JohnnyCage

Dokumentum a másolásvédelmek feltöréséről

A Secure Digital Music Initiative (SDMI) szervezet és az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének (RIAA) közbelépése miatt ezidáig nem láthatott napvilágot az a dokumentum, amely a másolásvédelmek feltörésének módjáról szól.

A dokumentum, amely azt írja le meglepő részletességgel, hogyan lehet feltörni a zenék másolását megakadályozó titkosítási és másolásvédelmi rendszereket, ezidáig nem kerülhetett nyilvánosságra, mivel a Secure Digital Music Initiative (SDMI - Másolásvédett Digitális Zene Kezdeményezés) szervezete, valamint a Record Industry Association of America (RIAA - Amerikai Lemezkiadók Szövetsége) megakadályozta azt. Minden jel arra utal azonban, hogy a leírás a szerdán, Washingtonban megrendezett USENIX biztonsági konferencián bemutatásra kerül.

A vitatott dokumentum a Princeton Egyetem egyik professzorának, Edward Feltennek, valamint kutatócsoportjának műve. A tanulmány eredetileg már áprilisban megjelent volna, de az SDMI és a RIAA akkor közbelépett. Elmondásuk szerint az információ közzététele megsérti az 1998-ban életbe lépett Digital Millennium Copyright Act (DMCA) törvényt.

A DMCA szerint illegális olyan technológiát közzétenni, amely lehetőséget ad másolásvédett zenei és egyéb anyagok védelmének megkerülésére illetve feltörésére. Felten kutatócsoportjával pert indított az SDMI, a RIAA, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, valamint az egyik feltört audió vízjelet készítő Verance Corp. ellen, az információ szabadságát hirdető törvényre hivatkozva, védelmet kérve a dokumentum szabad leközléséhez.

Bár a pereskedés jelenleg is folyik, Felten és csoportja várhatóan közzéteszi a tanulmányt, noha ezzel esetleg megszegik a DMCA-t. Felten elmondta, hogy részt vesz a szerdai USENIX konferencián. "Sokan támogatnak bennünket abban, hogy ez a munka publikálva legyen" - mondta. "Felten nagyon bátor ezen lépésében" - mondta Robin Gross, a kutatócsoportot képviselő Electronic Frontier Foundation (EFF) alapítvány jogásza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yurii #6
    amíg a kiadók, és a riaa vezetőségeiben öreg, konzervatív pénzéhes fószerek ülnek, addig nem is fog változni a hozzáállásuk...