Gyurkity Péter

Erős noteszgépes chipekkel újít az Intel

Az új sorozat nagyobb teljesítményt ígér saját elődjénél, hibrid felépítéssel.

Az Intel fejlesztései kapcsán legutóbb arról olvashattunk, hogy jó eséllyel augusztusra csúszik az Arc-család, vagyis annak asztali változatai, bár ezek megjelenési időpontja régióról-régióra változhat. A cég most a noteszgépes chipek új sorozatát mutatta be, megemelt teljesítménnyel, hibrid felállásban.

A hivatalos közleményben az Intel 12. generációs HX-processzorairól, azok fontosabb részleteiről számolnak be. Ebből megtudjuk, hogy ezen chipek leginkább a kifejezetten erős noteszgépekben, illetve hordozható munkaállomásokban kapnak majd helyet, mégpedig három eltérő sorozat részeként, legfeljebb 16 maggal és 24 szállal. Az alapértelmezett fogyasztás 55 watt lesz, ez azonban 157 wattnál tetőzik, a cég pedig arra tett ígéretet, hogy tulajdonképpen az asztali vonalon megszokott erőt kapjuk majd meg kisebb, hibrid kivitelben, hiszen az Alder Lake többek között ezt kínálja nekünk. A túlhúzás a memória és a chip kapcsán is lehetséges lesz, viszont ez a pontos típustól függ majd.

A maximum 128 GB memóriát kezelő processzorok a DDR4-3200, az LPDDR4-4267, a DDR5-4800 és az LPDDR5-5200 típusokat támogatják, ezek mellett összesen 48 PCIe-sáv (egészen pontosan x16 Gen5, x20 Gen4 és x12 Gen3) lesz majd bevethető az új összeállításokban, vagyis egyszerre akár 4 SSD-meghajtót kezelhetünk, akár 16 TB-os tárolókapacitással. Két Thunderbolt 4-vezérlő és 12-30 MB közötti L3-gyorsítótár is megjelenik a listában, amely az i5-12450 és az i9-12950 típusokat, valamint a közöttük elhelyezkedő változatokat sorolja fel nekünk. Az Intel állítása szerint egyszálas üzemmódban 17 százalékos előrelépést látunk majd a korábbi HK-chipekhez képest, a többszálas feladatoknál viszont már akár 64 százalékos eltérést is tapasztalhatunk.

A fenti chipeket alkalmazó gépeket az év második felében mutatják majd be az egyes gyártók, a partnerek között a Dell, a HP és a Lenovo neve is megtalálható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #2
    Önmagában a 157W még vállalható lenne egy erősebb laptopnál (az új "fogyasztás bajnok" Macbook Pro 16" is 140W-os táppal jön), de sajna ez még csak a cpu, a rendszer és főleg a grafkártya fogyasztása nincs benne, ami kb. mégegyszer ennyi.
  • enyac #1
    157W noteszgépben? Hűha... Lángossütő...