Gyurkity Péter

Alakul az Intel 14. generációs noteszgépes sorozata

A Meteor Lake ezen szegmensében 3 eltérő családra számíthatunk, új felépítéssel.

Az Intel új fejlesztései kapcsán az elmúlt hetekben nemcsak a soron következő, sorrendben 13. Core-generáció, de az ezután érkező Meteor Lake várható újdonságairól is beszámoltunk. Legutóbb arról írtunk, hogy ez utóbbi révén nagyot javulhat a cég pozíciója, most pedig (az asztali változatok után) a noteszgépes sorozat jellemzőiről futott be hír.

A napokban ismét egy külsős forrás osztott meg fontos részleteket a Meteor Lake noteszgépes típusairól, amelyből érdekes képet kapunk. Eszerint kifejezetten nagy ugrásra készülnek, ami többek között az új, multi-tile nevű felépítésnek, az Intel 4 gyártástechnológiának, valamint az akár 3 eltérő magtípusnak lenne köszönhető. Nagyon úgy tűnik, hogy a Meteor Lake-U/P/H tagjai négy fő részből (CPU, GPU, SoC, I/O) állnak majd, bár az még nem teljesen világos, hogy pontosan milyen magokat alkalmazna a gyártó. A forrás szerint maximum 6 erősebb és legfeljebb 8 gyengébb mag kapna helyet a burkolat alatt, viszont egy másik kiszivárogtató felvetette 2, kifejezetten alacsony fogyasztású E-mag jelenlétét is – azt nem tudjuk, hogy ez az említett nyolcas tagja lenne-e.

A P- és H-sorozat tagjai 14, az U-kategória példányai viszont összesen 12 maggal futnának be, ehhez csatlakozna a TSMC N3 gyártástechnológiájával készülő integrált grafikus vezérlő, amely 128 EU-ra és az Intel Xe-HPG architektúrájára épülne. Ez utóbbi valószínűleg magas órajelen fut majd, ezzel a teljesítmény terén megközelítheti az Arc A370M típust, a listán pedig megjelenik továbbá a HDMI 2.1 és a DisplayPort 2.1 támogatása, bár ez utóbbi szabványt még nem ismerjük, így akár elírásról is szó lehet. Biztosnak tűnik viszont, hogy végre a noteszgépes vonalon is felbukkan a PCIe Gen5 támogatása, bár ez részleges lesz, hiszen a Meteor Lake-U/P esetében ez nem valósul meg.

A memóriavezérlő a hírek szerint 64 GB LPDDR5X-7467, illetve 96 GB DDR5-5600 memóriát kezelne, egyelőre ismeretlen számú csatornán keresztül. Meglátjuk, mi jön be a mostani hírből, a megjelenés csak jövőre esedékes, így bőven van idő a részletek tisztázására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!