JohnnyCage

Beperelték az egyik, másolásvédelmet alkalmazó zenekiadót

Az amerikai Fahrenheit Entertainment lemezkiadót beperelték a másolásvédett audiólemezek árusítása, pontosabban az erre való figyelmeztetés mellőzéséért.

Egy ismeretlen kaliforniai nő állítólagos félrevezetésért beperelte a Fahrenheit Entertainment lemezkiadót, mivel az nem tüntette fel árusított zene CD-in, hogy azok másolásvédelmi technológiát tartalmaznak, áll egy, a Music Target weboldalon megjelent cikkben. A per középpontjában Charley Pride "A Tribute to Jim Reeves" című albuma áll, amelyen a kiadó nem tüntette fel, hogy a másolásvédelmi technológia alkalmazása miatt a lemez nem játszható le számítógépes CD meghajtókban.

A Fahrenheit még februárban jelentette be az új albumot, ami végül áprilisban jelent meg. A kiadó közölte, hogy a lemezt a SunnComm MediaCloQ másolásvédelmi technológiája fogja kisérni. "A SunnComm MediaCloQ technológiája lehetővé teszi a lemezek audió CD eszközökben való lejátszását, a számítógépes CD meghajtókban való lejátszás azonban nem lehetséges, mivel a zeneszámokat ezesetben a merevlemezre lehetne másolni, majdpedig el lehetne terjeszteni a Napsterhez hasonló hálózatokon" - állt a Fahrenheit közleményében.

Bár a társaság közleményt adott ki a lemezek másolásvédelemmel való ellátásáról, magán az albumon nem volt feltűntetve a rendszer alkalmazása, így a vásárlók egy része értetlenül állt a tény előtt, miszerint az új CD lemezüket nem tudják lejátszani PC-jükben. A perben foglaltak szerint a lemezkiadó weboldaláról, regisztráció után letölthetővé tette a megvásárolt lemez zeneszámainak letöltését, a személyes adatok kötelező megadása azonban sérthet bizonyos személyességi jogokat.

A közelmúltban próbaképpen nagyszámú, a Macrovision SafeAudio és a Midbar Cactus Data Shield másolásvédelmi technológiákkal védett audió CD lemez került forgalomba az USA-ban és Európában a vásárlók tudta nélkül. A lemezeken természetesen nem volt utalás az alkalmazott másolásvédelemre, így könnyen lehet, hogy a közeljövőben több hasonló per fog indulni a kiadók ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lez #7
    Itt nem csak a másolásról van szó. Szemétség, hogy nem lehet lejátszani számítógépen. Főleg, hogy a számítógépek egyre inkább kezdenek elterjedni multimédiás eszközökként is.
    Milyen jogon zárnak ki akkor bizonyos eszközöket?
    Ha egy szabványnak megfelelő eszközön nem lehet lejátszani a lemezt, akkor az nem felel meg a CD-Audio szabványnak.
    Én még arra is kötelezném őket, hogy ráírják: Ez a CD lemez nem felel meg a nemzetközi szabványoknak, ezért bizonyos készülékekben nem játszható le. Szép nagy betűkkel. Szerintem ez eléggé kihatna a forgalmukra.
  • Laalee #4
    adna isten.. sok szar pénzéhes kiado...
  • Dömper Ármánd #3
    Mindenesetr, most jól pofára eshetnek a lemezkiadók. Most az vásárlók szivathatják vissza a lemezkiadókat, azt hiszem erre az esetre ráillik az a kifejezés, hogy amikor a fagyi visszanyal :)