JohnnyCage

Feltörték a SafeAudio-t

A Macrovision SafeAudio technológiája az audió CD-k tartalmának számítógépre mentését, illetve lemásolását hivatott megakadályozni. Azonban, mint már annyiszor kiderült, nincs feltörhetetlen, illetve megkerülhetetlen védelem.

Nincs és nem is lesz feltörhetetlen védelem, és ezalól a Macrovision SafeAudio rendszere sem kivétel. A Macrovision új eljárását alkalmazó zene CD-k július folyamán kerültek a boltokba egy tesztelési program részeként, amelynek célja a vásárlók reakciójának megfigyelése volt, vagyis, hogy a másolásvédett lemezekkel nem lesz-e problémájuk a felhasználóknak.

Nos, mint kiderült, a CD Freaks weboldal programozóinak abszolút semmi problémájuk nincs az új lemezekkel, békésen hallgatják, és másolják azokat. A Macrovision SafeAudio eljárása során a CD lemez audió adatait szándékosan hibákkal tűzdelik teli. A Hi-Fi CD lejátszók hibajavító rendszere képes megbírkózni a zenéhez hozzáadott zajjal, ezért a hallgató állítólag nem veszi észre a különbséget. A hibajavító rendszer a másolásvédelemmel hozzáadott hibás adatokat úgy kezeli, mintha azok a piszokfoltok, a karcok, a nagy lemezsebesség, a mechnaikai behatások (rázkódás), vagy a pontatlan olvasófej miatti hibás adatbeolvasások lettek volna. A PC CD meghajtók a zene beolvasása közben egy vezérlőprogram folyamatos beavatkozását igénylik. Ez a vezérlőprogram hibás olvasásként könyveli el a másolásvédelem miatt megváltoztatott információt, és egy hibaüzenet kiséretében leáll. A SafeAudio lemezek ezért elviekben nem rippelhetők a merevlemezre, és számítógéppel nem is másolhatók. A számítógép, illetve a CD meghajtó a SafeAudio esetében pontosan úgy viselkedik, mintha egy "agyonkarcolt" lemezt próbálnánk lemásolni. Az európai CD Freaks weboldal megoldásának alapja egy olyan program, amely végigolvassa a CD lemez audiósávjait, és a szükséges műveletek memóriában való elvégzése után a darabokat összeillesztve egy .wav fájlt készít, amely aztán szabadon másolható, tömöríthető, hallgatható. A szoftver egy saját .VXD virtuális eszközvezérlő fájlt alkalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DannyBoy #11
    Tűű, erről az optikai kimenetről már hallottam, de nem vágom, hogy ez mi. RCA?
  • Laalee #7
    ez mind igaz de azert menj vissza meg egyket közgazdasag orara... valamit felrehallottal :) ha a kereslet nagy akkor hiany van tehat az arak magasak... gyanitom a kinalatra gondoltal :)