Gyurkity Péter

Recesszióban van a PC-piac

Sorrendben másodszor esett vissza az értékesítések száma, ez már új trendet jelez.

A számítógépek értékesítésével, a friss globális adatokkal kapcsolatban nemrég számoltunk be arról, hogy a PC-s alkatrészeket is elérte a visszaesés, most azonban az egyik legnagyobb piackutató cég jelezte, hogy sorrendben második alkalommal regisztráltak csökkenést. Ezzel a PC-piac is recessziót mutat, nem világos, hogy ezt mi fordítaná meg.

Az IDC a napokban tette közzé szokásos felmérésének legújabb példányát, amely szerint a globális PC-eladások már 15,3 százalékkal estek vissza, legalábbis a második negyedévben, ami a vártnál nagyobb csökkenést jelent. Tekintettel arra, hogy az első periódusban is negatív változást mutattak fel, ez már recessziónak nevezhető, ami amúgy az amerikai gazdaság tekintetében is igaz, hiszen ott a GDP változása vett fel negatív előjelet az év első felében. A teljes szám picit meghaladta a 71 millió darabot, ez viszont egyértelműen rosszabb eredmény, mint egy évvel ezelőtt, a visszaesésnek pedig egyszerre több kiemelkedő oka is volt.

A piackutató cég elemzői az újabb kínai lezárásokat, az ukrajnai háborút, az emelkedő hozamokat, valamint a szintén növekvő inflációt sorolják fel főbb indokként, ez pedig a vásárlói hangulatot is negatívan befolyásolja, hiszen egyre többen tartanak egy komoly recessziótól. A félelem természetes módon a kiadások visszavágását eredményezi, ez még tovább súlyosbíthatja a helyzetet, bár a vállalati szegmensben még mindig meglehetősen erős kereslet látható, annak ellenére, hogy ez a terület is némi csökkenést mutat. Mindenképpen érdemes azonban a fentiekhez hozzátenni, hogy a pandémia 2020-as elindulása után a PC-eladások nagy lökést kaptak, a mostani adat pedig még mindig jobb a 2019-es szinthez képest, hiszen akkor 65 milliónál tetőztek az értékesítések.

A gyártók versenyét amúgy a Lenovo nyerte a maga 24,6 százalékos részesedésével, mögöttük sorrendben a HP, a Dell, az Acer, valamint az Apple végzett, az Asus pedig a hatodik helyre futott be. A legnagyobb csökkenést közülük a HP és az Apple mutatta, náluk ez meghaladta a 20 százalékot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #6
    Nem néztem utána, de azt tippelném hogy az összerakott PC-k aránya max. 20-25% körül lehet teljes PC piachoz képest.
  • Sir Cryalot #5
    Szerintem már 50% fölött jártak a laptopok dehát vége a dalnak, kár is tagadni
  • Dodo55 #4
    #1:
    Szerintem ez a megfejtés:
    "A gyártók versenyét amúgy a Lenovo nyerte a maga 24,6 százalékos részesedésével, mögöttük sorrendben a HP, a Dell, az Acer, valamint az Apple végzett, az Asus pedig a hatodik helyre futott be"

    Tehát itt kész PC-t néznek ha jól értem, nem alkatrészeket. Holott komplett PC-t csak cég/intézmény vesz már manapság, otthonra mindenki inkább rak vagy rakat össze magának, mert azzal sokkal jobb ár/teljesítmény arány érhető el, általában az upgrade lehetőségek is jobbak (a kész PC-knél sokszor hiába van benne még futó chipset széria, sokszor nem adnak ki BIOS frissítéseket új CPU-khoz, illetve a házak mérete és kialakítása is alkalmatlan sokszor a bővítésekhez).
  • mortep #3
    Amikor konjunktúra volt, az sem tetszett. Ez van. Gazdasági válság van kinézőben, erre kell berendezkedni, alkalmazkodni, stb. Okos vállalat konjunktúra idején tartalékol, recesszió idején optimalizál és felkészül a konjuktúrára
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2022.07.12. 17:02:33
  • Sequoyah #2
    Pontosan ahogy elorejeleztek, es varni lehetett. Az otthoni munkaval nem csak hogy ideiglenes extra kereslet alakult ki ami logikusan megszunik es visszaesik a jarvany vegevel, hanem sok vasarlast elorehoztak, es aki pl 2022-ben tervezte lecserelni a PC-t, az mar 2020-ban megtette, es a manapsag jellemzo eletciklussal meg evekig hasznalni fogja.

    "Paradox*" modon sok gyarto (nem csak PC, hanem pl WC papir) ezt elore latta, es szandekosan nem futtatta fel a termelest (mert minek epitsen uj gyarat 2 evre...), sulyosbitva a hianyt 2020-ban.

    (*-paradox mert 2020ban paradoxnak tunt hogy miert nem gyartanak tobbet, ha egyszer a kereslet es az arak is magasak, igy visszatekintve nyilvan nem az)
  • Ender Wiggin #1
    amióta az SG létezik és olvasom a híreket, minden évben recesszióban van a PC piac :-DDD