Hunter

Újabb turista töltené az űrben a szabadságát

A 27 éves dél-afrikai információ-technológiai milliárdos, Mark Shuttleworth szeretne a második űrturista lenni. Megerősítette, hogy átesett a kezdeti űrkiképzéseken a Moszkva mellett fekvő Csillagvárosban - az orosz űrprogram szívében - de még nem írt alá szerződést. Andrej Majboroda, az űrhajós kiképzőközpont szóvivője elmondta, hogy Shuttleworth egy hónapos eligazításon van túl. Ha valóban eljut a világűrbe, akkor ő lesz a második, aki jegyet vált az oroszoknál.


Shuttleworth szerint, mindenkit lázban tart az esemény Dél-Afrikában, akit egy kicsit is érdekel az űr és a technológia. "Nagyon izgatott vagyok" - nyilatkozta annak fényében, hogy még nincs aláírt szerződés. "Számos egyéb ember van versenyben ezért a helyért". A cape towni születésű Shuttleworth az Internetes biztonsági technikákkal foglalkozó üzletét szinte a semmiből kezdte, a szülei garázsában, ám a siker nem sokat váratott magára. Tavaly a cége megvásárolta az amerikai Verisign-t. Ezen az üzleten Shuttleworth 300 millió font értékű randot keresett. Elmondta, hogy a repülés költsége jelentős összeg lesz, egyelőre azonban nem közölt részleteket. Nyugtalanítják az űrrepülés kockázatai és a szigorú kiválasztási követelmények. Elmondása szerint a kiképzés eddig is intenzív volt és nem kis kihívást jelentett számára.

A másik nehézség az orosz nyelv megtanulása lesz. Mivel minden utasítás ezen a nyelven hangzik el ezért elengedhetetlen az elsajátítása. Amíg nem beszél folyékonyan addig rendelkezésére áll a tolmács, az űrben viszont már saját nyelvtudására kell hagyatkoznia. Mint azt már lassan mindenki tudja, az első űrturista a kaliforniai üzletember, Dennis Tito volt, aki a hírek szerint 20 millió dollárt fizetett ki áprilisban az orosz űrhivatalnak a nyolc napos útért a Nemzetközi Űrállomásra. Tito látogatása - aki hajdanában maga is a NASA mérnöke volt - felháborította az amerikai űrhivatalt, véleményük szerint Tito nem kapta meg a megfelelő kiképzést és ezáltal veszélyeztette a legénységet, és továbbá is helytelenítik civilek utaztatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci #7
    Csak azt nem tudom minek ide tudományos hírtopic, ha a hozzászólások ilyen értelmesek.
  • Csibe #4
    idelent sem nagy szám