Gyurkity Péter

Jól mutat az Intel 13. generációs chipje

A jelenlegi családhoz képest nagy előrelépést látunk, de a grafikus vezérlők is jól szerepelnek.

Az Intel friss fejlesztéseiről, azok részleteiről folyamatosan beszámolunk, nemrég például arról írtunk, hogy az elsőként megjelent asztali grafikus kártya a cég saját chipjeit szereti. Most mindkét terület szereplőiről újabb hír érkezett, ezekben szép számokat látunk.

Egy külsős oldalon a napokban bukkant fel egy további benchmark-eredmény, amelyben a Core i9-13900 szerepel, immár több különböző mérésben. Június elején még a SiSoft SANDRA adatbázisában láthattuk az új jövevényt, a mérnöki tesztpéldány azonban most egyebek mellett a 7Zip, a Corona 1.3, a Blender, valamint a Cinebench (R23 és R20) számai révén is jobban belőhető, legalábbis ami a teljesítményt illeti. A most közzétett számok alapján a 13. generációt (Raptor Lake) képviselő processzor 8+16 magra épül, az órajelek viszont alacsonyabbak a megszokottnál, ami egy ilyen korai példánynál nem szokatlan. Az erősebb P-magok esetében például 1,4 és 3,8 GHz közötti frekvenciát látunk, azonban még így is jól szerepel a chip, hiszen az Alder Lake-családba tartozó 12900-hoz képest jóval nagyobb erőt mutat fel.

Tekintettel arra, hogy a jelenleg még kizárólag házon belül használt chip 2 maggal többet tartalmaz, a többszálas teszteknél nem túl meglepő a komoly előrelépés, erre az Intelnek nagy szüksége is lesz, ha be akarja hozni az AMD-hez mért lemaradást. Az új sorozat kapcsán azt már tudjuk, hogy ez a foglalat tekintetében kompatibilis lesz a közvetlen előddel, vagyis a 600-as típusú alaplapoknál egy sima BIOS-frissítéssel alkalmazni tudjuk majd a friss jövevényeket. Ez egyben azt is sugallja, hogy a Raptor Lake továbbra is támogatni fogja a DDR4-memóriát, tehát nem kell új modulokat beszereznünk, bár a pontos részleteket nyilván majd csak később ismerhetjük meg.

Egyes források eközben az Intel által szűk körben elérhetővé tett mérések egyes részleteit is közzétették, ebben már az Arc A770M grafikus vezérlő erejét is felvillantják, elsősorban a GeForce RTX 3060 típussal szemben, a számok pedig vegyes képet mutatnak, bár az Intel megoldása több játékban jobban mutat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!