JohnnyCage

Újabb másolásvédelmi rendszer a sorban

Az International Federation of the Phonographic Industry szövetség a közelmúltban újabb másolásvédelmi rendszerrel rukkolt elő az audió CD-k illegális másolásának megakadályozására.

A technológia részletei az IFPI által bejegyeztetett szabadalomból derülnek ki. A GB2357165-ös szabadalom a zene CD-n található időkódok titkosításán alapul.

A CD lejátszók, legalább is a döntő többségük nem foglalkozik az időkódokkal, amelyek az adott szám hosszát tárolják. A számítógépes CD meghajtók a lejátszókkal ellenben figyelik ezeket a kódokat. Az időkódok titkosítása ezért állítólag nem zavarja a lemezek asztali eszközökben való lejátszását, a számítógépes CD meghajtók azonban képtelenek lejátszani vagy beolvasni a lemezt.

Az IFPI szabadalma szerint az audió CD lemezek tartalmaznának egy szoftvert, valamint a kódokat, amelyekkel a titkosított időkódok visszaállíthatóak. Ezek azonban csak jelszó segítségével lennének elérhetőek, vagyis valamilyen úton-módon (pl. telefonon) meg kellne szerezni a jelszót a kiadótól ahhoz, hogy a CD tartalmát a számítógépre lehessen másolni. Mindez azonban nyilván pénzbe kerülne a felhasználóknak.

A rendszer a zenei CD lemezek másolását valójában nem akadályozná meg, a CloneCD-hez hasonló szoftverek ugyanis gond nélkül képesek lennének többszörösíteni az ilyen lemezeket. Az így lemásolt lemezek azonban továbbra is csak a Hi-fi eszközökben lennének lejátszhatóak, mivel a tökéletes másolatok továbbra is tartalmaznák a titkosított/elkódolt időkódokat.

Mindez továbbra sem akadályozza meg a felhasználót abban sem, hogy Hi-Fi rendszerének kimenetét a hangkártyájára kösse, és felvegye a zenét, a direkt grabbelés azonban a jelek szerint meggátolható vele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bitlisz #15
    thomson:
    hat te ku..ra el vagy tevedve bazze
  • Lez #12
    "A CD lejátszók, legalább is a döntő többségük nem foglalkozik az időkódokkal"
    Hehe, a lényeg a LEGALÁBBIS A DÖNTŐ TÖBBSÉGÜK-ben rejlik.
    Azaz valószinűleg minél drágább a cucc, és minél több extrát tud annál kevébé működnek majd rajta az ilyen lemezek. :))
  • ByP #6
    Nevetséges hogy megint vmi szar másolhatatlan dolgot be akarnak vezetni...
  • Lacc #3
    Lol, és aki a gépen akarja meghallgatni? Azzal mi van? =) Gondolom mehet a picsába. Mind1, úgyis lesz ehhez törés, mert azt mindenhez lehet csinálni >;)