SG.hu

Felfrissítette a Steam felületét a Valve

Évek óta nem történt akkora átdolgozás, mint most, de a lényegi módosítások a felületen nem is látszanak.

A PC-s játékosok könnyen elsüthetnék azt a viccet, hogy három dolog az életben sosem változik: a halál, az adók és a Steam klasszikus kinézete. Az egyik ilyen dolog azonban most megváltozott: a Valve elkészítette a Steam évek óta legjelentősebb felújítását, amely vizuális átalakítást és számos új funkciót tartalmaz, továbbá közelebb hozták a Mac és Linux verziót a Windows verzióhoz. A Valve szerint "a legfontosabb változások" valójában a motorháztető alatt vannak. Az alapoktól kezdve átdolgozták a Steam klienst, beleértve az egész programot megalapozó keretrendszert is. A felhasználói felületet és a játékon belüli overlay-t is átdolgozták, és egy csomó új funkcióval bővítették.

A legfontosabb újítás a felhasználók számára nem is látható: az új keretrendszer a fejlesztők számára egy olyan környezetet kínál, amelyben könnyebben hozzáférhetnek az eszközökhöz, könyvtárakhoz és egyebekhez. A fejlesztések célja, hogy megkönnyítsék a kód megosztását az asztali kliens, a Big Picture mód és a Steam Deck között. Ez a kódbázis-átdolgozás azt jelenti, hogy a Steam asztali verziójára érkező új funkciók minimális erőfeszítéssel egyidejűleg a Steam Deckre is eljuttathatók.

Ami viszont a felhasználók számára látható dolgokat illeti, az alkalmazás teljes kinézetét átdolgozták és modernizálták. A legtöbb esetben a dolgok többé-kevésbé ott vannak, ahol korábban is voltak a felületen - csak egy kicsit másképp néznek ki, új betűtípusokkal, színekkel, méretekkel és így tovább. A Steam-felhasználók több testreszabási lehetőséget kapnak arra vonatkozóan, hogy hogyan és mikor jelenjenek meg az értesítések. Az értesítési panel csak az új értesítéseket jeleníti meg, a régebbiekben való kutakodáshoz egy "view all" gomb áll rendelkezésre. Általánosságban elmondható, hogy a felület több információt tartalmaz az éppen játszott játékról, az achievementekben való előrehaladásától kezdve a játékidőig és azon túl.


A Valve nagy változtatásokat eszközölt a Steam Deckből származó konfigurátoron, amely mostantól az overlay része. Ide került a vitathatatlanul leglényegesebb felhasználóbarát funkció is: egy új segédprogramot adtak hozzá a játékokhoz készíthető jegyzetekkel, és egy eszköztárral mostantól minden fontos funkcióhoz gyorsan hozzáférhetünk. A felhőalapú jegyzetek az adott játékhoz kapcsolódnak, amelyekre a későbbiekben könnyedén hivatkozhatunk. Játékonként több jegyzet is készülhet, akár gazdag szövegformázással, képek beillesztésével, akár offline módban is. A jegyzetek minden játékhoz külön-külön kerülnek elmentésre, és szinkronizálódnak az összes többi PC-vel (vagy Steam Deckkel).

Kitűzhetők egyes ablakok, így azok a játék felett jelennek meg, és ezeknek az ablakoknak az átlátszósága tetszés szerint beállítható. Ez nemcsak a jegyzeteknél működik, hanem az eredményeknél, a webböngészőnél, az útmutatóknál és a beszélgetéseknél is. Mindezek a Steam Windows, Mac és Linux verziójára egyaránt vonatkoznak. Ráadásul a Steam mostantól támogatja a hardveres gyorsítást macOS-en és Linuxon, azaz ezek a verziók a Windows-szal paritásba kerültek. Aki a Steam-et Macen vagy Linuxon lomhának érezte, az kellemesen meg fog lepődni. Ezek a változások ezen a héten kerültek bevezetésre, és mostanra már minden felhasználó számára elérhetővé váltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Sajnos Linuxra is megérkezett ez a verzió. Mondjuk legalább még így is 5-10x olyan gyorsan betölt, mint az Epic kliens Win alatt.
  • KolkaF #3
    mert tört játékokkal játszol ;)
  • Kancsalborz #3
    Mikor ?
    Nekem az ilyen fel sem tűnik...XD
  • Kissssss0 #2
    de hogy minek...
  • NEOreg3 #1
    Rengeteg hiba van még benne, ezt így kár volt kiadni.