Berta Sándor

Új európai kvantuminternet-program indul

A 40 partnert összefogó projekt hét éven át tart majd, az első felének költségvetése 24 millió euró.

A Delfti Műszaki Egyetem által vezetett szövetség bejelentette terveit a világ első olyan hálózatának a kifejlesztésére, amely távoli városokat köt össze. A Quantum Internet Alliance (QIA) az Európai Bizottság támogatásával elindította 7 évig tartó programját, amelynek célja az európai kvantuminternet közös kiépítése. A projekt olyan ökoszisztémát akar létrehozni, amely képes hasznosítani a műszaki megoldásokká alakítható fejlesztéseket. A kvantuminternet olyan hálózati technológia, amely számos szektor, például a biztonsági, a távközlési vagy a pénzügyi ágazat számára előnyös lehet.

"Egy olyan kvantumhálózat prototípusát szeretnénk létrehozni, amely tartalmazza az európai kvantuminternet ipari fejlesztéséhez szükséges összes elemet, amely hozzáadott értéket kínál a felhasználóknak az Európai Unióban és azon túl. Ez a rendszer a világon az első ilyen jellegű hálózattá válhat" - mondta Stephanie Wehner, a Quantum Internet Alliance (QIA) igazgatója.

A cél az, hogy a kvantuminternet mindenki számára elérhető legyen. Ezért a hangsúly a kutatásból a mérnöki alkalmazásba való átmenet felgyorsítására és végül a technológia piacra dobására helyeződik át. A második cél egy olyan európai kvantuminternet platform létrehozása, amely ezeket a technológiai előrelépéseket innovációvá tudja alakítani. "Ide tartozik például a vállalkozók támogatása, a know-how védelme, a különböző területeken a tehetséggondozás, a felhasználási esetek fejlesztése, valamint egy technológiai fórum, amely a teljes értéklánc mentén összehozza a tudományos és ipari szereplőket" - magyarázta Wehner.

A program első felének költségvetése 24 millió euró. A QIA 40 partnerből áll, amelyek között akadémiai intézmények, távközlési szolgáltatók, rendszerüzemeltetők és kvantumtechnológiai startupok is vannak. A projekt része annak a szélesebb körű európai elképzelésnek, amely a kvantumtechnológiák együttműködésen keresztül történő fejlesztésére irányul, mivel az erőforrások egyesítése európai előnynek számít.

Az Európai Bizottság azt is bejelentette, hogy hat helyszínen (Csehországban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Spanyolországban és Olaszországban) fogják felállítani az első európai kvantumszámítógépeket, amelyek az Európai Unió területéről érkező ipari képviselők és egyetemi kutatók rendelkezésére állnak majd. Az Európai Bizottság kiemelte, hogy "az új kvantumszámítógépek nagy lépést jelentenek a Digitális Évtized céljainak megvalósítása felé, vagyis hogy 2025-re meglesz az első kvantumgyorsító számítógép, 2030-ra pedig a kvantumképességek terén az élvonalba kerüljünk".

"Az Amazon és a Cisco nemrégiben jelentette be, hogy erőfeszítéseket tesz ezen a területen, így nagyon nehéz lenne számunkra, hogy az élen maradjunk, ha nem kapunk jelentősen nagyobb támogatást azért, hogy a technológiát a laboratóriumból a valós alkalmazások világába helyezzük át" - hangsúlyozta végül Wehner.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!