Berta Sándor

Számos technológiai kérdésben egyeztet az EU és az USA

A két fél ambiciózus programokat tervez.

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok a következő, decemberi magas szintű találkozót megelőzően széles körben egyeztetéseket tart. Ez magában foglalja a megbízható mesterséges intelligenciára vonatkozó ütemtervet, az ellátási lánc megszakadásával kapcsolatos közös javaslatokat és a töltési infrastruktúrára vonatkozó ajánlásokat. Tegnap az Európai Bizottság az Európai Tanács távközlési munkacsoportjának nemzeti képviselői számára beszámolt az EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács (TTC) aktuális helyzetéről. A TTC egy tavaly szeptemberben indított transzatlanti platform, amelynek célja a két hatalom közötti politikai konvergencia előmozdítása. A kezdeményezést kezdetben lelkesen fogadták, különösen mivel a Trump-adminisztráció után a transzatlanti kapcsolatok újraindítását jelentette. Konkrét eredmények nélkül azonban a kezdeti lelkesedés szkeptikussá vált.

Az Európai Bizottság a EURACTIV által megtekintett előterjesztésben azt hangsúlyozza, hogy "a harmadik miniszteri találkozóra konkrét eredményeket kíván elérni". A találkozóra december elején kerül sor az Amerikai Egyesült Államokban, az időpontot és a helyszínt még nem erősítették meg.

A legutóbbi miniszteri találkozón az EU és az USA bejelentette, hogy mesterséges intelligenciával foglalkozó alcsoportot hoz létre. A testület célja, hogy közös ütemtervet dolgozzanak ki a mesterséges intelligenciák értékelésére, azok megbízhatóságának elemzésére és a megoldásokat a kockázatok mérésére. A közös ütemterv tervezete a következő csúcstalálkozón várható. Az Európai Bizottság beszámolt arról, hogy az EU és az USA szakértőinek részvételével műhelytalálkozót szerveztek a magánélet védelmét javító technológiákról, hogy felmérjék e technológia érettségét. Várhatóan az új TTC-ülésen meghatározzák a témával kapcsolatos kísérleti projektet és a transzatlanti partnerek tanulmányt készítenek a mesterséges intelligencia munkaerőre gyakorolt hatásáról is.

Emellett az EU és az USA közös kísérleti projekten dolgozik az ellátási lánc zavaraira vonatkozó korai előrejelző rendszer kialakításán. A cél az, hogy a következő magas szintű találkozóra szakpolitikai ajánlásokat tegyenek arra vonatkozóan, hogy miként lehet a nyilvánosan elérhető információkat átvizsgálni a potenciális kockázatok azonosítása érdekében. Az Európai Bizottság azt is jelezte, hogy a félvezető-értéklánc átláthatóságának javítása érdekében munkaértekezletet szervez az iparral. Brüsszel és Washington megállapodott a támogatásokra vonatkozó információk megosztásáról is.

A két fél májusban már jelezte a harmadik országok összekapcsolási infrastruktúrájának finanszírozásával foglalkozó munkacsoport létrehozását. Az Európai Bizottság szerint a munkacsoport jelenleg a déli féltekén lévő országok digitális infrastruktúrájába történő uniós és amerikai beruházások közötti lehetséges szinergiákat vizsgálja, hogy a következő ülésig legalább egy fejlesztési projektet meghatározzon. A munkacsoport kezdeti munkája Latin-Amerikára és Afrikára fog összpontosítani. Fontos követelmény a "megbízható", azaz a szemben álló hatalmaktól - például Kínától - függetlennek tekintett szolgáltatók megtalálása. Az EU a tenger alatti kábelprojektekről is tárgyal, mert az Északi Áramlat vezeték nemrégiben történt szabotázsát követően az ilyen típusú infrastruktúra sebezhetősége a figyelem középpontjába került.

Az Európai Bizottság utalt "az orosz információs manipuláció és beavatkozás elterjedése elleni küzdelemre Latin-Amerikában és Afrikában", valamint arra a közös szándékra, hogy "fokozni kívánják a kiskorúak védelmével és az internetes szerepvállalásuk erősítésével kapcsolatos munkát". Washington egy az Európai Unió és más nyugati szövetségesek által támogatott kezdeményezés keretében az internet jövőjéről szóló nyilatkozatot szeretne, amely demokratikus elveket fogalmaz meg. Az emberi jogok interneten történő megsértésének kérdésében pedig az EU és az USA közös közleményt készít elő a következő miniszteri találkozóra. Az ezzel a kérdéssel foglalkozó munkacsoport jelenleg az internet esetleges leállásának hatásait vitatja meg. Az ezzel kapcsolatos munkát felgyorsították annak érdekében, hogy decemberre eredményeket tudjanak felmutatni, "tekintettel az internetkapcsolatok számának világszerte növekvő voltára". Az internetleállások miatt az ENSZ is aggódik, a legújabb nemzetközi eset Irán, ahol a kormány a mobilinternet-szolgáltatások leállításával próbálja elfojtani a tömegtüntetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!