Már kiütköznek a Steam Deck korlátai

A Valve megoldása hamarosan túl lassú lesz, bár egyelőre még tartja magát.

A Deck kapcsán az elmúlt hónapokban egyértelművé vált, hogy nem lesz gyorsabb a második változat, a fejlesztők ugyanis a nagyobb erő helyett egyéb területekre helyeznék a hangsúlyt. Ez nem feltétlenül jó döntés, a napokban ugyanis már napvilágot látott egy újabb összefoglaló, amelyben a hardveres korlátokat ecsetelik, a jelek szerint joggal.

A hosszabb íráshoz ezúttal is részletes videó társul, amelyet alább beágyazva mi is megtekinthetünk. Ebből gyorsan kiderül, hogy a Deck korosodó hardvere már nem minden esetben birkózik meg a számításigényes játékokkal, bár az eredmény nem teljesen lesújtó. Mégis jól látszik azonban, hogy a négymagos Zen 2 chip, valamint az RDNA 2 architektúrára épülő grafikus vezérlő már igencsak megizzad egyes címek alatt, esetenként pedig a kényelmes 30 fps elérése is gondot jelent ezen komponensek számára. Megemlítik, hogy a Plague Tale: Requiem alatt megfelelő futási sebességet tapasztaltak, mivel azonban a valódi felbontás itt 720p, a megjelenítés minősége nem tökéletes.


A The Callisto Protocol már közepes és alacsony beállítások mellett is inkább 20 fps körül futott, a Gotham Knights pedig alacsony kinézetnél is 30 fps alatt maradt, ami már jelezte a problémákat. A Need for Speed Unbound ezzel ellentétben közepes grafikánál is 30 fps körüli eredményt mutatott, míg a The Witcher 3 Complete Edition részben közepes és magas beállítások esetén is megmaradt ezen a szinten, ami már biztató. A 2016-ban piacra dobott Uncharted 4 esetében már nem láttak különösebb gondot, ami azt jelzi, hogy a CPU ereje ennél a címnél többé-kevésbé elégségesnek bizonyult.

Azt egyelőre megjósolni sem lehet, hogy a Deck mikor válik majd teljesen elavulttá, a fenti számok azonban azt jelzik, hogy erre nem kell majd sokat várni. Ezt nyilván a Valve is tudja, így kíváncsian várjuk, hogy pontosan mivel újítják majd meg a vonalat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #8
  Jó, de a decket sokan azért vették mert switchre nem nagyon jelennek meg AA játékok, a stadia meg bezárt, geforce nowra meg hiába vesz meg valaki egy játékot kikerül a kínálatból akkor mégcsak nem is kártalanítják a vásárlókat stadiával ellentétben, mert elvileg megvan a pc verzió.

  PS vitára is remek indie játékok és visual novelek jelentek meg egészen 2021ig, sokan mégis elégedetlenkedtek mert nem azért vették a handheldet.
 • Andrevv #7
  Van egy saját bölcs mondásom: Nincs gyengülő vas, csak optimalizálatlan játékok. Szerencsere a jobb játékokat nem a nagy cégek gyártják, hanem néhány fejlesztő a "garázsban", na azokból sokkal több jelenik meg, úgyhogy a Deck sose fog elavulni egyhamar.
 • Gabbbbbbbbbbbb #6
  https://old.reddit.com/r/SteamDeck/comments/zrmm62/witcher_3_complete_edition_kill_the_launcher_best/
 • Tetsuo #5
  Mondjuk a cikk félreérthető, mert nem derül ki végül is, mire hivatkozik, a Witcher hány fps. Felületesen olvasva 30-ra gondoltam - RTnélkül úgy elég [email protected] lenne ez a konzol.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2023.01.26. 11:39:08
 • pydy #4
  Ez nagyon egyszerű, nem kell olyan játékkal játszani rajta aminél az optimalizálásra annyi időt fordítanak mint amennyi időbe telik nekem ezt leírni ... Komolyan itt van a Gotham Knights - optimalitálatlan fos, ráadásul az elődje a Batman Arkham Knight nem csak hogy szebb a mostaninál, de jobban is futott az akkori hardvereken.
  A deck eddigi sikereit nézve viszont reménykedek benne, hogy alappá fog válni a fejlesztőknél, hogy legyen egy olyan preset ami deckre van optimalizálva.
  Számomra az elmúlt évek talán legjobb döntése volt, hogy beruháztam rá, igaz nem is elsődleges játékgépnek vettem, hanem inkább mint egy kiegészítő hardver az olyan játékoknak amiket inkább kézikonzolon játszanék kanapén fetrengve. És láss csodát, az elmúlt másfél hónapban töredékére csökkent az asztali használata.

  A két hét múlva érkező Hogwarts Legacy kapásból deck verifiedként jelenik meg, nagyon kíváncsi leszek mennyire tudja majd tartani a stabil 30fps-t. Ha meglesz itt jön be a másik nagy előnye a konzolnak, a cloud save :D
 • Vanek úr #3
  A hírben az van, hogy viszi 'rendesen', és nem mondta senki, hogy RT nélkül nézték. A részben magas beállítások jelenthetik azt, hogy ment az RT is, és ezért volt részben közepes a többi rész. Mivel erről nincs infó a hírben, így erre általánosítani nehéz lenne.
  Ettől függetlenül igen, a hír pont arról szól, hogy a konkrét hardveres cuccoknak ez a hátránya (a laptopoktól kezdve, a tableteken át, a telefonokig). A folyamatosan fejlődő hardverek mellett előbb-utóbb elavulnak. Ráadásul a konzolokkal ellentétben ezekre nem optimalizálnak annyira (mert nem tudnak), így nem is tudják majd teljesen kihasználni a benne rejlő lehetőségeket sem. De ezzel szerintem az emberek nagyobb része tisztában volt.
 • Tetsuo #2
  Hogy a Witcher 3-at sem viszi rendesen (RT nélkül), az azért durva.
 • Gabbbbbbbbbbbb #1
  "Azt egyelőre megjósolni sem lehet, hogy a Deck mikor válik majd teljesen elavulttá, a fenti számok azonban azt jelzik, hogy erre nem kell majd sokat várni. "

  Hát ekkora marhaságot, szuper indie játékok százai jelennek meg évente, amiket 10 év múlva is vinni fog a Steam Deck, ha nem esik szét addigra.

  Van és lesz egy két problémásabb AAA, de itt is inkább az optimalizáció a gond.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.01.25. 18:46:32