Gyurkity Péter

100 Celsius-fokon fut az Intel új chipje

A 13. generáció zászlóshajója magas hőfokon és nagy étvággyal üzemel, viszont az erővel sincs gond.

Az Intel kapcsán nemrég a 14. generációs noteszgépes sorozat példányairól, azok fontosabb jellemzőiről írtunk. Azt is megtudtuk, hogy az AMD soron következő grafikus kártyái hatalmas étvággyal futhatnak be, ez pedig a jelek szerint ugyanígy lesz a hamarosan megjelenő Intel-chipeknél is.

A napokban egy rövid Twitter-bejegyzés bukkant fel a világhálón, amelyben egy kínai videóra hivatkozva számolnak be a 13. generációs Raptor Lake-S egyes részleteiről. Eszerint a Core i9-13900K chip az Intel Extreme Tuning Utility (XTU) tesztje során igencsak magas hőmérsékleten és nagy étvággyal futott, ez ugyanis az amúgy méretes hűtés ellenére is elérte a kereken 100 Celsius-fokot, miközben a fogyasztás (PL4, vagy Power Limit 4) már 420 wattnál tetőzött. Mindez nem túl jó hír a felhasználóknak, akik nemcsak a hivatalos ár, de a nagyobb áramszámla miatt lesznek kénytelenek többet fizetni, bár azt is érdemes rögtön megjegyezni, hogy a legerősebb példányról van szó, vagyis a családon belül bőven lesznek ennél szerényebb típusok.

A puszta erővel nincsenek is gondok, ez különösen a többszálas feladatoknál haladja meg a közvetlen előd, vagyis a jelenleg elérhető, 12. generációs Alder Lake-S példányainak (azok közül is a Core i9-12900KF típus) szintjét. A különbség egyes esetekben az 50 százalékot is eléri, amely egyrészt az IPC (vagyis instructions per cycle) terén elért komoly előrelépésnek, másrészt pedig a további 8 szerényebb E-processzormag integrálásának köszönhető. Ez utóbbi kapcsán fontos kitétel, hogy a Raptor Lake-S tagjai már összesen 24 magot tartalmaznak, míg a mostani generáció legizmosabb tagjai maximum 16 magot (és 24 szálat) vethetnek be.

Hamarosan kiderül, hogy a mindennapokban mennyiben jelenik majd meg a fenti különbség, az azonban nyilvánvalónak tűnik, hogy a fogyasztás komoly mértékben emelkedni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #6
    Ráadásul az átlag ember leginkább legfeljebb játszik a gépén otthon, de a játékok is beérik 4-6-8 maggal illetve hallottunk olyan játékról, ahol befigyel a 10 mag vagy szál. szóval ott fog állni a hülye 24 mag 32 szálas procival, aminek a negyedét fogja használni. de lesz neki egy 500 ezerbe kerülő proci, új extra drága alaplappal és extra drága hűtéssel, amit szinte nem is fog használni. de méteres lesz a farka a büszkeségtől mert az ő prociján a játék 150 FPS helyett majd 152 FPS-t hoz..... megérdemli... :)
  • t_robert #5
    Némileg kezd a dolog értelmetlen lenni. ezek asztali procik, de igen kevés felhasználónak van szüksége 24 magra és 32 szálra.... ráadásul olyan procira, ahol külön vezetéket kell kihúzni az erőműből a gépig, hogy legyen áram és olyan mázsás hütő kell rá, amin a Niagara vize áramlik keresztül... :) tényleg kell ez nekünk itthon egy gépbe? és mire????
  • Caro #4
    Ettől függetlenül a félvezető élettartama is rövidül a hőmérséklet emelkedésével, és igen rohamos léptékben. Ettől még 5-8 évet elmehet. Akár többet is, mert azért ritkán van maxon hajtva.
  • dyra #3
    Teljes irrealitasba mennek át a munkaállomások és a gamer gépek. Ekkora számítási kapacitást már tényleg csak felhőből érdemes vételelezni vagy valami virtuális desktopon keresztül elérni. Egyre kevésbé látom ezek létjogosultságát.
  • _svd_ #2
    Az összes mobilprocesszor, amit az elmúlt évtizedben gyártottak, üzemi hőmérséklete eléri 100 fokot. Eddig sem a processzorok adták be kulcsot, inkább a processzorok környezetében lévő alkatrészek lettek problémásak a hőterhelés miatt.
    A hőcsöves hűtésben eddig is közvetlenül gőzt állítottak elő a processzorok. Az alacsony nyomás okán a víz forráspontja is alacsonyabb.
  • kvp #1
    Akkor ha jol ertem egy vizhutes mar egyenesen gozt allitana elo? Csak megjegyzem, hogy 80 fok folott mar nagymertekben rovidul a szilicium alapu felvezetok elettartalma.