JohnnyCage

nVidia chipek a tajvani kiállítás reflektorfényében

[EBNews] Innovatív, új PC chipek, köztük az nVidia Corp. új, integrált grafikus rendszerrel ellátott, AMD Athlon-4-alapú notebook alaplapi chipkészlete lesznek a jövő héten megrendezendő Computex Tajpej 2001 kiállítás főszereplői.

Mind az OEM-ek, mind a szállítók abban reménykednek, hogy a mérföldkőnek számító újdonságok, amelyek a Tajpejben megrendezendő Computexen fognak először a publikum elé kerülni, lendületet adnak a jelenleg hullámvölgyben lévő PC piacnak.
A tajvani Computex Tajpej 2001 kiállításon a figyelem középpontjában várhatóan a 3D grafikus processzorairól elhíresült nVidia Corp. áll majd, de a társaság új grafikus chipek helyett ezúttal egy alaplapi chipkészletet készül bemutatni. Az nVidia új core-logic chipsetje a PC processzorgyártó AMD Athlon-4 CPU-jához készült.

Mint ahogy már korábban megírtuk, az nVidia fejleszti a Microsoft Xbox játékkonzoljának grafikus rendszerét, és alaplapi chipsetjét is. Bár az Xbox konzol Intel Pentium III processzorra épül, az nVidia elkészíti az Xboxban megtalálható chipkészletének Athlon változatát is, amely szinte ugyanolyan képességekkel rendelkezik majd. Az új chipsetben integrálva lesz a northbridge, valamint az nVidia legújabb grafikus processzora is, ráadásul a chip a grafikus mag 128 bites buszát fogja processzorbuszként használni. A különálló southbridge chip az I/O funkciókat látja majd el, és teljes mértékben egyező lesz az Xboxban megtalálhatóval.

Az nVidia új csodachipsetje két változatban fog készülni: az egyik változat "hagyományos" DDR-SDRAM memóriára épül majd, a másik pedig dual-channel (kétcsatronás) DDR-SDRAM-okkal fog működni, amely utóbbiak 4,2 GigaByte/s adatátviteli sebességükkel minden eddigi notebook és asztali rendszert állvahagynak.

Az nVidia képviselői a hivatalos bemutatás előtt nem kívántak a részletekbe bonyolódni az új chipsettel kapcsolatban. Richard Doherty, a New York-i The Envisioneering Group elemzője bár nem tudott további információkkal szolgálni a chipset képességeit illetően, véleménye szerint az AMD Athlon-4-alapú notebookok a chipsettel versenyképesekké válnak a legújabb játékkonzolokkal, sőt még akár meg is előzhetik azokat.

"Nivel notebookokról van szó, teljesen mobil eszközökről beszélhetünk, amelyekhez nem kell TV készülék" - mondta Doherty. "Az nVidia chipset DVD támogatással is rendelkezik, akárcsak a Sony PlayStation 2." Az nVidia/AMD Athlon-4-alapú notebookok, amelyek a hírek szerint ősszel, illetve az ünnepek előtt fognak megjelenni, Doherty szerint fellendíthetik a mostanában igen csendes PC piacot. A DDR-SDRAM gyártók pedig azt remélik, az új eszközök végre lehetőséget adhatnak memóriachipjeiknek, hogy meghódítsák a piacot.

A Computex kiállításon az nVidia mellett az Intel is új chipsettel jelentkezik a Brookdale képében. A kiállításra számos alaplapgyártó készül Brookdale-alapú Pentium 4-es rendszerével. Az Intel Pentium 4-es processzora ezidáig csak a drága Rambus DRAM-mal volt használható, és ez jelentősen rontotta a chip eladási mutatóit. A Brookdale chipset, amely lehetővé teszi a hagyományos PC-133 SDRAM-ok alkalmazását a Pentium 4-es számítógépekben, jelentősen lecsökkenti a P4 rendszerek árát.

A tajvani VIA Technologies új, 800 MHz-es Ezra processzorával készül a Computex , de a társaság egyes hírek szerint Pentium 4-es chipkészletét is be kívánja mutatni, amely gyártására egyelőre nincs Intel licensze a cégnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anee #3
    olcsóbb ha megveszem egybe s meghagyom a PCmet mellette
  • MuERTe #1
    "Bár az Xbox konzol Intel Pentium III processzorra épül, az nVidia elkészíti az Xboxban megtalálható chipkészletének Athlon változatát is, amely szinte ugyanolyan képességekkel rendelkezik majd."
    az intel-m$ páros meg a seggét veri a földhöz örömében:)
    heheheheheheheheheeeee
    asszem ilyen alapu lesz a következő gépem:)
    kell a fasznak az xbox:)))