Berta Sándor

Szeretne újra hozzáférni az európai uniós kutatási pénzekhez Nagy-Britannia

Az Európai Unió szeretne stratégiai és technológiai szempontból is függetlenedni az Amerikai Egyesült Államoktól és Ázsiától, és a szigetországi szakemberek részt akarnak venni az EU-s projektekben.

Tavaly márciusban az Európai Bizottság kizárta volna a brit kutatóintézeteket és -csoportokat a 2021 és 2027 között zajló Horizont Európa európai uniós kutatási és innovációs programból, elsősorban az űrkutatási és a kvantum-számítástechnikai projektekből. A Horizont Európa finanszírozási program kutatási és innovációs támogatásokat ítél oda, a teljes büdzséje 95,5 milliárd euró és része az Európai Unió 2021-2027-es hosszú távú költségvetésének.

Az Egyesült Királyság most felszólította Brüsszelt, hogy állítsa helyre a brit kutatók hozzáférését az európai uniós finanszírozású tudományos programokhoz. London szempontjából erről a Brexit-megállapodás rendelkezik. A szigetország azt állítja, hogy kizárták a Horizont Európa kutatási finanszírozási programból, az Euratom nukleáris felügyeletéből és a Kopernikusz Föld-megfigyelési projektből. London ezt a Brexit utáni megállapodás megsértésének tekinti.

Leo Docherty brit Európa-ügyi miniszter mindezt közölte európai uniós kollégájával is. A politikus beszédet mondott a Parlamenti Partnerségi Közgyűlésen (PPA), amely az Európai Unió és az Egyesült Királyság képviselőinek a Brexit utáni kereskedelmet és együttműködést felügyelő találkozója. "Az Egyesült Királyság részvétele egyértelműen előnyös lenne mind az Egyesült Királyság, mind az Európai Unió számára, de az Egyesült Királyság nem várhat tovább. Az EU intézkedései elfogadhatatlan bizonytalanságot teremtenek a kutatás és a gazdaság számára" - emelte ki Leo Docherty.

Nagy-Britannia vitát indított az Európai Unióval szemben az uniós tudományos kutatási programokból való kizárása miatt, a Brexit utáni megállapodásban meghatározott mechanizmust alkalmazva. Ez az első ilyen eljárás, amelyet az Egyesült Királyság a Brexit óta kezdeményezett az EU-val szemben. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kilépési megállapodás értelmében London részt vehet a Horizont Európa és a Kopernikusz programokban, cserébe az országnak hozzá kell járulnia azok finanszírozásához.

Bár mindkét fél és az európai kutatóközösség egyaránt úgy vélte, hogy az együttműködés kölcsönösen előnyös lenne, az Európai Bizottság közölte, hogy az Egyesült Királyságnak a Horizont Európa és a Kopernikusz programokban betöltött státuszát nem fogják megerősíteni mindaddig, amíg az észak-írországi jegyzőkönyvvel kapcsolatos régóta húzódó helyzet nem oldódik meg. A jegyzőkönyvben - amely Észak-Írországot ténylegesen az Európai Unió egységes piacán és vámuniójában tartja - azért állapodtak meg, hogy elkerüljék a szárazföldi határ visszaállítását a szomszédos Ír Köztársasággal, amely szintén EU-tag.

Nagy-Britannia kormánya sürgette Brüsszelt a jegyzőkönyv felülvizsgálatára és jelenleg egy ellentmondásos törvényt fogad el a megállapodás felülbírálására. Még ez is előrelépésnek tekinthető, ugyanis a szigetország korábban azzal fenyegetőzött, hogy egyoldalúan megváltoztatja a jegyzőkönyvet. Ez felerősítette a kereskedelmi háborútól és az Európával való kapcsolatok romlásától való félelmet egy olyan időszakban, amikor a gazdasági helyzet már így is rossz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rebekakocsis #8
    Ó, te aranyszájú, te....
  • Tetsuo #7
    Ne magadból indulj ki. A mosogatás sosem volt az én dolgom. Ribikekocsis témához nem szól, csak szapul másokat. Kulturálisan vagy genetikailag csak ehhez ért? Könnyen lehet.
  • rebekakocsis #6
    Mondja aki Angliában mosogat(ott).... szánalom
  • Tetsuo #5
    Te a zsebedet nézed, egy honpolgár gondol a jövőre és a szuverenitásra is.
    Nem azt mondom, hogy a britek jól tették, hanem azt, hogy a gazdaságnál bizonyos érdekek előbbrevalók.
    Régen még nagyon sok nép bevállalta volna, hogy 1-2 generációnak rossz lesz, de a következőknek így biztosítják a fennmaradást. Ma ilyen nincs, ma egy családban is ritkán hoz valaki áldozatot a gyerekei iránt.
    A Brexitet nem önmagában kell nézni, hanem együtt a bevándorlással és a világ folyamataival. Ennek fényében teljesen felesleges volt "megvédeni" magukat Brüsszel befolyásától, hiszen eleve alárendelt szerepük van Amerikával, a zsidósággal kapcsolatban. Minderre rájön az (ezektől nem független) teljesen idegen kultúra nagymértékű beáramlása, ami miatt végül is elvesztik identitásukat és múltjukat, ergo az angol és a többi brit elveszik. Egy globalista katyvasz lesz paki elnökkel stb.
    Az odatelepülő külföldiek is elveszítik identitásukat, gyökereiket. A valódi hagyományok minden oldalon eltűnnek, globalista polgárok, mindent pénzzel számoló konzumidióták, illetve csak a kultúrák szürke masszája marad, és ezt hívják sokszínűségnek.
  • lipovics #4
    Pontosan.
    Brexitnél nagyobb butaságot régen követtek el Európában.

    Itt élek 11 éve. 5 éve léptünk ki, semmi sem lett jobb, de minden kicsit rosszabb.
    Gazadaság a Brexit óta folyamatosan gyengül, lassú öngyilkosság a Brexit és mára felismerték az emberek is, ma nem nyerne a Brexit.
  • Tetsuo #3
    Próbálkozik. Mindenben addig megy el, amíg azt nem mondják, f*ck off.
    Az EU jelenleg szuicid, önmagát tökönlövő politikáját látva Nagy-Britannia pofátlan, de mindig is az volt.
  • Arnika19 #2
    Szóval akkor értsük a Brexit utáni megállapodás megsértésének tekinti egy témában, míg ők meg vagy 10 témában sértették meg eddig.
    Szerintem előbb tartsa be a megállapodást teljes mértékben az Egyesült Királyság és akkor elvárhatja hogy ez a kutatási is be lesz tartva az EU részéről.
    De nem kellett volna kilépni ha szükségük lenne az EU-s támogatásokra.
  • PLaci #1