra mely CD-ket látta el Kelet-Európában a Cactus technológiával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #24
    Zsidozni menj szepen a politikaba, vagy a gumiszobaba! Itt nem hiszem, hogy kernek belole
  • Mike #18
    Na most ez megint egy nagy marhasag. (vagy az altalad latott ily modon tonkrement cd-rom szoftvere volt szar) Ez olyan duma, mint a virus tonkreteszi (fizikailag) a winyot, vagy a procit
  • Mike #17
    Ezzel csak az lesz a baj, hogy nem lesz teljesen kompatibilis a regebbi lejatszokkal, vagyis nem lehet lejatszani oket. A digitalizalas meg csak szoftver kerdese. Errol ennyit. Ez megint a szokasos, ha kaloztol veszel cd-t tonkremegy a hangfalad jellegu riogatas a koznep fele. Masreszt mi van akkor ugye, ha olyan spec lejatszod van ugye, ami az eredetit is zajosan jatsza le? Ki fizet? A Sony?
  • Pheel #16
    ha meg nem lehet CD-ROM-on lejatszani az audioCD-t, akkor hol a kompatibilitas, meg nekem nincs asztali cumom, de van eredeti CD-m, akkor en most micsinaljak? Pereljek? :)
  • Andris #15
    Jaja és tényleg elcseszi a CD-ROM-ot, a hangfalakat maximum a túl erős zaj teheti tönkre (szétszakad a membrán), de a CD-ROM-oknak elrontja az olvasó fejét, mert az max sebességgel elkezd ide-oda ugrálni még túl is megy a neki szánt sinen.... szal elcseszi :(
  • Lacc #13
    Akkor örvendezzünk, mert mi nem vagyunk hülyék =).
  • lackok #9
    Egyszerűen analog kimenetet adok meg /lassabb ugyan /a grabbelő proginak és CSÓKOL ANYÁD PIRI! ki is játszottam hehe!
  • Lacc #2
    Hát, a zeneiparban még nem tanultak meg valamit. Mindenre van megoldás. Idő kérdése és már szart sem ér az új überfasza védelmük. Ha. Nem mintha olyan sok zene CD hallgatnék.